Fietsenmaker

Waar werk jij in de toekomst?

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Hierdoor ben je niet meer zeker of je baan over een aantal jaar nog bestaat. Globalisering, robotisering en technologische ontwikkelingen vragen nieuwe kennis en vaardigheden van werknemers en confronteren mensen met verplichte baanwisselingen. Stel dat je (tijdelijk) inkomen verliest, sta je er dan wel eens bij stil hoe je dit kunt opvangen?

Met welke situaties moet je rekening houden?

Voor jezelf beginnen

Ben je van plan om nu (of straks) voor jezelf te beginnen? Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je een sterke start maakt. Bij Rabobank vinden we starters geweldig en helpen we ze graag op weg.

Tips voor startende ondernemers
Nieuwe baan

Ben je van plan om in de toekomst ander werk te gaan doen? Omdat je je droom achterna wilt gaan, lichamelijke klachten wilt voorkomen of omdat een andere functie meer toekomstperspectief biedt. In sommige gevallen is het nodig je hiervoor te laten omscholen. Je doet er dan goed aan om geld apart te zetten. Dan heb je een budget om een studie te volgen en eventueel inkomensverlies op te vangen. Zet bijvoorbeeld een percentage van je salaris opzij zodat je ruimte hebt om je plannen uit te voeren.

Wegvallen van inkomen

Helaas loopt iedereen wel eens het risico op een (tijdelijk) verlies van inkomen door bijvoorbeeld werkeloosheid of het wegvallen van opdrachtgevers. Een deel van die risico’s is voor werknemers afgedekt via de WW. Toch is het verstandig om hier nu al mee aan de slag te gaan. Misschien kun je bijvoorbeeld een deel van het weggevallen inkomen alvast opvangen met spaargeld? Vooral voor ZZP’ers is het raadzaam hier goed over na te denken omdat zij geen aanspraak op de WW kunnen maken.

Arbeidsongeschikt

Stel dat een deel van je inkomen wegvalt door arbeidsongeschiktheid. Ben je daar op voorbereid? Als je in loondienst bent, worden deze risico’s gedeeltelijk afgedekt door je werkgever of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Als ZZP’er doe je er goed aan dit zelf af te dekken. Geen zorgen, dit is gemakkelijker dan je denkt. Je hebt verschillende opties: als startende ondernemer is het mogelijk om je vrijwillig te verzekeren bij het UWV. Je kunt het risico ook afdekken door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Een AOV hoeft niet alleen handig te zijn voor ZZP’ers. Ook voor werknemers in loondienst kan dit een uitkomst zijn omdat de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) niet je hele inkomen dekt.

Man laat zich bijscholen

Bijscholen

Als je je laat bijscholen kies je ervoor meer te leren binnen het beroep waar je al in werkt. Hierdoor kun je nét dat stapje extra zetten of je functie uitbreiden. Ben je van plan dit te doen? Check dan altijd bij je werkgever wat zij voor je kunnen betekenen. Misschien bieden zij vanuit het bedrijf cursussen aan of willen ze wel meebetalen als je de cursus voor je werk gebruikt.

Man laat zich omscholen

Omscholen

Kies je voor omscholen? Dan leer je een heel nieuw beroep. Bijscholen duurt een paar dagen of weken, maar omscholen duurt vaak een stuk langer. Je leert namelijk een heel nieuw vakgebied en dat doe je vaak niet in een paar weken. In de meeste gevallen moet je dit buiten je werkuren om doen. Maar check altijd even bij je werkgever wat zij voor je kunnen doen.

Man en vrouw volgen een cursus achter de laptop

Leven lang leren

Bij Rabobank geloven we dat je nooit uitgeleerd bent. Zeker in de huidige tijd waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen is het belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen. Ga eens op onderzoek uit. Wat kost een opleiding of cursus binnen jouw vakgebied? Of eentje daarbuiten? En als je daar nu iets mee zou willen doen, heb je daar nu het budget voor?

Man maakt digitale spaarpot aan voor omscholing werk

Maak een Spaarpotje aan

Wil je graag een cursus of opleiding volgen maar heb je daar nu het geld niet voor? Maak dan een Spaarpotje aan binnen je spaarrekening. Op die manier kun je doelgericht het benodigde bedrag bij elkaar sparen.

Handige links