Een Gezond Geldgesprek over je baan verliezen

Of je nu zelfstandige bent, of in loondienst bij een baas, ook in de huidige krappe arbeidsmarkt kan het gebeuren dat je je baan of inkomen (tijdelijk) kwijtraakt. Wat gebeurt er dan in je leven? Hoe zorg je dat je overeind blijft? En als je kinderen hebt, wat heeft het voor gevolgen voor hen? Kim (42) en Bianca (54) raakten beiden onlangs hun inkomen kwijt. Ze bespreken wat ze toen gedaan hebben. Laat je inspireren door hun gesprek en lees onze tips.

Waar kan jij op besparen?

Bij het verlies van inkomsten word je ineens geconfronteerd met minder geld in je portemonnee. Kim moest het ineens met € 400 minder doen in de maand en het inkomen van Bianca was per direct nihil. Hoe kan je dit opvangen? Begin met het op een rijtje te zetten van je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies waar je geld elke maand aan op gaat en waar je eventueel op kunt besparen. Ontdek waar jij op kan besparen!

“Door corona stond alles stil en had ik geen inkomen meer. Ik voelde me heel erg kwetsbaar.”

- Bianca (54 jaar) -

Zo beweeg je mee met de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Hierdoor ben je niet meer zeker of je baan over een aantal jaar nog bestaat. Globalisering, robotisering en technologische ontwikkelingen vragen nieuwe kennis en vaardigheden van werknemers en confronteren mensen met verplichte baanwisselingen. Ben jij hier weleens mee bezig? Lees onze tips en kijk hoe jij kan meebewegen op de arbeidsmarkt.

Handig om te weten

Verlies van inkomsten kan je onzeker en kwetsbaar maken. Lees onder meer onze tips over wat je kan doen als je in een onzekere situatie terechtkomt en hoe je je kan voorbereiden op een situatie waarbij je inkomsten verliest.

Praat met ons over je geldzorgen

Ook als het financieel tegenzit, staat de Rabobank voor je klaar. Als je geld- of betaalproblemen hebt of verwacht, blijf er dan niet te lang zelf mee zitten. Hoe eerder je ons vertelt over je geldzorgen, hoe beter we je kunnen helpen.

Een buffer geeft rust

Nu zijn wij Nederlanders meestal vrij optimistisch over onze eigen toekomst. Gelukkig maar. Toch is het wel goed om te bedenken dat je vroeg of laat een keer te maken krijgt met kosten of inkomstenverlies waar je in eerste instantie niet meteen aan hebt gedacht. En dat zijn precies die momenten waarvoor je graag wat geld achter de hand zou willen hebben. Een buffer geeft je dan rust en vrijheid. Met de Nibud BufferBerekenaar bereken je direct hoeveel geld jij in jouw situatie achter de hand moet hebben.

Meer grip op je uitgaven met Budgets

Als je minder inkomsten hebt dan kan het verstandig zijn om je budget voor je uitgaven aan te passen. Met de functie Budgets in Rabo App houd je meer grip op je uitgaven. Bepaal vooraf welk bedrag jij per maand wilt uitgeven en de app houdt automatisch bij of je binnen je budget blijft.

Toeslagen en subsidies, waar heb je recht op?

Een lager inkomen kan betekenen dat je nu recht hebt op toeslagen of subsidies terwijl dat eerder niet zo was. Het is slim om na te gaan waar je in je nieuwe situatie voor in aanmerking komt. Met de rekentool ‘Bereken uw recht’ op Nibud.nl kun je direct voor je persoonlijke situatie nagaan voor welke toeslagen of subsidies je in aanmerking komt en om welk bedrag het gaat. Ook zie je direct waar je een toeslag of een subsidie kunt aanvragen.

Check je hypotheek op jouw situatie

In je leven kan een hoop veranderen. Zo kan het zijn dat je inkomen wijzigt door het verlies van je baan. Juist op zo’n moment wil je dat je hypotheek met je meebeweegt. Met de handige functie 'Wat als mijn inkomen wijzigt' kan je in 5 minuten checken wat minder inkomen betekent voor de betaalbaarheid van je hypotheek. En als het nodig is kijken we samen naar mogelijke aanpassingen.

Hypotheekbescherming

Krijg je te maken met werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Dan ga je er qua inkomen op achteruit. Dit kan ervoor zorgen dat je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Met hypotheekbescherming ook wel woonlastenverzekering genoemd verzeker je dit risico.

Subsidie voor scholing en ontwikkeling

Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. Met maatregelen, experimenten en regelingen moedigt de overheid het ontwikkelen tijdens de loopbaan aan. Sinds 1 maart 2022 kan je hiervoor een subsidie aanvragen bij de overheid. Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Gezond Geldgesprek over je baan verliezen

Meer weten over het gesprek?

Wil je het gehele gesprek tussen Bianca en Kim over je baan verliezen rustig nalezen? Dat kan.

Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer