Man aan keukentafel

Onze rentes en voorwaarden wijzigen

Per 1 juli 2020 zijn onze rentes en voorwaarden van een aantal spaar-, betaal- en beleggersrekeningen gewijzigd. Op deze pagina leest u hier meer over.

Nieuwe rentetarieven vanaf 1 juli 2020

Tot € 1 miljoen blijven we rente vergoeden op uw spaar- en beleggersrekening. Heeft u meer dan € 1 miljoen op uw betaal-, spaar- of beleggersrekening? Dan rekenen wij per 1 juli 2020 een negatieve rente.

 

Rabo InternetSparen, Rabo SpaarRekening, Rabo PeriodeSparen 30, Rabo VermogenSparen, Rabo GeneratieSparen en Rabo BeleggersRekening

Tot en met € 100.000  0,01%
Boven € 100.000 tot en met € 1 miljoen  0,01%
Boven € 1 miljoen -0,50%

 

Rabo RegenboogRekening en Rabo GeneratieSparenPlus

Tot en met € 100.000  0,10%
Boven € 100.000 tot en met € 1 miljoen  0,01%
Boven € 1 miljoen -0,50%

 

Rabo PeriodeSparen 90

Tot en met € 100.000  0,02%
Boven € 100.000 tot en met € 1 miljoen  0,01%
Boven € 1 miljoen -0,50%

 

Rabo DirectPakket, Rabo BasisPakket, Rabo TotaalPakket, Rabo RiantPakket, Rabo StudentenPakket en de Rabo Jongerenrekening

Tot en met € 100.000  0,00%
Boven € 100.000 tot en met € 1 miljoen  0,00%
Boven € 1 miljoen -0,50%

De saldoschijven en rentepercentages kunnen wijzigen. Voorafgaand aan een wijziging informeren wij u.

Wat verandert er in de voorwaarden?

In de nieuwe voorwaarden staat onder andere dat de rente positief, negatief of nul kan zijn. Wijzigt voor uw betaal- spaar- of beleggersrekening de rente en/of voorwaarden? Dan ontvangt u hierover vóór 1 april 2020 persoonlijk bericht. Bekijk hieronder de nieuwe voorwaarden.

Betalen
Voorwaarden betalen en online diensten Rabobank 2020 (PDF) Bijzondere voorwaarden vreemde valutarekening Rabobank 2020 (PDF)
Sparen
Rabo InternetSparen 2020 (PDF) Rabo PeriodeSparen 2020 (PDF) Rabo RegenboogRekening 2020 (PDF) Rabo SpaarRekening 2020 (PDF) Rabo GeneratieSparenPlus 2020 (PDF) Rabo VermogenSparen 2020 (PDF) Rabo GroenSparen 2020 (PDF) Rabo SpaarVrijRekening 2020 (PDF) Rabo GeneratieSparen 2020 (PDF)
Beleggen
Rabo BeleggersRekening 2020 (PDF)

Dit verandert er voor zakelijke klanten

Rente voor klanten van de Rabobank

De Rabobank is niet van plan de rente onder de 0% te brengen voor klanten met een saldo tot en met € 100.000. Maar hoe graag we ook willen, we kunnen geen garanties afgeven dat het nooit gaat gebeuren. We begrijpen dat het heel onnatuurlijk voelt om te betalen voor het geld dat u bij een bank zet. Daarnaast vinden wij als bank dat sparen belangrijk is, bijvoorbeeld voor een buffer voor onverwachte uitgaven, de studie van uw kind of eerder stoppen met werken.

Meer over waarom de rente zo laag is

Veelgestelde vragen

We kunnen ons goed voorstellen dat u nog vragen hebt. Daarom hebben we hier de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Krijg ik te maken met een negatieve rente?

De negatieve rente geldt per 1 juli 2020 en alleen voor klanten met meer dan € 1 miljoen op hun betaal-, spaar- of beleggersrekeningen. De grens van € 1 miljoen geldt per rekening. Voor uw beleggingen geldt de grens alleen voor uw tegoeden op de beleggersrekening. Over het belegd vermogen rekenen we geen rente.

Waarom verlaagt Rabobank de rente nu?

De rentes op de Europese geldmarkt dalen al langere tijd en zijn sinds 2014 al negatief. Rabobank volgt deze daling nu gedeeltelijk door de variabele rente ook te verlagen.

Waarom is de rente zo laag?

Kan ik mijn geld over meer rekeningen spreiden?

Net als nu mag u bij Rabobank meerdere rekeningen naast elkaar aanhouden, bijvoorbeeld een betaal- en een spaarrekening. Wilt u een nieuwe rekening openen? Let er dan op dat u in de meeste gevallen maar één rekening van een bepaalde soort mag hebben. Als dit het geval is, informeren wij u hierover in onze productinformatie.

