Drie generaties praten over schuld

Een Gezond Geldgesprek over een studieschuld

Daan (22) heeft een studieschuld opgebouwd van 28.000 euro. Hij is er meestal niet zoveel mee bezig. Nu hij met vader Allard (56) en opa Henk (77) in gesprek is, wil hij graag weten of zij nog tips hebben hoe hij het beste met zijn studieschuld kan omgaan. Laat je inspireren door het Gezonde Geldgesprek tussen de drie generaties.

Drie generaties praten over studieschuld

Aflossen van je studieschuld

Als je gaat studeren ontkom je er niet altijd aan om te lenen bij DUO. Je weet dat je de lening ooit nog moet gaan terugbetalen, maar als je net begint met je studie dan lijkt het moment van terugbetalen nog heel ver weg. Zo ook voor Daan (22). Hij heeft een studieschuld van 28.000 euro en gaat over een jaar aflossen. Hij vindt het een flink bedrag en weet eigenlijk niet zo goed hoe hij hiermee moet omgaan.

“Ik moet nu een flink bedrag terugbetalen”

- Daan, 22 jaar -

Feit is dat je je studieschuld (in de meeste gevallen) moet gaan terugbetalen, maar niet in een keer het hele bedrag. Je hebt dus de tijd om voor jezelf te bedenken hoe je dit het beste kan aanpakken. Begin met het op een rijtje zetten van je inkomsten en uitgaven zoals je huur, je ziektekosten, boodschappen, je loon, etc. Als je het overzicht hebt dan kan je voor jezelf een bedrag bepalen dat je maandelijks gaat aflossen op je studieschuld. Bepaal zelf wat bij je past.

Handig om te weten

De impact van een studieschuld kan je lang blijven voelen. Kijk eens naar onze tips waarmee misschien wel meer mogelijk wordt dan je had gedacht.

Huis kopen met een studieschuld

Een studieschuld heeft invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen maar het hoeft geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Kortom: het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt.

Laat jij geld liggen?

Kom je elke maand geld tekort? Of wil je meer sparen? Check of jij geen geld laat liggen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel jongeren niet weten dat ze recht hebben op zorgtoeslag, studiefinanciering of belastingteruggave. Stop met geld mislopen.

Hulp bij geldzorgen

Wakker liggen van geldzorgen, bijna één op de vijf huishoudens in Nederland heeft hiermee te maken. Het is dus niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Het kan iedereen overkomen. Als je geld- of betaalproblemen hebt of verwacht, blijf er dan niet te lang zelf mee zitten. Hoe eerder je in actie komt hoe beter. Dat lijkt misschien moeilijk, maar de eerste stap is zo gezet.

Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer