Scheiden en de hypotheek

Scheiden en de hypotheek

  Als je gaat scheiden komt er ook financieel veel op je af. Lees welke opties je hebt met de hypotheek, zodat je een frisse start kunt maken.

  Laat het huis taxeren

  Het is verstandig om te beginnen met een taxatie van je huis. Hiermee kan worden bepaald of sprake is van overwaarde. Is je hypotheek hoger dan de waarde van het huis? Dan is na de verkoop sprake van een restschuld.

  Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

  Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moeten bezittingen en schulden gelijk worden verdeeld. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan kan de verhouding anders zijn. Het huis kan bijvoorbeeld alleen van jouw partner zijn.

  Wie blijft in het huis wonen?

  We gaan er in de situaties hieronder vanuit dat je in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

  Je blijft zelf in het huis wonen

  Als je in het huis wilt blijven wonen, dan moet je jouw partner uitkopen. Je kunt onder andere:

  de hypotheek overnemen van jouw partner, jouw partner is dan niet meer verantwoordelijk voor de hypotheekschuldeen nieuwe hypotheek afsluiten, hiermee los je jouw oude hypotheek af

  Jouw inkomen moet natuurlijk wel voldoende zijn om je oude hypotheek alleen te betalen of een nieuwe hypotheek af te sluiten.

  Overwaarde of onderwaarde

  Als sprake is van overwaarde moet waarschijnlijk een deel van die overwaarde worden betaald aan jouw partner. Bij een onderwaarde moet jouw partner mogelijk een deel aan jou betalen.

  Renteafspraak meenemen

  Voor het deel van de hypotheek dat al op jouw naam staat, neem je het rentecontract mee. Als je een hoger bedrag wilt financieren, moet je hiervoor een extra hypotheek afsluiten.

  Lees meer over het meenemen van je hypotheek

  Jouw partner blijft in het huis wonen

  Als jouw partner in het huis wil blijven wonen, kan jouw partner je uitkopen. Om te bepalen of dit mogelijk is, wordt gekeken naar het inkomen van jouw partner. Je partner neemt jouw deel van de hypotheek over of je partner sluit een nieuwe hypotheek af waarmee de oude hypotheek afgelost wordt. Is er sprake van overwaarde? Dan moet je partner jouw deel daarvan waarschijnlijk aan je uitbetalen. Je kunt jouw overwaarde gebruiken voor de aanschaf van een ander huis. Bij een onderwaarde moet je misschien jouw deel hiervan aan je partner betalen.

  Jullie verhuizen beiden

  Als je het huis verkoopt, wordt de hypotheek afgelost uit de opbrengst. De overwaarde of restschuld die overblijft, verdelen jij en jouw ex-partner. Let op! Als je binnen drie jaar een ander huis koopt, ben je volgens de bijleenregeling verplicht om de overwaarde in dit huis te investeren. Doe je dat niet? Dan heb je over dit deel van jouw hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Lees meer over de bijleenregeling op de website van de belastingdienst.

  Jouw financiële situatie bij een scheiding

  Als je gaat scheiden, verandert er veel in jouw financiële situatie. Jouw scheiding kan gevolgen hebben voor jouw hypotheek en bijvoorbeeld jouw vermogen, pensioen en verzekeringen. Neem daarom contact op met jouw Rabobankadviseur. Samen kijken we naar jouw situatie en zorgen we ervoor dat je grip op jouw nieuwe financiële situatie krijgt.

  Wil je je hypotheek wijzigen? Dan helpen wij je graag verder in een adviesgesprek. Hiervoor betaal je kosten.

  Lees meer over advies en kosten

  Vader en zoon ruimen de boodschappen op in de keuken

  Maak een Persoonlijke Actielijst en krijg inzicht in je bankzaken

  Uit elkaar gaan is natuurlijk nooit leuk. Naast dat het emotioneel een moeilijke periode is, moet je ineens ook veel regelen. Onder andere met je bank. Bekijk onze Online Brochure en ontdek praktische tips en handvatten. Of vul je Persoonlijke Actielijst in. Hiermee krijg je snel inzichtelijk wat je moet regelen om je bankzaken op orde te brengen.

  stap voor stap je bankzaken doorlopenalleen inzichtelijk voor joualle acties op een rijmakkelijk online wijzigingen doorvoeren
  Maak een persoonlijke actielijst
  Lees de Online Brochure (PDF)

  Jouw scheiding zorgeloos geregeld met Zorgeloosch Scheiden

  Hebben jij en je partner nog niet zo lang geleden besloten te gaan scheiden? En wil je er samen op een goede manier uit komen? Dan kun je ook een scheidingsbemiddelaar inschakelen. De Rabobank werkt samen met de specialisten van Zorgeloosch Scheiden. Zij nemen je alles uit handen en helpen je bijvoorbeeld bij het regelen van jouw huis en hypotheek. Je neemt hiervoor contact op met Zorgeloosch Scheiden.

  Lees meer op Zorgelooschscheiden.nl

  Weten wat jouw mogelijkheden zijn?

  Maak vrijblijvend een afspraak. Onze financieel adviseurs helpen je graag.

  Maak een afspraak