Koppel dat hun buffer bespreekt

Buffer opbouwen

Heb jij een buffer en is deze groot genoeg? Een buffer is belangrijk om onverwachte uitgaven op te vangen zoals een kapotte wasmachine of auto. Hoeveel je ook verdient, iedereen kan geld opzijzetten. Het begint met inzicht in je geldzaken. We helpen je graag met tips om je persoonlijke buffer te berekenen en geld opzij te zetten.

In 6 stappen starten met sparen voor je buffer

Wil jij je buffer op gaan bouwen, maar zie jij geen mogelijkheid om te sparen? Met deze 6 stappen breng jij stap voor stap jouw doelen, financiën en spaarmogelijkheden in kaart.

  1. Bereken je ideale buffer met de Nibud BufferBerekenaar.
  2. Stel voor jezelf één of meerdere doelen op.
  3. Orden je administratie vóór je aan de slag gaat met je overzicht.
  4. Vul jouw huishoudboekje in.
  5. Beoordeel jouw overzicht.
  6. Werk je overzicht maandelijks bij.
Huiskamer

Een buffer geeft rust en vrijheid

Wie heeft gespaard voor een reservepotje hoeft zich geen zorgen te maken over een kapotte wasmachine of auto.

Toch is sparen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de vijf volwassenen spaart niet en heeft ook nauwelijks tot geen spaarcenten op de bank staan.

Sparen voor een reservepotje

Maak een Spaarpotje aan voor je buffer

In je Rabo InternetSparen kun je Spaarpotjes aanmaken, bijvoorbeeld voor je buffer, een vakantie of auto. Zo spaar je doelgericht en overzichtelijk. Benieuwd hoe dit werkt?

Ontdek Spaarpotjes

Voldoende geld achter de hand?

Heb jij al voldoende geld achter de hand voor je buffer? Deze heb je nodig om onverwachte kosten te kunnen betalen, een huis te kopen of om eerder te kunnen stoppen met werken. Maar hoe begin je? Zorg als eerste ervoor dat je weet welk bedrag jij nodig hebt voor later. Inzicht in je geldzaken is hierbij belangrijk. Daarna kun je kijken waar je eventueel op kunt besparen om extra geld te sparen. Loop door de vier stappen en kijk wat jij kunt doen voor een financieel gezonder leven.

Ontdek de 4 stappen

Podcast: Alles over Sparen

Blogger Renée Lamboo gaat samen met Rabobank-onderzoeker en econoom Carlijn Prins op zoek naar manieren van sparen die werken. Carlijn weet daar alles van. Ze deed er namelijk uitgebreid onderzoek naar. Carlijn vertelt hoe(veel) we in Nederland gemiddeld sparen en geeft tips hoe je daar meer van kunt maken.

Luister de podcast online