“Ongemerkt ging er meer geld uit dan we door hadden. Sparen lukte amper nog.”

“Op woensdag aten we vroeger thuis altijd een broodje kroket. Feest voor mij en mijn broertje. Later hoorde ik van mijn moeder dat ze dat deed om te besparen. Dat broodje kroket was één maaltijd die haar niet zoveel geld kostte. Mijn moeder was alleenstaand en moest ieder dubbeltje omdraaien. Af en toe had ze een gesprek op onze school. Als oudste begreep ik dat die gesprekken over geld gingen. Over hoe het schoolgeld dit jaar weer betaald moest worden. Ik bewonderde hoe ze alles draaiende hield op een krap budget. Maar ik wist ook: dat wil ik later niet voor mijn gezin en voor mezelf.

Mijn man is mijn grote liefde. Maar hij is ook materialistischer dan ik. Toen we net samen waren, stonden we samen in een winkel naar een enorme tv te kijken. Zo een met een lichtje achterin, waardoor de muur meekleurt. Hij wilde er dolgraag een hebben. Ik schrok van de prijs: daar deed mijn moeder drie maanden van leven. Ondanks wat tegensputteren ging de tv toch mee naar huis. Ook dure hobby’s kostten een hoop geld. Sleutelen aan auto’s. Miniatuurvrachtwagens in elkaar zetten. Ongemerkt ging er meer geld uit dan we door hadden. Sparen lukte amper nog.

Koppel kijkt op mobiel voor samenwonentips

Tips samenwonen

Als je gaat samenwonen, deel je niet alleen een huis, maar ook de financiën. Ontdek de tips over samenwonen en ga goed van start.

“Ik vond een schat aan bespaartips online en probeerde ze allemaal uit”

In 2015 kon ik opeens mijn rechterarm niet meer bewegen. In paniek belandde ik bij de dokter. Het waren verlammingsverschijnselen. Waarschijnlijk veroorzaakt door stress. Niet zo gek, eigenlijk. Ik werkte vijf dagen per week als gastouder van 7 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds. Ik had mijn eigen kinderen nog en het huishouden. Er was nooit eens niets. Mijn lijf begon te protesteren. De dokter zei dat ik rust moest nemen, maar hoe dan? Mijn werk moest toch doorgaan. In die tijd las ik online veel over besparen. Hoe kon ik zorgen dat we onze uitgaven onder controle kregen? Dan kon ik misschien minder gaan werken. Ik vond een schat aan bespaartips online en probeerde ze allemaal uit. Via een site leerde ik drie andere vrouwen kennen die dit ook deden. We hebben nu, jaren later, nog contact. Ik noem ze mijn bespaarbuddy’s. Tegen die dames kan ik alles over geld vertellen zonder veroordeeld te worden. Met andere mensen praten over geld vind ik best spannend. Besparen heeft toch een beetje een suf imago. Wat eigenlijk jammer is, want ik gun het iedereen om geld over te houden.

Tip van Rabo: Geld overhouden begint met inzicht in je geldzaken. Zo weet je precies waar je geld elke maand aan op gaat en waar je eventueel op zou kunnen besparen.

Lees onze 9 tips om geld te besparen.

“Ik weet altijd wel een manier om goedkoper uit te zijn”

Ik heb in totaal al zo’n 500 euro van mijn maandelijkse kosten af kunnen halen. De grootste klapper maakte ik door onze hypotheek over te sluiten. Onze rente ging flink omlaag, waardoor we 320 euro netto per maand minder gingen betalen. Ik zegde dubbele verzekeringen op. Ik ging anders en bewuster boodschappen doen. Ik stap ieder jaar over van energieleverancier. Je krijgt als nieuwe klant namelijk vaak een welkomskorting. Van wat we iedere maand in totaal besparen hebben we zonnepanelen op het dak kunnen laten leggen. Samen met de buren, zodat we korting kregen. Ik weet altijd wel een manier om goedkoper uit te zijn. Ik zou mezelf nooit gierig noemen. Ik weiger alleen geld uit te geven aan dingen die niet belangrijk voor me zijn. En ik geef ook niet graag onnodig veel uit. Waarom zou je de hoofdprijs voor een weekendje weg betalen als je zo makkelijk korting kunt vinden online? Wij gaan geregeld voor 50 euro met het gezin in een bungalow vakantie vieren.

“Ik geniet intens van mijn vrije woensdag”

Sinds mei ben ik op woensdag vrij. Op die dag ben ik alleen moeder voor mijn eigen kinderen en geen gastouder. Dat vinden zij fijn en ik ook. Lichamelijk gaat het goed met me. Ik ben nog altijd aan het revalideren maar de ergste klachten zijn voorbij. Ik krijg nu de rust die mijn lichaam nodig heeft. Ik gun iedereen dat. Geld kan je erbij helpen, zoals dat het bij ons ook heeft gedaan. Doordat we nu minder uitgeven, hoeft er minder geld binnen te komen. Ik geniet intens van mijn vrije woensdag. Er is op die dag tijd voor mij om een tijdschrift open te slaan. Of om online naar bespaartips te speuren, want dat is stiekem een beetje een hobby geworden.