Jessica: "Wat heb jij voor werk gedaan?"

Gert Jan: "Ik heb de meeste tijd voor mezelf gewerkt. Vanaf 1985. Ik deed verwarming, elektra, loodgieterswerk, verbouwingen. En nu ben ik natuurlijk al een paar jaar met pensioen. En ik heb 3 kinderen, 3 dochters."

Jessica: "Ha, 3 dochters, ik ook! Maar altijd voor jezelf dus gewerkt? Gewoon als zzp'er? Heb je wel een pensioen opgebouwd dan?"

Gert Jan: "Geen pensioen. Nee. Nu hoor je natuurlijk overal: let op je pensioen. Maar daar dacht je toen niet aan. Zeker niet als je jong bent natuurlijk. Het was werken, en je werkte 40 à 45 uur in de week. En stel dat je geld nodig had, dan ging je 60 uur werken, of 70 uur, in de week."

Gezond geldgesprek over straks blijven wonen

Handige tips

Bekijk je liever de video van dit interview. Dat kan ook. Je leest dan ook meteen onze handige tips voor hoe jij straks kan blijven wonen.

Bekijk de video en lees de tips

Jessica: "Maar is dat nu dan een dingetje, geen pensioen?"

Gert Jan: "Ach, wat is een dingetje? Je moet het doen met wat je hebt. En daar leef je naar. Maar je zakt natuurlijk wel heel erg in je inkomsten naar beneden. We zijn dus ook kleiner gaan wonen. Ik krijg mijn AOW wat maar € 750 is, plus die € 50 pensioen van vroegere baantjes. Dus dat is natuurlijk heel erg weinig. Maar ja, dan doe je het wat rustiger aan. Vroeger ging je 2-3 keer in de week uit eten, en nu maar 1 keer in de 2 maanden. Maar wij genieten thuis."

Oudere man aan tafel bezig met een iPad

Bouw je voldoende pensioen op?

De meeste Nederlanders bouwen AOW op en als je in loondienst bent is de kans groot dat je ook pensioen opbouwt. Maar is dit voldoende om straks goed rond te komen? Of is het slim om zelf aanvullende pensioen op te bouwen? Aan de hand van een stappenplan kun je dit checken.

Check wat je nodig hebt

Jessica: "Wij zijn niet goed in sparen."

Jessica: "Dat kunnen wij gewoon niet. Dus wij hebben het op een andere manier gedaan. Want toen wij zelf net verhuisd waren, is plotseling mijn schoonvader overleden. En mijn schoonmoeder zat daarna in haar eentje in een stacaravan omdat zij samen voor hun oude dag wilde emigreren naar Spanje. Toen heb ik tegen mijn man gezegd: ‘Wij gaan een huis voor je moeder kopen.’ We waren dus net zelf verhuisd en hadden een dure hypotheek, maar uiteindelijk is het gelukt. Zo wij hebben een appartement voor haar kunnen kopen, ook in Alkmaar. En zij woont daar nu vanaf begin januari. En zij betaalt dan huur aan ons. Dat is voor ons een beetje onze spaarpot."

Gert Jan: "Dat is mooi geregeld."

Jessica: "En wij hebben 3 kinderen, voor wie het straks moeilijk zal zijn om een huis te kopen. Dus als mijn schoonmoeder er niet meer is, kunnen onze meiden in dat huis. En als ze dat niet willen, omdat ze willen gaan studeren ergens, dan is het onze spaarpot. Dus daar zijn we blij mee, want bijvoorbeeld mijn ouders, die hebben ook niet gespaard. En die hebben ook geen pensioen, dus die moeten de eindjes best wel aan elkaar knopen."

Gert Jan: "Vlak voordat wij een huis wilden kopen, kreeg ik een ongeluk met de auto. Ik kreeg het in mijn rug en kon niet meer werken. Ik had toen een heel mooi appartement op de 2e verdieping, maar daar kon ik niet meer wonen want ik kon de trap niet meer op. Maar toen kon ik via de gemeente en de woningbouwvereniging een appartementje beneden krijgen. Heel klein, 60 m2, Met woonkamer, slaapkamer, keuken en een klein logeerkamertje. Dus daar ben ik gaan wonen. En toen ik later mijn nieuwe vrouw leerde kennen, hebben we gezegd: waar gaan we wonen? In jouw eengezinswoning of gaan we in mijn kleine woninkje?"

Jessica: "Denkend aan de toekomst. Slim."

Gert Jan: "Ja, die eengezinswoning is groot en duur, en mijne is goedkoop. Voor ons tweeën is het genoeg. Dus dan kunnen we een heel klein beetje overhouden. Toen hebben we gezegd: hier blijven we gewoon wonen tot aan onze dood."

Jessica: "Mooi, ja dat hebben wij niet. Wij hebben echt wel een groot huis. Het is echt supermooi, met zo’n terras hangend over het water. Maar het zijn wel heel veel trappen. Dus ja, als ik op een gegeven moment geen trappen meer kan lopen…"

Gert Jan: "Ja, dan heb je een probleem."

Jessica: "Daarom is het onze bedoeling dat wij beide huizen, die van mijn schoonmoeder en van ons, helemaal afbetalen. Wij lossen nu dus heel veel af."

Gert Jan: "En daardoor spaar je."

Jessica: "Ja, dat is echt onze spaarpot voor later voor als we een huis willen kopen dat gelijkvloers is. Of wanneer we bijvoorbeeld zorg aan huis nodig hebben."

Gert Jan: "Leuk om te horen. Een keer een ander beeld, van hoe jij het dan doet en gedaan hebt."

Jessica: "Ja heel leuk. Ik vond het ook heel gezellig met je. Heel leuk om kennisgemaakt te hebben."

Dit artikel is gemaakt om van elkaar te leren en het praten-over-geld-taboe te doorbreken. Zo praten steeds onbekende mensen met elkaar over hun geldzaken.

Praten over geld

Het is belangrijk dat we open over geld praten met de mensen om ons heen. Zo doorbreek je het taboe en leer je van elkaar. Een Gezond Geldgesprek is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven. Maar hoe start je een gesprek? We hebben een aantal tips voor je.