man en vrouw op de bank kijken naar een tablet

In 6 stappen inzicht en overzicht in je inkomsten en uitgaven

Weet jij soms ook niet meer hoeveel je uitgeeft iedere maand en waaraan? Door inzicht te krijgen in wat er maandelijks binnenkomt én wat er uitgaat, kun je precies zien wat je onder de streep overhoudt en waar je eventueel op kunt besparen. Inzicht in je geldzaken helpt je om bewuste geldkeuzes te maken. Wil jij ook meer overzicht in je financiën? Wij helpen je op weg met zes handige stappen. Start nu, en ervaar het zelf.

Stap 1: Je financiën bijhouden voor inzicht: Zoek een manier die bij je past

Hoe wil jij je inkomsten en uitgaven bijhouden? Dit kan old school met pen en papier, of digitaal met bijvoorbeeld een Excel-bestand. Ook de Rabo App biedt inzicht in je inkomsten en uitgaven. Je kunt zelfs betaalrekeningen van andere banken toevoegen voor een nog completer overzicht. Erg handig! Maar soms is het fijner om zelf de inkomsten en uitgaven bij te houden. Je bent er dan bewuster mee bezig. Hiervoor kun je gebruik maken van het huishoudboekje van Rabobank, een voorbeeld van een overzicht van inkomsten en uitgaven.

Stap 2: Schep overzicht in al je inkomsten en uitgaven

Je kunt twee dingen doen: vanaf nu alles bijhouden, of met terugwerkende kracht een overzicht maken. Het beste is dan wel om een paar maanden terug te kijken, want dit geeft toch een iets beter beeld van je inkomsten en bestedingen. Maar wat je ook kiest, zorg dat je ál je aankopen opschrijft. Dus ook al die frappuccino’s bij dat koffietentje, je internetaankopen, of die vele boeken. Want dan word je pas echt bewust van de kosten die je maakt.

Stap 3: Deel je inkomsten en uitgaven op in categorieën voor meer overzicht

Maak om te beginnen een onderscheid tussen vaste lasten en variabele uitgaven. Vaste lasten komen iedere maand terug. Denk aan je huur of hypotheek, energiekosten, verzekeringen, abonnementen, studieschuldaflossing. Maar ook je boodschappen. Variabele uitgaven komen níet elke maand terug. Deel deze ook op in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld: kleding, cadeaus, uitgaan, vervoer, et cetera. Schrijf ook op welke inkomsten je hebt en waar die vandaan komen. Zoals salaris of zorgtoeslag.

icon Budgetteren

Tip: Inzicht in je financiën met de Rabo App

Met de functie ‘Inzicht’ in je Rabo App worden je bij- en afschrijvingen automatisch voorzien van categorieën zoals die hierboven staan. Hier zie je dus in één overzicht waar je geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Je kunt voor elke uitgave zelf de categorie veranderen, als iets niet klopt.

Stap 4: Krijg inzicht door alles bij elkaar op te tellen

Alles ingevuld? Tel de bedragen dan per categorie bij elkaar op. Wat heb je in totaal aan kleding uitgegeven? Aan boodschappen? En aan abonnementen? Misschien is het even schrikken, maar zo krijg je wel een duidelijk inzicht. En ontdek je meteen waar er bespaarkansen liggen. Die frappuccino’s kosten misschien maar 4 euro. Maar als je er drie per week haalt, is dat per maand toch al gauw 48 euro.

Kijk ook nog even naar het totaalplaatje: als je alle uitgaven aftrekt van je inkomsten, hoeveel houd je dan per maand over? Of geef je meer uit dan er binnenkomt?

Stap 5: Bepaal een budget voor je maandelijkse uitgaven

Als het goed is, weet je nu waar al je geld naartoe gaat. En heb je een beter beeld van de dingen waarop je kunt besparen. Kijk wel verder dan alleen je variabele uitgaven. Ook met je vaste lasten kun je waarschijnlijk meer dan je denkt. Houd bijvoorbeeld je abonnementen eens kritisch tegen het licht. Bekijk ook onze bespaartips.

Om te zorgen dat je niet meer uitgeeft dan je wilt, kun je een budget bepalen voor je maandelijkse uitgaven. Je bepaalt in feite hoeveel geld je wilt uitgeven aan bepaalde uitgaven. Bijvoorbeeld: deze maand mag ik 50 euro uitgeven aan kleding. Zo houd je de kosten beter in de hand, én houd je geld over voor je spaardoelen.

icon Budgetteren

Tip: Budget instellen in de Rabo App

In de Rabo App kun je met de functie Rabo Budgets een maandbudget bepalen voor al je categorieën. Bepaal vooraf welk bedrag jij per maand wilt uitgeven en de app houdt automatisch bij of je binnen je budget blijft.

lees meer over Rabo Budgets

Stap 6: Kies je spaardoelen en ga aan de slag!

Je kunt nu makkelijker bepalen welke keuzes je wilt maken en waar je prioriteiten liggen. Het is voor iedereen anders wat slim is om te doen.
Lukt het je om aan het einde van de maand meer geld over te houden dan er uitgaat? Dan kun je stap voor stap gaan werken aan jouw spaardoelen. Je kunt geld opzijzetten voor een buffer of voor een ander doel dat je wilt bereiken. Zo komt die verbouwing, die verre reis of die nieuwe racefiets opeens binnen handbereik. Veel succes!

Illustratie van een notitieblok pen en euroteken

Tip: Plan een wekelijks geldmoment in

Hoe houd jij zicht op je geldzaken? Probeer eens wekelijks op een vast moment in je Rabo App te duiken en je inkomsten en uitgaven te bekijken. Zo kun je op tijd actie ondernemen als dat nodig is.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?