Kinderen in de keuken

Studie kinderen

Een studie voor je kind kost geld. Veel geld. Naast het collegegeld dat elk jaar hoger wordt, komen er ook nog kosten bij voor het lesmateriaal en eventuele woonlasten als je kind op kamers wil. En hoewel de kosten per studie of opleiding verschillen, draagt de overheid daar vrijwel niets meer aan bij. Investeren in studeren moet je steeds meer zelf doen.

Reken maar: Wat kost een studerend kind?

Wat kost studeren?

Hoeveel kost het eigenlijk om je kind te laten studeren? In onderstaande tabel zie je een voorbeeld (Gebaseerd op: Geldplan Studie door Nibud, 2018). 

Niet alle bedragen zullen voor jou of je kind gelijk zijn. Als je kind er voor kiest om te werken naast de studie, kunnen ze een deel van de kosten zelf betalen. Het minimumloon van een 19-jarige (Bron; Rijksoverheid) ligt rond de € 5 per uur. Als je kind iedere week 10 uur naast de studie werkt, dan levert dat maandelijks ongeveer € 200 op.

Maandelijkse kosten van een student, uitwonend
Kosten op kamers wonen (huur, verzekering)€ 444
Studiekosten (collegegeld, boeken, laptop, etc.)€ 284
Zorgverzekering€ 105
Totale kosten per maand€ 833
Totale kosten (studie 4 jaar / 48 maanden)€ 40.000
Hou daarnaast nog rekening met boodschappen, vervoer, telefoon, vrije tijd. Dit kan ook oplopen tot € 450 per maand

Je kind laten lenen

Met een studielening kan je kind deze kosten zelf dragen. Daar staat tegenover dat je kind een studieschuld opbouwt. Voor veel jonge mensen is het nu al een probleem om hun eerste eigen huis te kopen. Met een studieschuld erbij wordt dat in veel gevallen nog lastiger. Daardoor zullen ze mogelijk aangewezen zijn op een huis in de vaak dure huurmarkt. (Soms komen kinderen voor een huurhuis in aanmerking voor huurtoeslag, maar dat is meestal niet het geval.) Als ze daarnaast dan ook maandelijks moeten aflossen op hun studielening, dan kan het financieel lastig voor ze worden.

Je kind financieel ondersteunen

Als je je kind later financieel wilt ondersteunen bij de studie, dan is verstandig om nu al stil te staan bij de financiële consequenties. Overweeg om een bedrag te reserveren om je kind straks financieel te ondersteunen tijdens de studie.

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat Afspraak