De Rabo GroenSparen rekening is een spaarrekening waarbij je inleg voor minimaal 70% wordt geïnvesteerd in groene projecten. En dat wordt door de overheid in veel gevallen beloond met fiscale voordelen. Dit komt doordat Rabo GroenSparen gezien wordt als een groene belegging. De fiscale voordelen kunnen je een netto rendement opleveren.

Profiteer mogelijk van extra vrijstelling van vermogensrendementsheffing en extra heffingskortingSteun groene investeringen en draag bij aan een duurzame wereldBepaal zelf hoeveel je inlegt (tot maximaal € 121.000)
Iedere inleg is na één jaar weer vrij opneembaarOpen kosteloos binnen 2 minuten via de Rabo App of Rabo Online Bankieren

 

Vraag online aan

De belangrijkste kenmerken van Rabo GroenSparen

Fiscale voordelen

Door een extra vrijstelling in box 3 en een aanvullende heffingskorting kun je mogelijk profiteren van een netto rendement.

Groene impact

Je spaargeld wordt voor minimaal 70% geïnvesteerd in groene, duurzame projecten. Denk aan zonne-energie, groene kassen en duurzame bouw.

Nederlandse Depositogarantie

Geld op deze rekening wordt automatisch beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Van 1 cent tot € 100.000 per persoon per bank. Omdat het geld bij Rabo Groen Bank B.V. staat en niet bij Rabobank, is dit een extra zekerheid.

Infographic Rabo GroenSparen - portefeuille

Zo werkt het fiscale voordeel van Rabo GroenSparen

Het tegoed op de rekening Rabo GroenSparen wordt gezien als een groene belegging volgens de Wet inkomstenbelasting 2001, zolang Rabo Groen Bank B.V. is aangewezen als groenfonds. Hierdoor kun je gebruikmaken van twee fiscale voordelen:

 • In 2021 geldt een extra vrijstelling voor groene beleggingen in box 3 van € 60.429 (€ 120.858 voor fiscaal partners). Blijf je met al je groene beleggingen onder deze extra vrijstelling? Dan betaal je hierover geen vermogensrendementsheffing. De peildatum voor deze vrijstelling is 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Deze extra vrijstelling komt bovenop de algemene vrijstelling van € 50.000 (€ 100.000 voor fiscaal partners) die geldt in 2021. Door te kiezen voor Rabo GroenSparen kun je je vrijstelling van vermogensrendementsheffing dus verhogen tot € 110.429 (€ 220.858 voor fiscaal partners) in 2021.
 • Een extra heffingskorting van 0,7% (2021) over de waarde van je vrijgestelde groene beleggingen. Deze korting kun je jaarlijks van je te betalen inkomstenbelasting aftrekken.

Let op: als je een bedrag inlegt op Rabo GroenSparen mag je dit bedrag één jaar lang niet opnemen. Dit bedrag is dan geblokkeerd voor opnames. Na afloop van dit jaar mag je de inleg vrij opnemen.

Houd er rekening mee dat de jaarlijkse wijziging van de belastingregels en eventuele wetswijzigingen invloed kunnen hebben op je belastingvoordeel.

Spaarrente en rekenvoorbeeld

Hieronder vind je alle informatie over de spaarrente van Rabo GroenSparen en een rekenvoorbeeld om meer duidelijkheid te krijgen over het mogelijke fiscaal voordeel.

Meer over de spaarrente van Rabo GroenSparen (met rekenvoorbeeld)

De rente van Rabo GroenSparen is variabel. Dit betekent dat de rente op elk moment kan wijzigen. In onderstaand schema zie je het actuele rentepercentage dat geldt over het hele tegoed. Het rentepercentage is onder voorbehoud.Over het hele tegoed

-0,50%
Exclusief fiscaal voordeel

Kom je in aanmerking voor de belastingvoordelen voor Rabo GroenSparen? Dan kun je onder de huidige fiscale regeling nog steeds van een positief netto rendement op Rabo GroenSparen profiteren.

Dit rentetarief geldt vanaf 1 april 2021.

Rekenvoorbeeld

Een inleg in Rabo GroenSparen kan je belastingvoordeel in box 3 opleveren. Je betaalt mogelijk minder belasting over je vermogen dan met een normale spaarrekening. Verder ontvang je een heffingskorting voor groen beleggen die je jaarlijks mag aftrekken van de inkomstenbelasting die je moet betalen. Hieronder zie je hoe dit precies werkt.

