Financiële buffer: alles wat je moet weten

Er zijn 1001 manieren om je geld aan leuke dingen uit te geven. En wij gaan ook echt niet vertellen dat je dat nooit meer zou mogen doen. Integendeel, jezelf op z’n tijd een beetje verwennen moet best kunnen. Wel is het slim om daarnaast ook te sparen. Zodat je geld achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven die vroeg of laat een keer opduiken. Dat geeft je rust en zekerheid. Hieronder lees je meer over sparen voor je buffer.

Wat is een buffer?

De betekenis van een buffer is ‘iets om tegenslag op te vangen’. Een financiële buffer is dus een gespaard bedrag dat je achter de hand houdt voor als het nodig is. Meestal om onverwachte kosten te betalen: van een kapotte auto of wasmachine tot een lekkend dak. Je voorkomt hiermee een hoop stress, of nog erger: financiële problemen. Want dankzij een buffer hoef je bij onverwachte kosten niet rood te staan of geld te lenen.

Bereken hoeveel buffer jij nodig hebt

Wij Nederlanders zijn meestal vrij optimistisch over onze toekomst. Gelukkig maar. Toch is het goed om te bedenken dat je vroeg of laat een keer te maken krijgt met kosten waar je in eerste instantie niet meteen aan hebt gedacht. En het zijn precies die momenten waarvoor je een buffer opbouwt.

Met de Nibud BufferBerekenaar weet je in 5 minuten hoeveel geld jij in jouw situatie achter de hand zou moeten hebben. Om je een idee te geven: een gezin met twee kinderen zou volgens het Nibud een minimale buffer van ongeveer 10.000 euro moeten hebben.

Wist je dat...

Eén op de drie Nederlanders geen buffer heeft en daardoor niet in staat is om onverwachte uitgaven op te vangen (Nibud).

Zo bouw je een buffer op

Heb je de BufferBerekenaar doorlopen? Het bedrag dat hieruit rolt geeft je een richtlijn voor een goed bufferbedrag in jouw situatie. Dit bedrag hoef je niet meteen al bij elkaar te hebben. Je kunt het opbouwen door te gaan sparen.

Heb je nog geen spaargeld en houd je aan het einde van de maand weinig tot niks over? Dan is het goed om eens na te gaan wat je inkomsten en uitgaven zijn. Via deze 6 stappen helpen we je om inzicht te krijgen in waar jij je geld aan uitgeeft. Zo zie je al snel waar jij eventueel geld op kunt besparen. Dat bespaarde geld kun je dan opzij leggen.

Je buffer op peil houden

Als het nodig is, maak je gebruik van geld uit je buffer. Hiervoor is dit bedrag ook bedoeld. Om je buffer op te bouwen én op peil te houden, adviseert het Nibud om minimaal tien procent van je netto maandinkomen te sparen. Zo vul je het bufferbedrag telkens weer aan.

Extra sparen naast de buffer

De buffer is niet bedoeld om te gebruiken bij tegenvallende inkomsten. Bijvoorbeeld als je zzp’er bent, of bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of pensioen. Heb je wisselende inkomsten, dan heb je naast je buffer nog een extra potje nodig voor periodes met een lager inkomen. Je kunt bijvoorbeeld in ruime maanden geld sparen voor de mindere maanden.

Voorkom ook dat je het bufferbedrag gebruikt voor andere doelen, zoals de studie van je kind, een nieuwe woning of een (extra) aflossing van je hypotheek. Voor al deze doelen kun je naast jouw bufferbedrag nog apart geld opzijzetten. Op die manier houd je je financiële buffer in stand – en kun je met een gerust gevoel het geld dat je overhoudt aan leuke dingen besteden.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer