Installateurs maken met zonnepanelen een huis duurzaam en energiezuinig

10 misvattingen over energiebesparing

1. Energiebesparende maatregelen zoals isolatie verdien je pas na lange tijd terug

Dat verschilt per maatregel, maar veel maatregelen verdien je al terug in 5 tot 10 jaar. Voor grotere verbouwingen kan dit langer zijn, maar die investering zie je terug in de waardestijging van het pand. Onderzoek van Calcasa laat zien dat investeringen in duurzame maatregelen zich vertalen naar een hogere woningwaarde.

2. Zonnepanelen moeten op het zuiden gericht zijn.

Daken richting het oosten en westen zijn ook erg geschikt. Ze behalen vrij gemakkelijk 80% van de opbrengsten van een dak dat pal op het zuiden is gericht.

3. Een deel van mijn dak ligt in de schaduw, zonnepanelen hebben daarom geen zin.

De moderne zonnepaneleninstallaties zijn een stuk geavanceerder dan vroeger. Ze kunnen heel goed met schaduw omgaan. De opbrengst zal zeker wat lager liggen, maar vaak is het nog zeker de moeite waard om zonnepanelen te plaatsen, vooral bij schaduw die maar een deel van de dag op de panelen valt.

4. Je kan beter wachten met zonnepanelen aanschaffen, ze worden elk jaar goedkoper.

Klopt, zonnepanelen worden elk jaar iets beter en iets goedkoper. Wachten lijkt daarom best logisch. Maar men vergeet vaak dat wachten ook geld kost: namelijk de elektriciteitsrekening van dat jaar. Je bespaart namelijk met 10 zonnepanelen als snel €500 per jaar. En als je dat tegen elkaar afweegt, is wachten opeens een stuk minder aantrekkelijk.

5. Een warmtepomp kost tienduizenden euro’s

Een warmtepomp vergt inderdaad een behoorlijke investering. Voor sommige grotere woningen of kantoorpanden kan het inderdaad oplopen naar enkele tienduizenden euro’s. Maar die verbruiken ook heel veel gas via hun huidige cv-ketel. Voor de meeste woningen zijn kleinere buitenlucht warmtepompen een prima optie. Die kosten veelal tussen de €8.000 en €12.500. Dat is alsnog niet goedkoop, maar als de warmtepomp goed kan draaien zijn de stookkosten ook aanzienlijk lager dan bij een cv-ketel op aardgas.

6. Led-verlichting is nog niet goed doorontwikkeld

Led is in allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar. Vroeger stond het bekend om het kille witte licht, maar dat is inmiddels achterhaald.

7. Er zijn geen subsidies voor verduurzamingsmaatregelen

Naast subsidies op warmtepomen en zonneboilers geldt ook een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten voor een isolatieklus. Daarnaast kan je als particulier de btw terugvorderen op zonnepanelen.

8. Spouwmuurisolatie kun je beter niet doen, want dat zorgt voor vochtproblemen

Sommige mensen denken dat er altijd een luchtspouw aanwezig moet blijven om vochtdoorslag te voorkomen. Dat is onjuist. Als er spouwmuurisolatie wordt toegepast kan er geen vocht doorslaan naar de binnenmuur. De spouw moet wel vrij zijn van rommel of metselbaarden om koudebruggen te voorkomen. Om dat te inspecteren komt een gecertificeerd isolatiebedrijf altijd vooraf langs om daar naar te kijken. Als zij zien dat er een risico op vochtdoorslag is, dan zullen zij dat aangeven en niet tot isoleren overgaan. Maar het overgrote deel van de woningen kan goed geïsoleerd worden met spouwmuurisolatie.

9. Isoleren is heel duur en omvangrijk

Ja, sommige vormen van woningisolatie zijn kostbaar. Denk aan een volledige dakrenovatie of het isoleren van de buitengevel. Andere vormen van isolatie zijn aanzienlijk goedkoper. Het isoleren van de vloer en de spouw kost vaak tussen de €1.000 en €2.500. Veel mensen schatten dat veel hoger in. Ook de overlast en omvang van de klus wordt vaak overschat. Vloer- en spouwmuurisolatie zijn vaak klussen die binnen een dag geregeld zijn.

10. Een nieuwe cv-ketel aanschaffen is een slechte investering

Dat is niet altijd het geval. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar een duurzaam alternatief. Het vervangingsmoment is een goede aanleiding om naar de isolatie van de woning te kijken en de mogelijkheden voor een warmtepomp te onderzoeken. Komt daar uit dat dit nog niet kan, dan is een nieuwe cv-ketel niet per se een slechte investering. We raden je wel aan dan direct te kijken naar een kleinere hybride warmtepomp die naast de nieuwe CV-ketel komt te staan. Die gaat de CV-ketel ontlasten en daardoor bespaar alsnog veel op de gasrekening.

Wil je meer weten over duurzaam wonen?

Onze adviseurs bespreken graag jouw persoonlijke mogelijkheden met je.

Maak een afspraak