Eigenaar van een fruitzaak

Inkomensverklaring Ondernemer

Als zzp'er of ondernemer is de hypotheek die je kan krijgen voor een groot deel afhankelijk van je inkomen. Om een inkomen te kunnen bepalen, stelt de Rabobank een Inkomensverklaring Ondernemer (IKV) voor je op. Uit deze verklaring blijkt jouw toetsinkomen. Dit toetsinkomen en aanvullende gegevens uit de inkomensverklaring gebruiken we als basis voor het berekenen van de maximale hypotheek. Op deze pagina lees je meer over hoe je aan een Inkomensverklaring komt, hoe je toetsinkomen wordt bepaald en welke informatie we dan van jou nodig hebben.

Inkomensverklaring Ondernemer

De Inkomensverklaring is bedoeld om een inkomen vast te kunnen stellen voor jouw hypotheekaanvraag bij de Rabobank. Dat wil zeggen het inkomen dat je voor privédoeleinden jaarlijks verantwoord kan onttrekken uit de onderneming, zonder dat de continuïteit van je onderneming in gevaar komt. Onze Inkomensverklaring kan niet gebruikt worden bij andere banken of geldverstrekkers.

Hoe krijg ik een Inkomensverklaring Ondernemer?

stap 1: gesprek

1. Maak een afspraak

Maak eenvoudig een afspraak. Na het eerste contact word je gekoppeld aan één van onze adviseurs.

stap 2: informatiestroom

2. Verzamel en lever aan

Samen met jouw adviseur bespreek je welke informatie er nodig is voor jouw situatie. Verzamel alle benodigde documenten en lever deze aan.

stap 3: adviseur op laptopscherm

3. Laatste check

Onze IKV-specialist neemt contact met je op om de stand van zaken te bespreken en eventueel nog aanvullende informatie te vragen.

stap 4: handtekening op document

4. Wij gaan aan de slag voor jou

Als alle documenten aanwezig zijn, stelt de IKV-specialist de Inkomensverklaring Ondernemer op.

Hoe wordt mijn inkomen bepaald?

Jouw inkomen wordt vastgesteld door een team van onze specialisten. Zij beoordelen met vakmanschap jouw specifieke situatie om een inkomen uit jouw onderneming vast te stellen. De basis hiervoor zijn de resultaten van jouw onderneming van de afgelopen drie jaar. Bestaat je onderneming korter dan 3 jaar? Dan beoordelen we op basis van de gerealiseerde (half)jaren. Daarnaast maken zij gebruik van eigen branche- en sector informatie om een reëel en inkomen te bepalen dat aansluit op jouw actuele situatie.

Illustratie geld

Welke informatie hebben wij van je nodig?

Het is verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met het verzamelen van de benodigde documenten. Een aantal documenten hebben we altijd nodig. En per situatie hebben we ook aanvullende documenten nodig. Zo maakt het uit hoe lang je al actief bent als ondernemer en in welke ondernemingsvorm je onderneemt. Onze adviseurs bespreken met je welke gegevens we precies van je nodig hebben.

Om het inkomen uit onderneming te bepalen hebben we minimaal de volgende gegevens nodig:

Jaarcijfers van je onderneming over de afgelopen 3 jaar Aangifte inkomstenbelasting over de afgelopen 3 jaar Actueel uittreksel Kamer van Koophandel

Aanvullende gegevens per ondernemerssituatie

Elke ondernemingssituatie is anders. Hieronder hebben we er een aantal uitgelicht. We kunnen ook om aanvullende documenten vragen in andere situaties, bijvoorbeeld als er speciale regels gelden in de branche of sector waarin je actief bent. Wil je zeker weten welke gegevens en documenten er nodig zijn in jouw situatie, maak een afspraak en kom in contact met één van onze adviseurs.

hypotheek berekenen

Bereken je maximale hypotheek

Met onze handige rekentool krijg je snel een indicatie van je maximale hypotheek en je maandlasten. Nog geen vastgesteld toetsinkomen? Gebruik dan een geschat bedrag.

Snel inzicht of je jouw droomhuis kunt kopen Direct een indicatie van je maandlasten Goed voorbereid op adviesgesprek

Daarom kiezen ondernemers voor een Rabobank hypotheek

Er is meer mogelijk dan je denkt

Wij stellen zelf jouw Inkomensverklaring Ondernemer op

Vaak moet je een Inkomensverklaring Ondernemer door een externe partij laten opmaken. Rabobank heeft echter haar eigen IKV specialisten die dit voor jou doen. Dat scheelt!

Illustratie geld

Vanaf 6 maanden ondernemerschap

Als je jouw werkzaamheden uit loondienst voortzet in je eigen bedrijf, kun je in sommige gevallen al vanaf 6 maanden ondernemerschap een hypotheek krijgen.

We zijn er ook als het tegenzit

NHG hypotheek mogelijk vanaf 1 jaar

Voor ondernemers die 1 jaar aan het ondernemen zijn, is het ook mogelijk een NHG hypotheek aan te vragen.

Ga met ons in gesprek

Of je nu behoefte hebt aan een gratis oriënterend gesprek of een betaald adviesgesprek, een afspraak maken is gemakkelijk en snel.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer