Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Met de groene hypotheek krijg je tijdens de eerste tien jaar korting op de hypotheekrente. De voordelen van een groene hypotheek bij de Rabobank:

  Netto maandlasten in het begin het laagst 0,5% korting op de hypotheekrente bij 10 jaar vaste rente* Speciaal voor duurzame nieuwbouwwoningen met een Groenverklaring
  Bereken je maandlasten
  Grafiek van rente vs. aflossing

  Wat is een Rabo Groenhypotheek?

  De Rabo Groenhypotheek is een Annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van tien jaar. Tijdens deze eerste rentevaste periode krijg je 0,5% korting op je hypotheekrente.
  Je betaalt elke maand een gelijk bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Dit heet de annuïteit. Deze bruto maandlast bestaat in het begin uit veel rente en weinig aflossing. Later is dat omgekeerd. Aan het einde van de looptijd is je hypotheekschuld volledig afgelost.

  Voor de rentekorting heb je een Groenverklaring nodig. Je krijgt rentekorting op je groene hypotheek zolang je groenverklaring duurt. Verder op deze pagina lees je alles over de groenverklaring en hoe de rentekorting werkt.

  De belangrijkste kenmerken van een Rabo Groenhypotheek

  Annuïteitenhypotheek

  De Rabo Groenhypotheek is een Annuïteitenhypotheek, waarbij je maandbedrag aan aflossing en rente gelijk blijft zolang de rente niet wijzigt.

  Korting op de hypotheekrente

  Ontvang 0.5% korting op de hypotheekrente van je eerste tien jaar rentevaste periode.

  Na looptijd afgelost

  Na de looptijd is je gehele hypotheek afgelost. Je weet dus wanneer je klaar bent met betalen.

  Overige kenmerken van een groene hypotheek

  Netto maandlasten in het begin het laagst
  Kun je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek? Dan zijn je netto maandlasten in het begin het laagst. Deze renteaftrek wordt steeds minder, doordat je minder rente betaalt. Je lost dan meer af. Je netto maandlasten worden iedere maand hoger.

  Lees meer over hypotheekrenteaftrek

  Normen voor een Rabo Groenhypotheek

  Wil je een Rabo Groenhypotheek aanvragen? Dan heb je een Groenverklaring nodig. Deze wordt voor tien jaar afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je krijgt rentekorting op je groene hypotheek zolang je groenverklaring duurt.

  Groenverklaring

  Komt jouw nieuwbouwwoning in aanmerking voor een Groenverklaring? Toets dit via je aannemer/projectontwikkelaar of op www.registergroenverklaringen.nl. Een Groenverklaring moet je aannemer/projectontwikkelaar uiterlijk binnen zes maanden na start van de bouw aanvragen. Je nieuwbouwwoning moet daarnaast aan een aantal voorwaarden voldoen:

  Energiezuinig: EPC-waarde van 0,26 of lager
  De EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) drukt uit hoe energiezuinig een woning is. Deze waarde geeft aan hoeveel energie er nodig is om een woning te verwarmen, ventileren en verlichten. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger de woning en hoe beter voor ons klimaat. Deze waarde moet 0,26 of lager zijn voor een Groenverklaring.

  Lees meer over EPC

  Gebruik van duurzaam hout
  Voor de bouw van je nieuwbouwwoning moet 100% duurzaam hout gebruikt worden. Je projectontwikkelaar/aannemer (met FSC, PEFC of Keurhout certificering) toont dit aan met een Duurzaam hout verklaring.

  Bekijk of je woning in het register Groenverklaring is opgenomen

  Lees hoe je een Groenverklaring aanvraagt (PDF)

  Zo werkt de rentekorting bij de Rabo Groenhypotheek

  De maximale hoogte van je Rabo Groenhypotheek met rentekorting hangt af van de EPC-waarde van je nieuwbouwwoning. Ook ligt het eraan of dit een woonhuis of appartement is.

  Over het hypotheekbedrag dat je meer wilt lenen, ontvang je geen rentekorting. In de tabel vind je het hypotheekbedrag tot waarop je rentekorting krijgt.

