Fatbike verzekering tegen diefstal en schade

Heb je een fatbike en wil je die verzekeren? Dan kun je wel eens van een koude kermis thuiskomen als je zoekt naar een verzekeraar. Maar geen zorgen, bij Interpolis kun je jouw fatbike gewoon verzekeren tegen diefstal en schade. Kun jij lekker op pad, wel zo fijn.

Waarom is het verzekeren van een fatbike zo ingewikkeld?

Fatbikes zijn natuurlijk enorm populair. Helaas ook bij dieven, waardoor ze vaker gestolen worden dan andere fietsen.

Een andere reden heeft te maken met het opvoeren van de fatbike. Als een fatbike sneller wordt gemaakt door aanpassingen, kan het risico op ongelukken groter worden.

Helmplicht voor snorfietsen en scooters 2023

Sinds 1 januari 2023 zijn alle bestuurders van een snorfiets of snorscooter verplicht om een helm te dragen. Hierdoor zochten mensen naar een alternatief voor een gemotoriseerde tweewieler en daardoor is de fatbike zo populair geworden.

Fatbikes hebben een elektrische aandrijving en kunnen snelheden halen die vergelijkbaar zijn met snorfietsen. Hierdoor vallen ze in een grijs gebied tussen fietsen en bromfietsen en is het lastig om wet- en regelgeving hier op aan te passen.

Fatbikes zijn diefstalgevoelig

Als iets snel populair wordt, betekent dat ook dat het interessant is voor dieven. Vooral in de stedelijke gebieden is het aantal diefstallen van fatbikes flink toegenomen.

Dit is voor veel verzekeraars een reden om te stoppen met het verzekeren van fatbikes.

Hoe zit het bij Interpolis?

Bij Interpolis kun je gewoon terecht voor het verzekeren van je fatbike. Let wel op dat je je framenummer en sleutelnummer bij de hand moet hebben en voor fatbikes geldt een extra beveiligingseis: om verzekerd te zijn bij diefstal moet binnen 2 weken vanaf de ingangsdatum van de verzekering het track & trace systeem geïnstalleerd zijn. Dit regel je makkelijk en snel via Fris Nederland. Je fatbike is verzekerd voor diefstal als het systeem aanstaat en je een actief opsporingsabonnement bij Fris Nederland hebt, en je fiets op slot staat met een goedgekeurd ART slot met 2 sterren.

De gevolgen van het opvoeren van je fatbike en je verzekering

Een opgevoerde fatbike is een illegaal voertuig als hij hogere snelheden kan behalen dan de 25 km per uur die is toegestaan.

Als je met een opgevoerde fatbike rijdt, ben je niet verzekerd. Ook niet als je toch een verzekering hebt afgesloten. Je bent zelfs strafbaar en kunt bij een aan aanrijding dan ook flink in de problemen komen. Denk maar eens aan de schade aan spullen, maar bijvoorbeeld ook aan invaliditeit of zelfs overlijden. De financiële schade kan zelfs tot in de tienduizenden euro’s oplopen, waar je dan zelf voor moet op draaien.

Een ander type gemotofiseerde fiets: de speed pedelec

Er bestaan hele snelle gemotoriseerde fietsen, speed pedelecs, maar deze hebben een kentekenplaat, net zoals een brommer of snorfiets. Deze zijn dan ook als brommer verzekerd en niet als fiets.

Aanvullende fiets- en voertuigverzekeringen

Via Rabobank kun je bij Interpolis ook je normale fiets of e-bike verzekeren met de Interpolis Fietsverzekering. Een brommer, scooter of speed pedelec verzeker je via de Interpolis Scooterverzekering.

Veelgestelde vragen over de fatbike fietsverzekering