Waarom kan ik geen extra Rabo InternetSparen openen?

U kunt maximaal één Rabo InternetSparen openen voor uzelf en eventueel één samen met iemand anders. Heeft u op dit moment al meerdere Rabo InternetSparen, dan behoudt u deze. 

Tip: wilt u uw geld verdelen of voor een bepaald doel sparen? Open dan een Spaarpotje in de Rabo App op uw bestaande Rabo InternetSparen.

Wanneer wordt mijn rente bij- of afgeschreven?

Voor uw betaalrekening blijven we de rente maandelijks verrekenen. Dit geldt ook als u rente moet betalen. De rente op uw spaarrekening en beleggersrekening blijven we elk jaar in januari bijboeken. Moet u rente betalen? Dan boeken we het ook in januari van uw spaarrekening en/of beleggersrekening af.

Waarom wijzigt de rente voor zakelijke klanten eerder?

Voor het invoeren van een negatieve rente moeten we de voorwaarden wijzigen. Dit geldt voor zowel particuliere als zakelijke producten. Zakelijke klanten informeren wij een maand van tevoren. Bij een ingrijpende voorwaardenwijziging moeten we particuliere klanten ruim van tevoren informeren. Daarom stellen we particuliere klanten drie maanden van tevoren op de hoogte van deze wijziging.

Wat wijzigt er in de voorwaarden van mijn product?

In de nieuwe voorwaarden staat onder andere dat de rente positief, negatief of nul kan zijn. Verder gaan we bij de renteberekening voor de betaalrekening, beleggersrekening en de direct opvraagbare spaarrekeningen gebruikmaken van saldoschijven. Bij saldoschijven geldt voor elk deel van uw tegoed een eigen rentepercentage. Ook kunnen we besluiten dat we de rente vaker dan jaarlijks met u afrekenen. Uiterlijk 1 april informeren we u over de nieuwe voorwaarden van uw producten.

Kan ik mijn rekening nu opzeggen?

Ja, dat is mogelijk. Uw betaal- en spaarrekening kunt u kosteloos opzeggen. 

Heeft u Rabo PeriodeSparen 30/90 of Rabo VermogenSparen? Dan kunt u tot 1 juli 2020 opzeggen zonder dat u rekening hoeft te houden met de blokkeringstermijn of opnamekosten.

Hoe berekenen jullie de negatieve rente?

De rente op uw rekening berekenen wij op basis van uw dagelijkse valutaire saldo. Daarbij gaan wij uit van het werkelijke aantal dagen in een maand en jaar. Deze methode heet juist/juist. In 2020 rekenen wij bijvoorbeeld met 366 dagen omdat het een schrikkeljaar is.

De rentetarieven op deze pagina gelden per jaar, maar omdat wij de rente van uw betaalrekening per maand afrekenen kan de effectieve rente anders zijn. Voor de meeste spaar- en beleggersrekeningen rekenen wij de rente per jaar af.

Een voorbeeld

Het saldo op uw rekening is van 16 t/m 24 mei 2020 € 1,2 miljoen. De rest van de maand is uw saldolager dan € 1 miljoen. Dit betekent dat u gedurende 9 dagen, over € 200.000, een rente betaalt van -0,5%.

Saldo boven € 1 miljoen van:Aantal dagen:Rentebedrag:
16 t/m 24 mei 20209(9 / 366) * -0,5% * 200.000 = € 24,59
Is sparen nog zinvol?

Sparen is en blijft zinvol. Bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven of voor het realiseren van uw spaardoelen. Veel spaarders kijken ook naar alternatieven zoals beleggen, (extra) aflossen op de hypotheek en het verduurzamen van hun woning.

Beginnen met beleggen Meer over extra aflossen Meer over verduurzamen

Waarom staat er 'gecombineerd tegoed' in de voorwaarden?

Het berekenen van uw rente doen we op dit moment per rekening en dat blijft voorlopig ook zo. In de toekomst kunnen wij mogelijk uw rente berekenen over uw verschillende betaal- spaar- en beleggersrekeningen bij elkaar. De tegoeden op alle rekeningen waarvan u (mede) rekeninghouder bent tellen we dan bij elkaar op. Dit noemen wij gecombineerd tegoed. Hierover berekenen we dan het rentebedrag. Het gaat hierbij alleen om rekeningen waarvan u het tegoed vrij kan opnemen. 

Als wij gecombineerd tegoed gaan toepassen informeren wij u hierover. Wij leggen u dan uit hoe we de rente gaan berekenen.