Femke en Inge praten over het veranderen van werk

Een Gezond Geldgesprek over een carrièreswitch

Inge praat met haar vriendin Femke over een mogelijke carrièreswitch. Ze laat zich omscholen tot barista (koffiemaker). Ze ziet zichzelf al met de bakfiets rondrijden. Hoe pakt ze dit verder aan en wat betekent dit voor haar financiën? Laat je inspireren door het Gezonde Geldgesprek tussen Inge en Femke.

Koppel op de bank

Wat kost een carrièreswitch?

Natuurlijk is dit afhankelijk wat voor carrièreswitch je gaat maken. Inge laat zich omscholen tot barista en zij heeft berekend hoeveel het gaat kosten om met haar bakfiets speciale koffie te gaan verkopen. Haar totale investering is € 10.000 waaronder een opleiding, aanschaf van een fiets en een koffiemachine. Het is belangrijk om deze kosten voor jezelf in beeld te brengen.

Lees meer over kosten omscholing

“Het is best wel een investering”

- Inge, 46 jaar -

Sparen of lenen?

Inge hoefde gelukkig niet te gaan lenen voor haar investering. Zij heeft voldoende spaargeld opgebouwd. In het begin zal ze het werk als barista naast haar huidige baan als stewardess gaan uitvoeren. Uiteindelijk zal haar nieuwe werk Inge moeten voorzien van een hoofdinkomen. Dus het moet ook voldoende gaan opleveren. Als je weet hoe je er financieel voorstaat is het makkelijker om te bepalen of je een dergelijke investering kunt doen of dat je nog extra moet sparen.

Krijg meer inzicht met de Rabo App

Handig om te weten

Hoe start je een eigen bedrijf?

Een eigen bedrijf, daar wil je natuurlijk een succes van maken. Je wilt ervan kunnen leven en over 5 jaar nog bestaan. Er komt van alles op je af als je begint met ondernemen, maar wat is nou echt slim om op te pakken. Wij hebben dit voor je op een rij gezet.

Bekijk de checklist
Bouw je voldoende pensioen op?

Een carrièreswitch kan gevolgen hebben voor de opbouw van je pensioen. Zeker als je ervoor kiest om een eigen bedrijf te starten. Als je in loondienst bent, is de kans groot dat je deelneemt aan een pensioenregeling bij je werkgever. Of dit voldoende is om straks goed rond te komen, is de vraag. Dit geldt zeker als je als zzp’er aan de slag gaat. Dan moet je zelf zorgen voor je pensioenopbouw.

Check wat je nodig hebt
Verantwoord geld lenen?

Voor een nieuwe start, nieuwe carrière kan het soms nodig zijn om een bedrag te lenen. Deze lening moet wel passen binnen jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Nu, maar ook in de toekomst, als je financiële situatie misschien onverwacht verandert.

Bekijk de mogelijkheden
Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?