Huwelijk

Wist je dat er vorig jaar 652491 huwelijken werden afgesloten in Nederland? Door elkaar het jawoord te geven, beloof je voor elkaar te zorgen. Ook op financieel gebied.

In gemeenschap van goederen

Als jullie voor het huwelijk geen afspraken maken, trouwen jullie in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bestaande én toekomstige bezittingen en schulden van jullie samen zijn.

1Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Voordelen

  • Alle bestaande en toekomstige bezittingen van jou en je partner zijn van jullie samen.
  • Als je trouwt, ben je elkaars fiscale partner. In je aangifte inkomstenbelasting kun je dan bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Dit kan invloed hebben op de belasting en premie die je betaalt of terugkrijgt.

Risico's

  • Jullie delen ook de bestaande en toekomstige schulden. Heeft je partner bijvoorbeeld een eigen bedrijf? Dan kan jij mogelijk aansprakelijk zijn als het bedrijf failliet gaat.

Lees meer over fiscaal partnerschap op Belastingdienst.nl

Tip: Vanaf 1 januari 2018 gelden er andere regels. Trouwen jullie op of na deze datum? Dan geldt er een beperkte gemeenschap van goederen. Je deelt dan niet automatisch alle bezittingen en schulden. Een notaris kan je hier alles over vertellen.

Lees meer over deze regels op Rijksoverheid.nl

Huwelijkse voorwaarden

Wil je niet automatisch trouwen in gemeenschap van goederen? Dan kun je ook trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Je maakt dan afspraken over hoe jullie geld en spullen verdeeld worden.

Voordelen

  • Je draait niet automatisch op voor eventuele (zakelijke) schulden van je partner.

Risico's

  • Omstandigheden veranderen en je kunt niet in de toekomst kijken. Dit maakt het lastig om de consequenties van de huwelijkse voorwaarden te overzien.

Bekijk andere samenlevingsvormen:

Contact

Rabobank