Stel zit in gehuurde auto

Auto huren in het buitenland

Het huren van een auto in het buitenland geeft je alle vrijheid. Je kan gaan en staan waar je wilt en bent niet gebonden aan 1 locatie. Het is wel belangrijk om aan een aantal zaken te denken. Met deze checks zorg je dat je veilig en verzekerd de buitenlandse weg opgaat.

Check 1: Bagage verzekeren

Met de aanvullende dekking ‘Bagage’ op de doorlopende reisverzekering ben je verzekerd voor diefstal van je spullen uit je (huur)auto. Zorg ervoor dat je je bagage afdekt of uit het zicht legt. Met een reisverzekering kun je daarnaast 24/7 rekenen op hulpverlening door de alarmcentrale. Zo kun je onbezorgd genieten van je roadtrip in het buitenland.

Check 2: Aparte autoverzekering

Een huurauto in het buitenland valt nooit onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering. Ook door je reisverzekering wordt een gehuurde auto niet gedekt. Sluit dus altijd een aparte autoverzekering af bij het verhuurbedrijf.

Check 3: Juiste dekking

Huur je een auto in het buitenland, kijk dan kritisch naar de verzekering die je afsluit. De voorwaarden kunnen sterk verschillen per land of zelfs per staat, zoals in de Verenigde Staten. Lees het huurcontract voor vertrek daarom goed door om te zorgen dat je de juiste dekking hebt. Twijfel je of is er iets onduidelijk? Vraag het na bij het verhuurbedrijf.

Check 4: Waar mag je rijden?

Een roadtrip door Europa in de planning? Tof! Toch mag je met een huurauto vaak niet zomaar de grens over. Dit komt door de autoverzekering van het verhuurbedrijf die soms enkel in dat land geldig is. Overleg daarom altijd even met je verhuurbedrijf, voordat je zomaar de grens oversteekt.

Check 5: Extra bestuurder

Ga je lange stukken rijden, neem dan voldoende pauzes. Het wordt aanbevolen om iedere 2 uur te pauzeren om de reis veilig te houden. Nog beter is om af en toe van bestuurder te wisselen. Vergeet niet de extra bestuurder(s) door te geven aan het verhuurbedrijf, anders dekt de verzekering de schade niet. Soms moet je hiervoor een klein bedrag per dag bijbetalen.

Check 6: Eigen risico & borg

Huur je een auto in het buitenland, dan krijg je te maken met een eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per land en verhuurbedrijf. Vraag hier vooraf naar, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het eigen risico kun je van tevoren vaak afkopen. Je betaalt dan wel een hogere premie.

Bij het huren van een auto betaal je ook een borg. Deze krijg je terug als je de auto zonder schade en volgens afspraak hebt ingeleverd. De borg moet je vaak met een creditcard betalen, dus zorg dat je deze bij je hebt als je een auto gaat huren.

Check 7: Milieustickers en tolwegen

Veel vakantiebestemmingen hebben milieuzones en tolwegen waarvoor je een vignet, tolkastje of een milieusticker nodig hebt. Sommige huurauto's in het buitenland zijn al voorzien van de benodigde stickers of tolkastjes. Is dit niet het geval, dan moet je deze zelf kopen. Soms kan dit ter plaatse, bijvoorbeeld bij de grotere tankstations, maar voor sommige landen moet je deze online aanvragen. Doe dit op tijd, om hoge boetes te voorkomen.

Check 8: Pechhulp

Autopech is altijd vervelend, maar sta je met een huurauto in het buitenland langs de weg, dan valt je vakantie echt in het water. Pechhulp zit meestal niet standaard in de autoverzekering van het verhuurbedrijf. Ook wordt dit, in het geval van een huurauto, niet gedekt door je reisverzekering. Vaak kun je pechhulp wel aanvullend verzekeren bij het autoverhuurbedrijf.

Check 9: Maximaal aantal kilometers

Veel verhuurbedrijven hanteren een maximaal aantal kilometers dat je per dag mag rijden in de huurauto. Ga je hier overheen, dan betaal je vaak een extra bedrag per kilometer. De prijs voor een huurauto kan dan fors duurder uitpakken dan je had verwacht. Ga je grote afstanden afleggen? Kies dan voor een verhuurbedrijf met een hoog kilometerlimiet of zelfs ongelimiteerde kilometers.

Is jouw reis al verzekerd?

Als je deze adviezen volgt, zit het wel snor met je autoverzekering voor je huurauto. Ben je daarnaast zelf ook goed verzekerd voor je vakantie? Met de Interpolis Doorlopende Reisverzekering ben je verzekerd voor hulpverlening bij ongevallen tijdens je al je vakanties en weekendjes weg.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer