Jaarruimte berekenen en benutten

Heb je vorig jaar te weinig pensioen opgebouwd? Dan heb je een pensioentekort. Hierdoor ontstaat een fiscale jaarruimte. Dit is het bedrag dat je per jaar belastingvriendelijk op een lijfrentespaarrekening, bijvoorbeeld Rabo ToekomstSparen, of –verzekering mag storten. Bereken je jaarruimte en reserveringsruimte om te bepalen of en hoeveel je kunt storten.

Heb je een rekening Rabo ToekomstSparen? Haal dan het maximale uit je bankspaarrekening.

Bereken je jaarruimte op Belastingdienst.nl Stort een bedrag in je Rabo ToekomstSparen of Rabo ToekomstBeleggen

Belastingvriendelijk sparen voor inkomen tijdens je pensioen doet je zo:

1. Je fiscale jaarruimte berekenen

Als je weet met welk bedrag je pensioen in 2019 is gegroeid, dan kun je je fiscale jaarruimte voor 2020 berekenen.

  • Als je in loondienst bent, ontvang je deze gegevens in de loop van 2020 op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit overzicht ontvang je van je pensioenfonds.
  • Zolang je dit overzicht niet hebt ontvangen, maak je een inschatting van het bedrag waarmee je pensioen in 2019 is gegroeid. Je kunt een definitieve berekening maken zodra je over de gegevens beschikt.
  • Ben je ondernemer? Dan gebruik je voor het bepalen van de jaarruimte je winst uit onderneming.

Je jaarruimte berekenen op de website van de Belastingdienst

2. Je reserveringsruimte berekenen

Reserveringsruimte

Als je je jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet (volledig) hebt benut, heb je reserveringsruimte. Maak je gebruik van de reserveringsruimte, dan heb je een extra lijfrenteaftrek. In 2020 kun je voor de jaren 2013 tot en met 2019 je fiscale jaarruimte berekenen. Aan de reserveringsruimte is een maximumbedrag per jaar verbonden.

Je reserveringsruimte berekenen op de website van de Belastingdienst

3. Stort je fiscale ruimte

Aanvulling voor je pensioen opbouwen

Na het berekenen van je jaarruimte en reserveringsruimte, weet je hoeveel fiscale ruimte je hebt. Dit bedrag kun je gebruiken om extra vermogen op te bouwen voor een aanvulling op je pensioen. Dit kan met een lijfrentespaarrekening of een verzekering. Je kunt ook kiezen voor een combinatie met beleggen.

Heb je al een rekening Rabo ToekomstSparen? Log in om een bedrag te storten.

Meer lezen over pensioenaanvulling opbouwen

4. Toch teveel gestort?

Dit heeft mogelijk nadelige gevolgen. Je mag het teveel gestorte bedrag niet aftrekken van je inkomen, maar soms betaal je tóch belasting over de uitkeringen. Binnen drie maanden na de storting kun je de volledige storting zonder fiscale gevolgen laten terugdraaien. Neem hiervoor dus zo snel mogelijk contact op met je Rabobank. Na die drie maanden kun je een saldoverklaring opvragen bij de Belastingdienst om maximaal € 2.269 terug te draaien.

Hulp nodig?

Het beste kun je even met ons chatten. Wij zitten voor je klaar om je te helpen met je vragen. Waar nodig helpen we je met inzicht in je financiële situatie, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken. Je kunt ook kiezen voor een gratis oriëntatiegesprek.

Lees meer over het oriëntatiegesprek Meer lezen over Rabo ToekomstSparen Meer lezen over Rabo ToekomstBeleggen