Twee handenschuddende handen

Als een dierbare overlijdt

Er breekt een moeilijke periode aan als een dierbare van je overlijdt. We helpen je graag om ook de bankzaken op orde te krijgen en netjes af te handelen. Bekijk hieronder wat erbij komt kijken.

Overlijden melden

1. Je meldt het overlijden

Geef het overlijden zo snel mogelijk aan ons door.

Ben je zelf ook klant bij de Rabobank? Meld een overlijden dan via onderstaande oranje knop. Zelf geen klant bij de Rabobank? Meld een overlijden dan via de witte knop.

Overlijden melden Overlijden melden (zelf geen klant)
Illustratie van mobiele telefoon

2. Jij of de contactpersoon wordt door ons gebeld

Binnen 2 werkdagen na de melding wordt je door ons gebeld om een (telefonische) afspraak te maken. Heb je al eerder vragen? Neem dan contact met ons op via bijvoorbeeld de chat.

3. De nabestaande(n) ontvangt een brief

De nabestaande(n) ontvangt daarna een brief. Hierin leggen we stap voor stap uit wat we gaan doen om de bankzaken af te handelen. In de brief staat ook welke documenten hiervoor nodig zijn.

4. De nabestaande(n) stuurt ons de documenten die nodig zijn

In de brief staat ook welke documenten we nodig hebben voor het vrijgeven van de rekeningen.

5. De rekening(en) wordt vrijgegeven

Als we alle benodigde documenten ontvangen hebben, beoordelen we deze. Kloppen de documenten en gegevens? Dan geven we de rekeningen vrij en sturen een bevestigingsbrief. De erfgenamen of de persoon die de nalatenschap afhandelt, krijgen toegang tot de rekening van de overledene. Als er bepaalde keuzes gemaakt moeten worden over bankproducten, adviseren we graag. 

Welke documenten zijn nodig?

Dit hangt van de situatie af. We hebben sowieso een akte van overlijden nodig. In sommige gevallen ook een verklaring van erfrecht. Beantwoord de vragen om er alvast achter te komen welke documenten in de persoonlijke situatie aangeleverd moeten worden.

Doe hier de check

Toegang tot de rekening(en) en andere bankproducten

Wat gebeurt er na een overlijden met de rekening(en, de verzekering(en), de hypotheek en andere bankproducten? Lees wat er gebeurt nadat je de melding van overlijden hebt gemaakt.

Meer over toegang tot de rekening(en) en andere bankproducten