Drie generaties praten over schuld

Een Gezond Geldgesprek over een studieschuld

Daan (22) heeft een studieschuld opgebouwd van 28.000 euro. Hij is er meestal niet zoveel mee bezig. Nu hij met vader Allard (56) en opa Henk (77) in gesprek is, wil hij graag weten of zij nog tips hebben hoe hij het beste met zijn studieschuld kan omgaan. Laat je inspireren door het Gezonde Geldgesprek tussen de drie generaties.

“Het is gewoon een groot bedrag en het is een beetje zo in de verte altijd maar….”

- Daan, 22 jaar -

Drie generaties praten over studieschuld

Aflossen van je studieschuld

Als je gaat studeren ontkom je er niet altijd aan om te lenen bij DUO. Je weet dat je de lening ooit nog moet gaan terugbetalen, maar als je net begint met je studie dan lijkt het moment van terugbetalen nog heel ver weg. Zo ook voor Daan (22). Hij heeft een studieschuld van 28.000 euro en gaat over een jaar aflossen. Hij vindt het een flink bedrag en weet eigenlijk niet zo goed hoe hij hiermee moet omgaan.

Feit is dat je (in de meeste gevallen) moet gaan terugbetalen, maar niet in een keer het hele bedrag. Je hebt dus de tijd om voor jezelf te bedenken hoe je dit het beste kan aanpakken. Begin met het op een rijtje zetten van je inkomsten en uitgaven zoals je huur, je ziektekosten, boodschappen, je loon, etc. Als je het overzicht hebt dan kan je voor jezelf een bedrag bepalen dat je maandelijks gaat aflossen op je studieschuld. Bepaal zelf wat bij je past.

Handig om te weten

Huis kopen met een studieschuld

Een studieschuld heeft invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen maar het hoeft geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Kortom: het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt.

Lees hier hoe het zit
Grip op je geld tijdens je studie

Kom je elke maand geld tekort? Of wil je meer sparen? Met onze tips krijg je als student meer grip op je geld en hoef je misschien minder te lenen bij DUO zodat je straks minder studieschuld hebt opgebouwd.

Lees de 5 tips
Hulp bij je financiële situatie

Heb je even geen overzicht in je geldzaken, loop je achter met betalingen of lig je wakker van die studieschuld? Het kan iedereen overkomen. Kom op tijd in actie! Dat lijkt misschien niet eenvoudig, maar de eerste stap is zo gezet. Geldfit kan je hierbij helpen. Met een anonieme test op Geldfit helpen we je graag mee. Je kunt ook het gratis nummer 0800-8115 bellen.

Zet de eerste stap
Koppel praat over geld in de keuken

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we zulke gesprekken met familie en vrienden. Of natuurlijk met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Doe je mee?