vrouw op bank met deken en thee

Zorgverzekeringen vergelijken: vijf tips


Door zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken, kies je een pakket dat bij je past én kun je besparen op de zorgpremie.

In samenwerking met Interpolis geven wij je vijf tips.

Tip 1: check de premie van je basisverzekering

De premies voor de basisverzekering gaan in 2019 bij veel zorgverzekeraars omhoog. Betaal niet te veel. Kijk of je kunt besparen door over te stappen. 

  • via de Rabobank kun je kiezen uit twee zorgverzekeringen van Interpolis
  • je hebt een ZorgCompact basisverzekering voor € 106,75 per maand
  • je hebt een ZorgActief basisverzekering voor €113,05 per maand

Bekijk de zorgverzekeringen van Interpolis

Tip 2: let op de keuze uit ziekenhuizen

Iedere basisverzekering vergoedt de basiszorg, zoals de huisarts. Maar je kunt niet bij iedere verzekering zelf bepalen bij welk ziekenhuis je wordt geholpen. 

  • bij Interpolis heb je ruime keuze uit ziekenhuizen
Tip 3: betaal niet voor overbodige vergoedingen

Het basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, psychiater, ziekenhuis of apotheek. Verwacht je meer zorg te gaan gebruiken? Bepaal dan of je deze zorg zelf kunt betalen of dat je jezelf hiervoor aanvullend verzekert. Een voorbeeld: blijven je tandartskosten beperkt tot de (half)jaarlijkse controle, dan is een aanvullende tandartsverzekering vaak niet nodig.

  • bij Interpolis ben je al vanaf € 4,95 per maand aanvullend verzekerd, met ZorgActief

De aanvullende verzekeringen van Interpolis dekken de risico’s die je niet kunt voorspellen, zoals spoedeisende hulp in het buitenland. En vergoedingen waarmee je vaak hogere kosten voorkomt, bijvoorbeeld in het geval reisvaccinaties of een tandartscontrole. Voor andere zaken, zoals een bril of steunzolen, kun je beter sparen. Zo blijft aanvullend verzekeren betaalbaar.

Bekijk Interpolis ZorgActief®

Tip 4: check welke service jouw verzekeraar biedt

Let bij het vergelijken niet alleen op de premie. Je weet pas of je de goede zorgverzekering hebt gekozen wanneer je daadwerkelijk zorg nodig hebt. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn dat je zorgkosten online kunt declareren en dat je de mogelijkheid krijgt om een second opinion aan te vragen.

  • Bij Interpolis declareer je op de manier die bij je past: per post, online of met een app.
  • Je kunt eigen risico gespreid betalen.
  • Je hebt recht op zorgbemiddeling. Dit betekent hulp bij wachtlijsten en vragen om een second opinion.

Bekijk de zorgservices van Interpolis

Tip 5: bedenk of je de vrijwillig eigen risico wilt verhogen

Voor de basisverzekering geldt in 2019 een wettelijk verplicht eigen risico van € 385. Dit betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten die je dit jaar maakt vanuit de basisverzekering, zelf betaalt. Je kunt ervoor kiezen om een hoger vrijwillig eigen risico (tot maximaal € 885) te nemen. In ruil hiervoor geeft jouw zorgverzekeraar korting op de maandelijkse premie voor de zorgverzekering. 

Je kunt ervoor kiezen om een vrijwillig eigen risico van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500 te nemen. Dit bedrag komt bovenop het verplicht eigen risico van € 385 en kan dus maximaal € 885 bedragen. Bij het afsluiten van een vrijwillig eigen risico van € 500, betaal je dus de eerste € 885 aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf. 

Als je de afgelopen jaren geen zorgkosten hebt gemaakt en geen zorgkosten denkt te maken in 2019, dan is dit wellicht interessant.

  • bij Interpolis krijg je een € 22 lagere premie per maand op de ZorgCompact basispremie, als je kiest voor € 500 vrijwillig eigen risico
  • je krijgt een € 20 lagere premie per maand op de ZorgActief basispremie, als je kiest voor € 500 vrijwillig eigen risico

Bekijk de voor- en nadelen van een hoog eigen risico