Vader met zoon

3 handige spaarbronnen voor je kind

Sparen voor je kind begint met structureel geld opzij leggen. Daarbij denk je vaak meteen aan je inkomsten. “Hoeveel loon krijg ik en hoeveel hiervan kan zet ik opzij?” Logisch, maar laat het niet alleen van je loon afhangen. Er zijn namelijk meer bronnen waaruit je extra spaargeld kunt putten voor je kind.

#1 Toeslagen

Als je een kind hebt, heb je recht op kinderbijslag. Maar er zijn meer toeslagen en financiële meevallers waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Let er wel op dat je mogelijk schenkbelasting moet betalen als je besluit veel geld op de spaarrekening van je kind te zetten.

Lees meer over schenkbelasting en slim sparen voor je kind

#2 Opa en oma

In de praktijk sparen ouders vaak niet alleen voor hun kind. Meestal dragen de grootouders ook bij, bijvoorbeeld op verjaardagen of met zakgeld. Vaak verdwijnt dit geld in een spaarpot, maar je kunt het ook op de spaarrekening van je kind zetten. Alle kleine beetjes helpen.

Misschien vinden opa en oma het wel leuk om bij te dragen aan een specifiek spaardoel, zoals een studie, reis of rijbewijs voor hun kleinkind.

Meer over sparen voor je kleinkind

#3 Oude spullen

De meeste gezinnen hebben veel spullen in huis die ze niet meer gebruiken. Bijvoorbeeld oude kleding of speelgoed. Deze spullen kun je weggooien, maar je kunt ze ook verkopen. Zo verdien je er wat aan en maak je er een ander gezin blij mee. De opbrengst van de verkoop kun je investeren in de toekomst van je kind. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Heeft jouw kind nog geen spaarrekening?

Overweeg de Rabo RegenboogRekening dan eens. Deze spaarrekening is gratis en je opent hem binnen 5 minuten. Je kind krijgt een leuk welkomstcadeau bij.

Direct openen

De Rabo KidsSpaarWijzer is een handige tool waarmee je je oriënteert op de toekomstige kosten van je kind. Zo vind je een overzicht van de kosten voor de komende jaren en hoeveel een studie kost. Ook vertellen ouders over hun ervaringen en kosten binnen het gezin.

Ga naar de Rabo KidsSpaarWijzer