Jongen met autopech langs de weg

Autopech of een aanrijding: wat moet ik doen?

Je zit er niet op te wachten, maar pech met – of schade aan – je auto kan iedereen overkomen. Op dat moment is het prettig als je alles goed geregeld hebt én precies weet wat je moet doen. Want panne met je auto kan best stressvol zijn. Deze 9 tips van Paul van Heeswijk van Interpolis helpen dan zeker.

#1 Voor vertrek, auto-check

Zeker als je een lange rit voor de boeg hebt, bijvoorbeeld naar je vakantieadres, is het slim je auto vooraf een check te gunnen. Paul van Heeswijk: “Je garage kijkt dan je auto na op alle vitale punten. Je weet dan zeker dat je remmen in orde zijn, je accu nog krachtig is en de vloeistoffen op niveau zijn. Dat verkleint de kans op pech of schade aanzienlijk.” Een ander belangrijk controlepunt zijn de banden. Je hebt minder grip met versleten banden of banden met een te lage spanning.

#2 Papieren en telefoonnummers mee

De juiste papieren bij je

Bij een goede voorbereiding hoort ook dat je alle belangrijke papieren bij je hebt. Dat zijn:

• Rijbewijs

• Kentekenbewijs

Groene kaart (digitale versie is in de meeste Europese vakantielanden voldoende)

Europees Schadeformulier (invullen kan ook online, op www.mobielschademelden.nl)

Auto tegen paal aangereden en heeft schade

Belangrijke nummers opslaan

Interpolis Schade: +31 13 580 12 34

Voor het melden van schade, of vragen over schade. Je kunt je schade ook online melden.

Interpolis Alarmcentrale: +31 13 462 04 62

24/7 bereikbaar voor spoedeisende hulp of het inschakelen van Interpolis Pechhulp. Spreekt haar talen, handig in het buitenland.

#3 Je verzekeringen op orde

Naast de drie types autoverzekeringen (WA, Beperkt Casco en Allrisk) kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Zo bestaat er een inzittendenverzekering die alle inzittenden, maar ook de spullen in je auto, verzekert. “Een inzittendenverzekering voorziet bijvoorbeeld ook in de zorgkosten die je zorgverzekering niet dekt”, weet Van Heeswijk.

Daarnaast kan bij een ongeval in het buitenland een reisverzekering goed van pas komen.

#4 Langs de weg: houd het veilig

Strand je onderweg met een kapotte auto, denk dan eerst aan je eigen veiligheid en die van anderen. Zet de alarmlichten aan en duw de auto aan de kant als hij op een gevaarlijke plek staat. Stuur je wielen van de rijrichting af. Knalt er iemand achterop, dan schiet je auto in ieder geval niet de rijbaan op. Plaats ook de gevarendriehoek en draag een reflectievest.

#5 Aanrijding: blijf kalm

Geen enkele schade is een ordinaire verkeersruzie waard. En de politie? Die bel je alleen bij flinke schade, of als de tegenpartij onder invloed lijkt.

#6 Aanrijding: noteer details en maak foto’s

Bij een aanrijding met schade, doe je er goed aan om de toedracht en schade direct goed in kaart te brengen. Maak voordat je de auto aan de kant zet de nodige foto’s als dat veilig kan. Van de situatie en mogelijke remsporen op de weg. Die foto’s dienen als bewijs naar je verzekeraar toe.

#7 Niet vergeten: vul samen het Europees Schadeformulier in

Wees zorgvuldig met het noteren van de contactgegevens van de tegenpartij én van getuigen. En een kleine moeite: maak voor de zekerheid een foto van het kenteken. Je kunt het schadeformulier ook online invullen via www.mobielschademelden.nl.

#8 Schade snel en simpel doorgeven aan Interpolis

Je kunt de schade telefonisch doorgeven, online of via de Interpolis app. Het voordeel van het melden van de schade via de app is dat je meteen de foto’s als bewijs meestuurt. Soms komen dashcam-beelden (een cameraatje aan boord van je auto die de rit opneemt) ook van pas. Van Heeswijk: “vooral bij een welles-nietes-spelletje kan aanvullend bewijs helpen.”

#9 Interpolis Pechhulp iets voor jou?

Als je pech onderweg krijgt, dan wil je zo snel mogelijk weer verder. Overweeg daarom om pechhulp toe te voegen aan je autoverzekering. “Met pechhulp heb je recht op vervangend vervoer, repatriëring en de inzet van een sleepwagen”, zegt Van Heeswijk. Je krijgt ook hulp bij een lege accu, een lekke band en zelfs bij het verkeerd tanken van brandstof.

Paul van Heeswijk

Over Paul van Heeswijk

Paul van Heeswijk is Business Change Manager bij Claims Interpolis Particulieren. Hij weet alles van schadeclaims en schadeverzekeringen.

phone

Hulp nodig?