Stel:

 • Je hebt geen fiscaal partner en je hebt een rekening Rabo InternetSparen met een tegoed van € 150.000. Je hebt een baan en opent op 1 april 2021 Rabo GroenSparen.
 • Je inleg is € 50.000. Je inleg wordt gedurende één jaar geblokkeerd.
 • Op de peildatum 1 januari 2022 is je tegoed nog steeds € 150.000. Dit betekent dat je door je inleg op Rabo GroenSparen (in 2021) over 2022 een belastingvoordeel krijgt.
 • Je hebt je heffingsvrije vermogen én de extra vrijstelling voor groene beleggingen in box 3 nog niet benut.
 • Aangezien de belastingcijfers voor 2022 nog niet bekend zijn rekenen we in onderstaand voorbeeld met de belastingcijfers van 2021.
 • We berekenen het voordeel van je inleg over een periode van 12 maanden.


Rekenvoorbeeld rendement

Vermogen € 150.000Met Rabo GroenSparenZonder Rabo GroenSparen
Rabo GroenSparen (vrijstelling groen)€ 50.000€ 0
Rabo InternetSparen€ 100.000€ 150.000
Heffingsvrije vermogen box 3€ 50.000€ 50.000
Grondslag sparen en beleggen box 3€ 50.000€ 100.000
Rente Rabo GroenSparen (-0,50%)€ -250€ 0
Rente Rabo InternetSparen€ 10€ -240
Belasting over inkomen uit vermogen (box 3)€ -294€ -992
Heffingskorting groen (0,7%)€ 350€ 0
Rendement na 1 jaar€ -184€ -1.232

Voordeel van je inleg in Rabo GroenSparen: € 1.048 (€ 1.232 - € 184)


 • Het voordeel in bovenstaand voorbeeld is € 1.048. Dit komt neer op een rendement van 2,10% op je inleg in Rabo GroenSparen.
 • Heb je een vermogen dat lager is dan het heffingsvrije vermogen (€ 50.000 per persoon)? Maar kun je wel de heffingskorting verrekenen? Dan is het maximale rendement in dit voorbeeld op je inleg in Rabo GroenSparen 0,19% (0,7% heffingskorting - 0,50% rente - 0,01% rente).
 • Wordt je inleg normaal belast in de eerste schijf in box 3 (€ 50.000 - € 100.000 vermogen)? Dan is het maximale rendement in dit voorbeeld op je inleg in Rabo GroenSparen 0,78%.
 • Wordt je inleg normaal belast in de tweede schijf in box 3 (€ 100.000 - € 1.000.000 vermogen)? Dan is het maximale rendement in dit voorbeeld op je inleg in Rabo GroenSparen 2,10%.
 • Wordt je inleg normaal belast in de derde schijf in box 3 (meer dan € 1.000.000 vermogen)? Dan is het maximale rendement in dit voorbeeld op je inleg in Rabo GroenSparen 2,46%.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik inleggen op Rabo GroenSparen?

Vanaf 1 april 2021 wordt bij het openen van een nieuwe rekening via Rabo Online Bankieren of de Rabo App gelijk gevraagd welk bedrag je wilt inleggen.

Heb je al een rekening Rabo GroenSparen? Dan kan je vanaf 1 april bijstorten op deze rekening. Dit kan op de gebruikelijke manieren, zoals een overboeking via Rabo Online Bankieren of de Rabo App of via de Rabofoon als je hier al gebruik van maakt.

Kan ik ook later dan 1 april 2021 inleggen?

Het is mogelijk om inleg bij te storten op je rekening Rabo GroenSparen. Elke inleg wordt voor een jaar geblokkeerd. Daarna kan je dit bedrag weer opnemen. Bijstorten kan op de gebruikelijke manieren, via Rabo Online Bankieren of de Rabo App of via de Rabofoon als je hier al gebruik van maakt. 

Bijstorten is mogelijk zolang Rabo GroenSparen open staat voor inleggen. Als groenfonds moet Rabo Groen Bank B.V. minimaal 70% van haar vermogen uitzetten in groenprojecten. Als er te veel geld instroomt, voldoet ze mogelijk niet meer aan die voorwaarde. Om dat te voorkomen, gaat de inlegmogelijkheid dan weer dicht.

Je kan maximaal € 121.000 op je Rabo GroenSparen storten. Houdt rekening met de maximale vrijstelling die de belastingdienst aanhoudt voor groene beleggingen in box 3. Over het fiscale jaar 2021 is deze € 60.429 (€ 120.858 voor fiscaal partners).

Waarom ga ik rente betalen over mijn hele spaartegoed?

