De Rabo GroenSparen rekening is een spaarrekening waarbij je inleg voor minimaal 70% wordt geïnvesteerd in groene projecten. En dat wordt door de overheid in veel gevallen beloond met fiscale voordelen. Dit komt doordat Rabo GroenSparen gezien wordt als een groene belegging. De fiscale voordelen kunnen je een netto rendement opleveren.

Profiteer mogelijk van extra vrijstelling van vermogensrendementsheffing en extra heffingskortingSteun groene investeringenNeem je inleg na één jaar weer vrij op

Op dit moment is het niet mogelijk om Rabo GroenSparen te openen of geld te storten in Rabo GroenSparen. Het Rabo GroenDeposito is wel beschikbaar.

Infographic Rabo GroenSparen

De belangrijkste kenmerken van Rabo GroenSparen

Fiscale voordelen

Door een extra vrijstelling in box 3 en een aanvullende heffingskorting kun je mogelijk profiteren van een netto rendement.

Groene impact

Je spaargeld wordt voor een groot deel geïnvesteerd in groene, duurzame projecten. Denk aan zonne-energie, groene kassen en duurzame bouw.

Depositogarantiestelsel

Door het depositogarantiestelsel is je spaargeld bij de Rabo Groenbank B.V. van € 0 tot en met € 100.000 gedekt. Dit geldt per bank en per rekeninghouder.

Zo werkt het fiscale voordeel van Rabo GroenSparen

Het tegoed op de rekening Rabo GroenSparen wordt gezien als een groene belegging volgens de Wet inkomstenbelasting 2001, zolang Rabo Groenbank B.V. is aangewezen als groenfonds. Hierdoor kun je gebruikmaken van twee fiscale voordelen.

  • Voor groene beleggingen geldt in box 3 een extra vrijstelling boven het heffingvrij vermogen. De peildatum voor deze vrijstelling is 1 januari. Blijft je met al je groene beleggingen, waaronder je rekening Rabo GroenSparen, binnen deze vrijstelling? Dan betaal je over je tegoed géén vermogensrendementsheffing.
  • Voor vrijgestelde groene beleggingen geldt daarnaast een extra heffingskorting van 0,7% (2020). Deze heffingskorting kan jaarlijks wijzigen en kun je aftrekken van de inkomstenbelasting.
Rente en rekenvoorbeeld

De rente van Rabo GroenSparen is variabel en kan dus op ieder moment worden verhoogd of verlaagd. Dit geldt ook voor het geblokkeerde deel van het tegoed. Over het tegoed boven € 116.000 vergoeden wij geen rente.

Rekenvoorbeeld rendement

Hieronder zie je wat € 50.000 spaargeld je kan opleveren als kiest voor Rabo GroenSparen in plaats van Rabo InternetSparen. Eerst de uitgangspunten:

  • het spaargeld staat gedurende één jaar op de spaarrekening
  • de rente op de rekening Rabo GroenSparen is 0,01%* op jaarbasis
  • de rente op de rekening Rabo InternetSparen is 0,01% (rentewijzigingen voorbehouden)
  • het heffingvrij vermogen in box 3 is al benut
  • de extra vrijstelling in box 3 voor 'groene beleggingen' is nog niet benut
  • er is gerekend met een heffingskorting van 0,70%
Rabo GroensparenRabo Internetsparen
Storting € 50.000RendementBedragRendementBedrag
Rente0,01%€ 50,01%€ 5
Vermogensrendementsheffing0,00%€ --0,54%€ -270,00
Heffingskorting0,70%€ 3500,00%€ -
Totaal nettorendement0,71%€ 355-0,53%€ -265,00

Uit dit voorbeeld blijkt dat deelname aan Rabo GroenSparen u een netto voordeel kan opleveren.

Rentepercentage
over het tegoed t/m € 117.5000,01%
exclusief fiscaal voordeel
over het deel van het tegoed boven € 117.5000,00%

* Rentewijzigingen voorbehouden. Deze rentetarieven gelden vanaf 26 november 2019.

Kosten van deze groene spaarrekening

Voor Rabo GroenSparen betaal je geen kosten. Je hebt wel een betaalpakket van de Rabobank nodig. Hieraan zijn kosten verbonden.

Voorwaarden van Rabo GroenSparen

Lees voordat je kiest voor Rabo GroenSparen de voorwaarden goed door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Lees de productkenmerken en voorwaarden van Rabo GroenSparen (PDF)

Groene belegging

Volgens de Wet Inkomstenbelasting 2001 is het geld op je Rabo GroenSparen rekening een groene belegging. Dit komt doordat de Rabo Groenbank B.V. door de Belastingdienst is aangewezen als groenfonds. Mocht door bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving hier verandering in komen, dan vervalt mogelijk je recht op de bijbehorende fiscale voordelen.