Duurzaam verbouwen

Duurzaam verbouwen

  Met duurzame investeringen in je huis bespaar je op je energierekening en verhoog je je wooncomfort. Je levert daarnaast een bijdrage aan een beter milieu. En het levert vaak ook nog een waardestijging van het huis op. Energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf terug. We helpen je stap voor stap naar een energiezuinig huis.

  In 4 stappen duurzaam wonen

  De Rabobank werkt samen met GreenHome. GreenHome.nl is een platform waarop je tips krijgt om je huis duurzaam te verbouwen. Met de HuisScan zie je op welke punten je energie kunt besparen. Via het platform kun je vervolgens vakspecialisten vergelijken die jouw woning kunnen verduurzamen. Ook kun je direct offertes opvragen. Je kunt in 4 stappen duurzaam wonen:

  greenhome

  Stap 1. Start met de HuisScan

  Met de HuisScan op GreenHome.nl ontdek je welke maatregelen geschikt zijn voor het verduurzamen van jouw woning. Dak- of vloerisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, er is meer mogelijk dan je denkt.

  Doe de HuisScan op GreenHome.nl*

  * GreenHome maakt gebruik van open databronnen, bijvoorbeeld van het CBS en het Kadaster. Aan de uitkomsten van de HuisScan kunnen geen rechten worden ontleend in de richting van de Rabobank.

  Stap 2. Kies welke maatregelen je wilt nemen

  Je weet nu welke maatregelen geschikt zijn om jouw woning duurzaam te verbouwen. Vanuit het overzicht kun je kiezen welke duurzame aanpassingen je wilt doorvoeren. Ook lees je wat iedere maatregel precies inhoudt. De onafhankelijke specialisten van GreenHome kunnen je daarbij helpen. Zij geven antwoord op al jouw vragen over de energiebesparende maatregelen en mogelijke subsidies.

  Stap 3. Vraag offertes op

  Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je via GreenHome offertes aanvragen bij de aangesloten vakspecialisten uit de regio voor de uitvoering van de werkzaamheden.

  Stap 4. Bekijk hoe je de verbouwing wilt financieren

  Er zijn verschillende manieren om de verbouwing te betalen. Greenhome heeft een handig E-book gemaakt waar de verschillende financieringsopties toegelicht worden.
  Mogelijkheden om een duurzame verbouwing te betalen zijn onder andere:

  • met een Energiebespaarlening
  • door een extra hypotheek te nemen
  • met spaargeld
  Duurzaam verbouwen met een Energiebespaarlening

  Via de Energiebespaarlening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. De overheid, ASN-bank en de Rabobank maken deze lening mogelijk.

  Meer informatie en aanvragen op www.energiebespaarlening.nl

  Duurzaam verbouwen met een extra hypotheek

  Je hebt veel mogelijkheden om te besparen op energie. Bijvoorbeeld met dak- of gevelisolatie, zonnepanelen of de aanschaf van een HR-ketel of zonneboiler. Er zijn twee regelingen waarmee je een extra hypotheek kunt krijgen om de kosten van een duurzame verbouwing te financieren:

  • een extra hypotheek op basis van de woningwaarde 
  • een extra hypotheek op basis van jouw inkomen

  Extra hypotheek op basis van de woningwaarde
  In 2018 kun je tot 100% van de woningwaarde lenen. Wil je jouw huis duurzaam verbouwen? Dan kun je de kosten voor energiebesparende maatregelen meenemen in je hypotheek. Ook bij een hypotheek met NHG. Voorwaarde is dat de totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van het huis ná verbouwing mag bedragen. En het extra leenbedrag moet helemaal worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.