Met Rabo GroenSparen dragen we samen bij aan groene projecten. Dat doen we door dit spaargeld van onze klanten te gebruiken voor de financiering van deze projecten. Om het aantal groene projecten te stimuleren, bieden we een duurzaamheidskorting aan op deze financieringen. We zien nu dat het aantal groene projecten en dus de aanvraag van duurzame financieringen groeit. Om de duurzaamheidskorting voor de financiering van groene projecten te kunnen blijven geven, is het noodzakelijk om hier bij de vaststelling van de rente van de groene spaartegoeden rekening mee te houden.

Door het beleid van de Europese Centrale Bank zijn de marktrentes al lange tijd zeer laag. Door het ECB-beleid is lenen nu goedkoper, maar is sparen minder aantrekkelijk. Dat heeft nu helaas ook effect op Rabo GroenSparen.

Is er nog wel een voordeel voor mij?

Doordat we jouw inleg investeren in groene projecten, kun je recht hebben op belastingvoordelen. Ondanks dat je dus rente gaat betalen, kun je mogelijk nog steeds een positief netto rendement op Rabo GroenSparen behalen. Jouw persoonlijke situatie bepaalt of je belastingvoordeel hebt van Rabo GroenSparen. En ook hoe groot dit belastingvoordeel dan voor jou is. Kom je er niet uit of Rabo GroenSparen in jouw situatie belastingvoordeel oplevert? Laat je dan informeren door een belastingadviseur.

Hoe en wanneer wordt mijn rente afgeschreven?

We schrijven de rente op je spaarrekening af van de rekening die je eerder aan ons hebt opgegeven. Dit doen we elk jaar achteraf in januari. Lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat je saldo te laag is? Dan halen we het van je tegoed op Rabo GroenSparen af. Daardoor wordt het saldo en het bedrag waarover je recht kunt hebben op een belastingvoordeel in het volgende jaar lager.

Kan ik mijn spaarrekening opzeggen?

Als je dat wilt, kun je je Rabo GroenSparen elk moment kosteloos opzeggen. Dit kan online of bij je Rabobank.

 • Zeg je na 1 april 2021 op, dan rekenen we de te betalen rente af zodra je de rekening opzegt.
 • Als je je spaarrekening vóór 1 januari 2022 opzegt, houd er dan rekening mee dat je geen recht meer hebt op eventuele belastingvoordelen voor het belastingjaar 2022. 

Zeg je de rekening op terwijl (een deel van) je inleg nog geblokkeerd is op de rekening, dan blijft dit tegoed op de spaarrekening staan zolang dit nog geblokkeerd is. Na opzegging wordt de overeenkomst zo snel mogelijk afgewikkeld.

Hoe wordt de rente berekend?

Om je rente te berekenen, maken we gebruik van de methode juist/juist. Bij deze rekenmethode gebruiken we het werkelijke aantal dagen in één maand en in één jaar. In 2021 rekenen we dus met 365 dagen. 

Rekenvoorbeeld rente

 • Stel, het spaartegoed op je Rabo GroenSparen is van 1 april tot en met 31 december 2021 € 40.000.
 • Je betaalt dan 275 dagen over € 40.000 een rente van 0,50%.
 • De te betalen rente is dan: (275/365)*-0,50%*40.000 = € 150,69.
Moet ik over heel 2021 rente betalen?

Nee, de nieuwe rente geldt alleen voor de periode vanaf 1 april 2021. Over de eerste drie maanden van 2021 geldt de oude rente van 0,01%.

Kan de rente nog lager worden?

De rente op Rabo GroenSparen is een variabele rente. Dat betekent dat wij de rente mogen wijzigen. Dat kan een verhoging zijn, maar ook een verlaging. Verschillende factoren bepalen hoe de variabele rente zich gaat ontwikkelen. We zijn ons er echter ook van bewust dat de rente nu ineens een stuk lager wordt.

Kosten van deze groene spaarrekening

Voor Rabo GroenSparen zelf betaal je geen kosten. Je hebt wel een betaalpakket van de Rabobank nodig. Hieraan zijn kosten verbonden.

Voorwaarden

Je mag maximaal één Rabo GroenSparen op eigen naam bij ons aanhouden en één Rabo GroenSparen samen met iemand anders (een gezamenlijke rekening). Lees voordat je kiest voor Rabo GroenSparen de voorwaarden goed door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Lees de productkenmerken en voorwaarden van Rabo GroenSparen (PDF)

Groene belegging

Volgens de Wet inkomstenbelasting 2001 is het geld op je Rabo GroenSparen rekening een groene belegging. Dit komt doordat Rabo Groen Bank B.V. door de Belastingdienst is aangewezen als groenfonds. Mocht door bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving hier verandering in komen, dan vervalt mogelijk je recht op de bijbehorende fiscale voordelen.