Het Rabo GroenDeposito is een spaarrekening waarbij je inleg voor een groot deel wordt geïnvesteerd in groene projecten. De overheid beloont dit met extra fiscale voordelen. Je ontvangt geen rente, maar de voordelen kunnen je een netto rendement opleveren.

Profiteer mogelijk van een extra vrijstelling vermogensrendementsheffing en extra heffingskortingLooptijd van 1 jaarInschrijving gaat via tranches (vol = vol)Inlegbedrag: minimaal €20.000 en maximaal €29.738  Jaarlijkse beheerkosten € 200

Op dit moment is het niet mogelijk om Rabo GroenDeposito te openen. 

Rabo GroenSparen is wel beschikbaar. Lees hier meer over op de informatiepagina van Rabo GroenSparen.

De belangrijkste kenmerken van Rabo GroenDeposito

Fiscale voordelen

Door een extra vrijstelling in box 3 en een aanvullende heffingskorting kun je mogelijk profiteren van een netto rendement op je spaargeld.

Groene impact

Je spaargeld wordt voor minimaal 70% geïnvesteerd in groene, duurzame projecten. Dit kunnen projecten zijn waarin zonne-energie, groene kassen en duurzame bouw een rol spelen.

Nederlandse Depositogarantie

Geld op deze rekening wordt automatisch beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Van 1 cent tot € 100.000 per persoon per bank. Omdat het geld bij Rabo Groen Bank B.V. staat en niet bij Rabobank, is dit een extra zekerheid.

Infographic Rabo GroenDeposito - portefeuille

Inschrijving via tranches

De inschrijving van Rabo GroenDeposito verloopt via tranches. Dat betekent dat er alleen gedurende een bepaalde periode kan worden ingeschreven. Na de inschrijfperiode wordt de afgesproken inleg geïncasseerd van de door jou opgegeven rekening. Er zijn drie redenen waarom de inschrijving voor een tranche stopt: 

  • De vooraf aangekondigde einddatum van de inschrijvingsperiode is bereikt 
  • Het door de Rabo Groen Bank vastgestelde maximale volume is bereikt of overschreden 
  • De Rabo Groen Bank besluit de inschrijving om een andere reden stop te zetten

Fiscale vrijstellingen

Het spaargeld op je Rabo GroenDeposito rekening wordt gezien als een groene belegging. Hierdoor kun je mogelijk gebruikmaken van twee fiscale voordelen:

Een extra vrijstelling in box 3, bovenop het heffingsvrij vermogen. Blijf je met al je groene beleggingen onder deze extra vrijstelling? Dan betaal je geen vermogensrendementsheffing. De peildatum voor de vrijstelling is 1 januari.Een extra heffingskorting van 0,7%. Deze kun je jaarlijks van je inkomstenbelasting aftrekken. De heffingskorting kan jaarlijks veranderen. Wetswijzigingen kunnen invloed hebben op het voordeel dat je hebt.

Je voordeel wordt bepaald door je inleg op groene beleggingen zoals Rabo GroenDeposito en Rabo GroenSparen, en bij andere banken. Bekijk daarom vooraf wat je ruimte is om het belastingvoordeel te claimen op Rabo GroenDeposito.

Rekenvoorbeeld

Over het geld in een Rabo GroenDeposito krijg je geen rente. Je inleg kan je wel belastingvoordeel in box 3 opleveren naast de heffingskorting in box 1. Je betaalt namelijk mogelijk minder belasting over je inkomen uit vermogen dan op een normale spaarrekening. Hieronder zie je hoe dit precies werkt.

Stel, je hebt geen fiscaal partner en je hebt een spaarrekening met een tegoed van € 100.000. Je hebt een baan en opent in 2021 een Rabo GroenDeposito voor een periode van 1 jaar. Je inleg is € 25.000.

Op peildatum 1 januari 2022 is je vermogen nog steeds € 100.000. Dit betekent dat je door het openen van een Rabo GroenDeposito (in 2021) over 2022 een belastingvoordeel krijgt. Aangezien de belastingcijfers voor 2022 nog niet definitief bekend zijn rekenen we in onderstaande voorbeelden met de belastingcijfers van 2021. Het voordeel is dan € 119,50.

Uitleg:
Het belast vermogen in box 3 is door de fiscale vrijstelling voor Rabo GroenDeposito € 25.000 minder dan als het nog op je spaarrekening zou staan. Je betaalt hierdoor dus minder belasting en je hebt een extra heffingskorting. In het onderstaande rekenvoorbeeld houden we ook rekening met de kosten van Rabo GroenDeposito, die zijn € 200.


Rekenvoorbeeld rendement

Vermogen € 100.000Met Rabo GroenDepositoZonder Rabo GroenDeposito
Bedrag Rabo GroenDeposito€ 25.000€ 0,00
Overig vermogen€ 75.000€ 100.000
Heffingsvrije vermogen box 3€ 50.000€ 50.000
Belast vermogen box 3€ 25.000€ 50.000
Rente Rabo GroenDeposito (0,00%)€ 0,00-
Rente overig vermogen (0,01%)€ 7,50€ 10,00
Belasting over inkomen uit vermogen (31%)€ -147€ -294
Heffingskorting groen (0,7%)€ 175€ 0
Beheerkosten Rabo GroenDeposito€ -200-
Rendement na 1 jaar€ -164,50€ -284

Belastingvoordeel na 1 jaar € 119,50 (€ 284 - € 164,50)

Wie regelt de groene investeringen?

Het spaargeld dat je op de Rabo GroenDeposito rekening stort, wordt geïnvesteerd door de Rabo Groen Bank B.V. Zij zijn binnen Rabobank de specialist als het over groene projecten en investeringen gaat. Denk hierbij aan duurzame tuinbouw, natuur- en landschapsbeheer en duurzame energie.

Kosten van dit deposito

Kies je voor het Rabo GroenDeposito dan zijn hier kosten aan verbonden. Deze kosten maken wij onder andere om groene projecten te kunnen financieren. Het gaat om € 200 per jaar aan beheerkosten.

Groene belegging

Volgens de Wet inkomstenbelasting 2001 is het geld in je Rabo GroenDeposito een groene belegging. Dit komt doordat Rabo Groen Bank B.V. door de belastingdienst is aangewezen als groenfonds. Mocht door bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving hier verandering in komen, dan kan dit invloed hebben op het recht op de bijbehorende fiscale voordelen.