  Voorbeeld

  Woningwaarde: € 250.000 Maximale hypotheek (100% van de woningwaarde): € 250.000 Maximale hypotheek met energiebesparende maatregelen (106%): € 265.000


  Extra hypotheek op basis van jouw inkomen
  Als je energiebesparende maatregelen neemt, wordt jouw energierekening vaak lager. Daarom kun je voor de kosten van een duurzame verbouwing tot € 9.000 extra hypotheek krijgen. Om voor deze extra hypotheek in aanmerking te komen, moet jouw jaarinkomen minimaal € 33.000 zijn. Deze regeling geldt ook voor de aankoop van een woning met een energielabel van minimaal A++.


  Extra ruimte voor zeer energiezuinige woning
  Bij het kopen of verbouwen van een zeer energiezuinig huis kun je maximaal €15.000 extra hypotheek krijgen, omdat je een zeer lage energierekening hebt. Je jaarinkomen moet hiervoor minimaal €33.000 zijn. Ook geldt dat de woning (na verbouwing) een EPC kleiner dan of gelijk aan nul heeft.


  Extra ruimte voor NulopdeMeter woning
  Bij het kopen of verbouwen naar een Nulopdemeter woning kun je maximaal €25.000 extra hypotheek krijgen omdat je per saldo geen energierekening hebt. Om voor deze extra ruimte in aanmerking te komen gelden een aantal voorwaarden:

  • je moet met een energieprestatiecertificaat of rapport aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een Nulopdemeter-woning
  • jouw inkomen moet minimaal € 33.000 zijn
  • er is voor minimaal 10 jaar een energieprestatiegarantie afgegeven door de bouwende partij
  Duurzaam verbouwen met eigen vermogen

  Eigen vermogen zoals spaargeld gebruiken voor een duurzame verbouwing is vaak voordeliger dan het afsluiten van een lening. Je hebt dan:

  • lagere maandlasten door een lagere energierekening
  • een waardevermeerdering van je huis zonder dat jouw schuld stijgt
  Duurzaam verbouwen met een Rabo Groendepot

  Een Rabo Groendepot is een bouwdepot speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Met dit bouwdepot heb je voor 24 maanden een rekening tot je beschikking waar je jouw duurzame verbouwing mee kunt betalen. Zolang je het geld niet gebruikt, ontvang je hierover een rentevergoeding die gelijk is aan de afgesproken hypotheekrente. Met het Rabo Groendepot leg je je niet vast op specifieke maatregelen, maar kun je later bepalen aan welke energiebesparende maatregelen je het geld besteedt. Met onze duurzaamheidspartner GreenHome helpen wij je graag mee op weg.

  Lees meer over de werking van een groendepot

  Duurzame nieuwbouwwoning: de Rabo GroenHypotheek

  Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Dan kan de Rabo GroenHypotheek interessant voor je zijn. Met de Rabo GroenHypotheek krijg je tijdens jouw eerste rentevaste periode korting op de hypotheekrente voor 10 jaar vast.

  Meer lezen over de Rabo GroenHypotheek

  Wat zijn energiebesparende maatregelen?

  Maak je gebruik van de mogelijkheden voor een extra hypotheek of het Rabo Groendepot? Dan verstaan wij onder energiebesparende voorzieningen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, leidingisolatie, energiezuinige kozijnen, deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, hoog rendement beglazing (HR++), installatie voor warmteterugwinning, energiezuinige ventilatie, inclusief hoog-rendement-ventilatoren, hoogrendementsketels, warmtepompen, zonneboilers, zonnecellen of een combinatie daarvan.

  Maak het verschil met groene energie

  In Nederland wordt slechts 6% van de energie duurzaam opgewekt. Daar willen we iets aan doen! Samen met alle klanten van de Rabobank kunnen we bijdragen aan een duurzamer Nederland. Stap over naar groene energie, opgewekt in Nederland, en zorg er zo voor dat meer duurzame energie wordt opgewekt.

  Lees hoe je mee kunt doen

  Is duurzaam verbouwen iets voor jou?

  Elke situatie is anders. Onze financieel adviseurs bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

  Handige links

  Zelf regelen Contact Chat