  EPCWoonhuisAppartement
  ≤ 0,26€ 100.000€ 65.000
  ≤ 0€ 150.000€ 100.000

  Zo ziet een Rabo Groenhypotheek eruit

  Je Rabo Groenhypotheek bestaat uit een annuïteitenhypotheekStel de maximale hoogte vast. Dit hangt af van de EPC-waarde van je woning. En of de nieuwbouw een woonhuis of een appartement isKies de looptijd (maximaal 30 jaar)Je rente staat standaard 10 jaar vastOntvang 0,5% korting op de hypotheekrente van 10 jaarJe rentepercentage en bruto maandbedrag blijven gelijk tijdens je rentevaste periodeHet bedrag van je hypotheek, het rentepercentage en de looptijd bepalen je maandbedrag

  Wat je nog meer moet weten over de groenhypotheek

  Kosten van Rabo Groenhypotheek

  Welke bijkomende kosten kun je verwachten bij een groene hypotheek?

  Advies- en afsluitkostenEenmalige kosten, zoals:
  • Overdrachtsbelasting
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten

  Lees meer over bijkomende kosten

  Voorwaarden van een Rabo Groenhypotheek

  Bij Rabobank kies je voor Basisvoorwaarden of voor Plusvoorwaarden. Welke het beste bij jou passen hangt af van je voorkeur en situatie. Laat jezelf goed informeren als je een hypotheek afsluit. Lees de voorwaarden goed door, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

  Bekijk de Basisvoorwaarden (PDF) Bekijk de Plusvoorwaarden (PDF)
  Rente bij een groene hypotheek

  Krediet en totaalbedrag

  Onderstaand krediettabel is een berekening van het totale bedrag bij een lening van € 150.000 met Basisvoorwaarden, > 90% marktwaarde en een Groenhypotheek met Duurzaamheidskorting en Betaalpakketkorting. 10 jaar vaste rente van 1,15% (rente op 01-06-2020).

  Totaal KredietbedragVaste debetrentevoet [1]Jaarlijks Kosten-percentage (JKP) [2]Termijnbedrag per maand [3]Duur van de Krediet-overeenkomst/aantal termijnen[4]Totaalbedrag [5]
  € 150.000,001,10%1,20%€ 489,38360€ 179.638,91

  [1] Gedurende de rentevast periode van 10 jaar staat deze rente vast. Dit is de rente voor een Rabo GroenHypotheek zonder NHG (met Basisvoorwaarden) en meer dan 90% van de marktwaarde van de woning, met:
  a) Betaalpakketkorting van 0,2% (als je een betaalpakket bij de Rabobank heeft);
  b) Groenkorting van 0,5% (als je een nieuwbouwwoning koopt met Groenverklaring) en
  c) Duurzaamheidskorting van 0,15%. 
  [2] Het JKP geeft aan wat je jaarlijks aan rente en kosten betaalt voor je krediet als percentage van het totale kredietbedrag.
  [3] Bij de berekening is er vanuit gegaan dat de rente voor een periode van 30 jaar gelijk blijft. Als je tijdens de looptijd een nieuwe periode afspreekt om je rente vast te zetten dan heeft dat gevolgen voor je maandtermijn. Deze kan dan hoger of lager zijn.
  [4] Dit is in maanden. Uitgaande van een looptijd van 30 jaar gaat het hier om 360 maandtermijnen. 
  [5] Deze totale kosten bestaan uit de te betalen rente, het af te lossen bedrag, de kosten van een Rabo Direct Pakket van €1,70 per maand, de geschatte kosten bij de notaris voor de hypotheekakte van €750,-, advies- en afsluitkosten van €1500,- en de geschatte taxatiekosten van €600,-. Hierin zijn niet opgenomen de kosten van een overlijdensrisicoverzekering en een opstalverzekering.

  * De hoogte van de EPC-waarde en keuze voor een appartement of woning bepalen het bedrag waarop je rentekorting ontvangt.

  Is een groene hypotheek iets voor jou?

  Onze financieel adviseurs bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

  Bereken je hypotheek Maak een afspraak

  Let op: in het Rabobank Hypotheekdossier is de rentekorting van de groene hypotheek niet meegenomen. Maak een afspraak met onze financieel adviseur voor een exacte berekening inclusief rentevoordeel.