Direct naar:

  Zakgeld is een goede eerste stap om te leren omgaan met geld. Zo kan je kind de waarde van geld leren kennen en vast oefenen voor later. Je leert zelf bankieren met de Rabo JongerenRekening.

  Zelf leren bankieren

  Leren omgaan met geld

  Kinderen leren al op jonge leeftijd geld herkennen. Ze moeten echter nog leren dat je het maar één keer kunt uitgeven. Kopen ze meteen iets, dan hebben ze later niets meer. Om iets groots te kunnen kopen, zullen ze moeten sparen. Door te beginnen met een klein bedrag aan zakgeld, kunnen kinderen dit zelf ervaren. Zo leren ze stapsgewijs de waarde van geld kennen.

  Daarnaast geef je je kind met zakgeld een stukje verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Hij of zij is zelf verantwoordelijk voor het geld en mag kiezen waar het aan wordt uitgegeven.

  Wanneer beginnen met zakgeld?

  Veel ouders kiezen ervoor om al op jonge leeftijd te beginnen. Wist je dat 45% van de vijfjarigen en 82% van de acht- en negenjarigen zakgeld krijgt? Onder middelbare scholieren is dit 88%. Wij raden aan te beginnen met zakgeld wanneer je denkt dat jouw kind klaar is voor meer verantwoordelijkheid. Overleg met ouders van vriendjes en vriendinnetjes wanneer zij beginnen met zakgeld. Dan kunnen jullie kinderen samen beginnen met sparen en leren omgaan met geld.

  Hoeveel zakgeld per leeftijd?

  De hoeveelheid van het zakgeld is afhankelijk van wat je kind hiermee moet betalen en wat je kunt missen. Om je een idee te geven, staan hieronder de gemiddelden genoemd.

  In de tabel hieronder vind je het gemiddelde voor kinderen van de basisschool. Zij krijgen meestal wekelijks zakgeld. De reden hiervoor is dat jongere kinderen nog moeten leren op lange termijn te denken.

  LeeftijdZakgeldbedrag (per week)
  *5 jaar€1 - €1,40
  *6 jaar€1 - €1,40
  *7 jaar€1 - €2 
  **8 jaar€1 - €2
  **9 jaar€1,10 - €2
  **10 jaar€2 - €2,30
  **11 jaar€2 - €2,30

  Bron: 
  *Nibud Kinderonderzoek 2018

  Vanaf de middelbare school krijgen kinderen hun zakgeld meestal per maand. Hierdoor moeten zij leren plannen, zodat ze ook aan het einde van de maand nog geld over hebben.

  LeeftijdZakgeldbedrag (per maand)
  12 jaar15 - 20 €
  13 jaar15 - 20 €
  14 jaar18 - 20 €
  15 jaar20 - 22 €
  16 jaar20 - 25 €
  17 jaar22 - 26 €
  18 jaar25 - 30 €

  Bron:
  Nibud Scholierenonderzoek 2016

  Het is belangrijk samen met je kind afspraken te maken over zakgeld, bijvoorbeeld over:

  Het bedrag van het zakgeld Wanneer je kind het zakgeld ontvangt. Zorg dat dit altijd een vaste dag is Wat betaald moet worden met het zakgeld. Hoe je kind het zakgeld ontvangt

  Jong geleerd is oud gedaan

  Zakgeld is een leuke manier om alvast te oefenen voor later. Daarom is het belangrijk dat je niet te snel extra geld geeft wanneer het zakgeld op is of wanneer je kind iets groots wil kopen. Later zal hij of zij immers ook moeten plannen en budgetteren. Dit kan soms lastig zijn, maar het is een mooi leermoment waar je kind later veel profijt van heeft.

  Hoe zit dat met kleedgeld?