Rabo GroenSparen

De Rabo GroenSparen rekening is een spaarrekening waarbij je inleg voor minimaal 70% wordt geïnvesteerd in groene projecten. En dat wordt door de overheid in veel gevallen beloond met fiscale voordelen.

Profiteer mogelijk van extra vrijstelling van vermogensrendementsheffing en extra heffingskortingSteun groene investeringen en draag bij aan een duurzame wereldBepaal zelf hoeveel je inlegt (tot maximaal  € 121.000)Iedere inleg is na één jaar weer vrij opneembaarOpen kosteloos binnen 2 minuten via de Rabo App of Rabo Online Bankieren

Van 1 december 2021 tot en met 1 januari 2022 is het niet mogelijk een nieuwe rekening Rabo GroenSparen te openen. Wil je gebruik maken van de eerstvolgende fiscale peildatum van 1 januari 2022? Open dan de rekening voor 1 december aanstaande.

Heb je al een rekening Rabo GroenSparen? Dan is (extra) inleggen op deze rekening nog wel mogelijk, zolang Rabo GroenSparen open staat voor inleggen.

De belangrijkste kenmerken van Rabo GroenSparen

Illustratie portemonnee

Fiscale voordelen

Door een extra vrijstelling in box 3 en een aanvullende heffingskorting kun je mogelijk profiteren van een netto rendement.

Illustratie windmolen

Groene impact

Je spaargeld wordt voor minimaal 70% geïnvesteerd in groene, duurzame projecten. Denk aan zonne-energie, groene kassen en duurzame bouw.

Illustratie beschermingsschild

Nederlandse Depositogarantie

Geld op deze rekening wordt automatisch beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Van 1 cent tot € 100.000 per persoon per bank. Omdat het geld bij Rabo Groen Bank B.V. staat en niet bij Rabobank, is dit een extra zekerheid.

Zo werkt Rabo GroenSparen

Illustratie mobiel met handen

1. Open Rabo GroenSparen

Het gemak van online.

Toon meer
Illustratie spaarpot met munten

2. Bijstorten op je rekening

Zolang Rabo GroenSparen open staat voor inleggen, kun je meerdere keren een bedrag bijstorten op je spaarrekening.

Toon meer
Illustratie mobiel en laptop

3. Tijdens de looptijd

Altijd en overal inzicht in je Rabo GroenSparen rekening, wel zo makkelijk.

Toon meer
Illustratie geldmunten

4. Je tegoed opnemen

Wil je een deel van je tegoed opnemen omdat je dit voor iets anders wil gebruiken? Dit kan alleen als het tegoed langer dan één jaar op je spaarrekening staat.

Toon meer
Infographic Rabo Groen Bank - portefeuille

Rabo Groen Bank

We hebben de halfjaarcijfers van Rabo Groen Bank voor je uitgewerkt in een infographic. Zo kun je op een overzichtelijke manier zien hoe de Groenbank werkt, wat de verschillende projectcategorieën zijn en de spreiding over Nederland is. Bekijk de infographic hieronder in de pdf.

Veelgestelde vragen over Rabo GroenSparen

Waarom betaal ik rente over mijn hele spaartegoed?

Met Rabo GroenSparen dragen we samen bij aan groene projecten. Dat doen we door dit spaargeld van onze klanten te gebruiken voor de financiering van deze projecten. Om het aantal groene projecten te stimuleren, bieden we een duurzaamheidskorting aan op deze financieringen. We zien nu dat het aantal groene projecten en dus de aanvraag van duurzame financieringen groeit. Om de duurzaamheidskorting voor de financiering van groene projecten te kunnen blijven geven, is het noodzakelijk om hier bij de vaststelling van de rente van de groene spaartegoeden rekening mee te houden.

Door het beleid van de Europese Centrale Bank zijn de marktrentes al lange tijd zeer laag. Door het ECB-beleid is lenen nu goedkoper, maar is sparen minder aantrekkelijk. Dat heeft helaas ook effect op Rabo GroenSparen.

Is er nog wel een voordeel voor mij?

Doordat we je inleg investeren in groene projecten, kun je recht hebben op belastingvoordelen. Ondanks dat je dus rente gaat betalen, kun je mogelijk nog steeds een positief netto rendement op Rabo GroenSparen behalen. Je persoonlijke situatie bepaalt of je belastingvoordeel hebt van Rabo GroenSparen. En ook hoe groot dit belastingvoordeel dan voor jou is. Kom je er niet uit of Rabo GroenSparen in jouw situatie belastingvoordeel oplevert? Laat je dan informeren door een belastingadviseur.

Kan ik mijn spaarrekening opzeggen?

Als je dat wilt, kun je je Rabo GroenSparen elk moment kosteloos opzeggen. Dit kan online of bij je Rabobank.

We rekenen de te betalen rente af zodra je de rekening opzegt.Als je je spaarrekening vóór 1 januari 2022 opzegt, houd er dan rekening mee dat je geen recht meer hebt op eventuele belastingvoordelen voor het belastingjaar 2022.Zeg je de rekening op terwijl (een deel van) je inleg nog geblokkeerd is op de rekening, dan blijft dit tegoed op de spaarrekening staan zolang dit nog geblokkeerd is. Na opzegging wordt de overeenkomst zo snel mogelijk afgewikkeld.

Voorwaarden Rabo GroenSparen

Je mag maximaal één Rabo GroenSparen op eigen naam bij ons aanhouden en één Rabo GroenSparen samen met iemand anders (een gezamenlijke rekening). Lees voordat je kiest voor Rabo GroenSparen de voorwaarden goed door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Productkenmerken en voorwaarden Rabo GroenSparen (PDF)

Klaar om te starten met Rabo GroenSparen?

Voor vragen over onze producten kun je het beste even met ons chatten via de knop ‘Stel nu je vraag’ onderaan de pagina.