Voorkom fraude

Ben jij slimmer dan criminelen die je inlog- en betaalgegevens proberen te bemachtigen? Houd je aan de vijf principes van veilig bankieren en je maakt het ze wel heel moeilijk. Blijf alert en laat je niet oplichten!

Tips voor veilig online bankieren

Nóóit doen

Je bankpas opsturen Je pincode aan iemand anders geven Iemand anders je betaalpas of rekening laten gebruiken Kleurcode inscannen die je hebt ontvangen van iemand anders Doorgaan als er op je Rabo Scanner iets anders staat dan je wilt doen

Juist wél doen

Regelmatig bekijken wat er van je rekening wordt afgeschreven Regelmatig controleren welke toestellen geregistreerd zijn Je toestellen goed beveiligen Je IDIN-transactieoverzicht regelmatig controleren Direct contact opnemen met ons als je denkt slachtoffer te zijn van fraude, phishing of oplichting

1. Houd je beveiligingscodes geheim

Schrijf je beveiligingscodes nooit op en geef ze aan niemand door. Bewaar je pincode niet bij je bankpas. Kies geen voor de hand liggende toegangscode voor Rabo Online Bankieren of de Rabofoon, zoals een geboortedatum of postcode. Scan met je Rabo Scanner geen afbeeldingen die iemand je aanbiedt via bijvoorbeeld social media, mail, WhatsApp of SMS.

2. Laat een ander nooit je bankpas gebruiken

Bewaar je betaalpas op een veilige plaats en laat deze nooit onbeheerd achter. Laat je pas blokkeren als deze gestolen of kwijt is. Of als je pas blijft steken of wordt ingeslikt door de geldautomaat. Verlaat de automaat niet voordat de pas geblokkeerd is. 

Let op bij de geld- en betaalautomaat 

Maak nooit gebruik van 'behulpzame' personen. Laat je niet afleiden tijdens het pinnen, houd de pasgleuf in de gaten. Betaal je in een winkel? Berg eerst je pas veilig op voordat je de boodschappen inpakt. Haal je pas meteen uit de automaat als deze naar buiten komt. Staat er iemand te dichtbij naar je gevoel? Vraag de persoon om naar achteren te stappen of stop met pinnen.

Let op bij gebruik van je creditcard 

Criminelen verwisselen soms creditcards tijdens transacties. Controleer daarom altijd of je je eigen creditcard terugkrijgt. Soms moet je je cardnummer en vervaldatum doorgeven. Bijvoorbeeld als je via internet iets wilt kopen. Geef je cardnummer en vervaldatum niet aan anderen door als je niet van plan bent iets te kopen. Controleer voordat je je transactiebon tekent altijd of het bedrag en de muntsoort klopt. Bewaar altijd een kopie van de transactiebon voor je eigen administratie.

Bankpas uit 

Je bankpas staat standaard 'uit' voor gebruik buiten Europa. Zo maken we het risico op misbruik kleiner. Reis je buiten Europa, zet je pas dan 'aan'. Bankier je (ook) zakelijk bij ons? Zakelijke bankpassen staan standaard 'aan' voor gebruik buiten Europa. Reis je niet buiten Europa, zet je pas dan 'uit'. Zo maakt je het risico op misbruik kleiner. 

Meer over het instellen van je bankpas

3. Zorg voor goede beveiliging van je apparatuur

Door je computer of laptop goed te beveiligen, help je ons in de strijd tegen misbruik van Online Bankieren. Zorg ervoor dat: 

je een legale en meest recente versie van je besturingssysteem en internetbrowser gebruikt.je geen onbekende of illegale software downloadt.de firewall en antivirusprogramma altijd aan staan.je gebruikmaakt van een beveiligde internetverbinding. je altijd zelf Rabobank.nl intypt in de adresbalk. Maak geen gebruik van links in een e-mail of een pagina in je favorieten. 

Bankieren via de app 

Beveilig je toestel met een wachtwoord. Sluit de app altijd af als je klaar bent. Gebruik altijd de nieuwste versie van de Rabo Bankieren App en van het besturingssysteem van je toestel. Gebruik altijd legale software. Als je de beveiligingsmaatregelen van het besturingssysteem van je toestel omzeilt (jailbreaken of rooten genoemd), is je toestel slecht beveiligd. Hef de toestelregistratie op als je geen gebruik meer maakt van de app of als je je toestel verkoopt, weggeeft of kwijt bent.

4. Controleer je bankrekening

Controleer regelmatig je bankrekening om te zien of er geen bedragen zijn afgeschreven die je niet kunt thuisbrengen. Zo ontdek je snel of je slachtoffer bent geworden van criminelen. 

Overboekingen controleren 

Controleer altijd je overboekingen voordat je deze met de Rabo Scanner ondertekent. Check elke keer voordat je met de signeercode je digitale handtekening zet: 

het aantal betalingen de bedragen het totaalbedrag het rekeningnummer van een begunstigde (als hierom gevraagd wordt) 

Controleer iDIN inzage 

Met de dienst iDIN log je veilig en vertrouwd in op de websites van overheidsinstanties, verzekeraars en webshops via je eigen bank. Eenvoudig met de Rabo Scanner of Random Reader. En op je mobiel of tablet met de Rabo Bankieren App.

Lees meer over iDIN

5. Meld incidenten bij de bank en volg de aanwijzingen op

We leggen je uit hoe je kunt zien of je echt op Rabobank.nl bent. Bijvoorbeeld als je doorklikt in een e-mail. Vertrouw je het niet? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

Kwetsbaarheden melden 

Ben je deskundig op het gebied van internetbeveiliging en heb je een mogelijke zwakte in de systemen van de Rabobank ontdekt? Dan vragen wij je om dit te melden.

Lees meer over kwetsbaarheden melden

Service en Contact