Zorgverzekeringen vergelijken: 7 tips

Het aanbod van zorgverzekeringen is groot. Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je weten welke zorgverzekering het beste bij jou past? Volg deze 7 tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen en ontdek hoe je kunt besparen.

Tip 1: vergelijk ieder jaar opnieuw de premies

De premies van zorgverzekeringen kunnen per jaar verschillen. Wat dit jaar de voordeligste optie was, hoeft dit in 2024 niet per se te zijn. Neem daarom ieder jaar opnieuw de tijd om de premies te vergelijken. Wellicht kun je besparen door over te stappen.

Tip: staar je niet blind op de premies alleen, maar kijk ook of de voorwaarden en vergoedingen van de verzekering bij jouw situatie passen.

Via Rabobank kun je kiezen uit 2 zorgverzekeringen van Interpolis:

    Je hebt een ZorgCompact basisverzekering voor € 139,95 per maand Je hebt een ZorgActief basisverzekering voor € 147,45 per maand

Tip 2: let op de keuze uit ziekenhuizen

Iedere basisverzekering vergoedt de basiszorg, zoals de huisarts. Voor andere zorg kun je per zorgverlener (ook ziekenhuizen) nagaan of ze een contract hebben met jouw zorgverzekering. Het is belangrijk om te weten waar je voor zorg terecht kunt, voordat je de zorgverzekering afsluit. Bekijk de zorgzoeker van Interpolis

Tip 3: betaal niet voor overbodige vergoedingen

De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, psycholoog, ziekenhuis of apotheek. Verwacht je zorg te gaan gebruiken die niet in de basisverzekering zit? Bepaal dan of je deze zorg zelf kunt betalen of dat je jezelf hiervoor aanvullend verzekert. Een voorbeeld: blijven je tandartskosten beperkt tot de (half)jaarlijkse controle, dan is een aanvullende tandverzekering vaak niet nodig.

    ZorgCompact heeft een aanvullende verzekering vanaf € 10,75 per maand ZorgActief heeft een aanvullende verzekering vanaf € 5,75 per maand

Tip 4: check welke service jouw verzekeraar biedt

Let bij het vergelijken niet alleen op de premie. Je weet pas of je de goede zorgverzekering hebt gekozen wanneer je daadwerkelijk zorg nodig hebt. Zo kan het handig zijn dat je zorgkosten online kunt declareren en dat je de mogelijkheid krijgt om een second opinion aan te vragen.

    Bij Interpolis declareer je op de manier die bij je past: online, via de app of per post. Bij ZorgCompact kun je alleen online of via de app declareren. Je kunt je eigen risico gespreid betalen. Je hebt recht op zorgbemiddeling via de Interpolis ZorgConsulent. Dit betekent hulp bij wachtlijsten en vragen om een second opinion.

Tip 5: bedenk of je de vrijwillig eigen risico wilt verhogen

Wil je besparen op je zorgverzekering en maak je meestal weinig zorgkosten? Dan kun je ervoor kiezen je eigen risico te verhogen (tot maximaal € 885). In ruil hiervoor geeft jouw zorgverzekeraar korting op de maandelijkse premie voor de basisverzekering. Dit is wellicht interessant als je de afgelopen jaren geen zorgkosten hebt gemaakt en volgend jaar geen zorgkosten denkt te maken. Denk wel goed na of je eventuele onverwachte zorgkosten uit eigen zak kunt betalen.

Je kunt met Interpolis ZorgActief kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Bij ZorgCompact kan je alleen kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500. Dit bedrag komt bovenop het verplicht eigen risico van € 385, dus het totale eigen risico kan maximaal € 885 bedragen. Bij het afsluiten van een vrijwillig eigen risico van € 500, betaal je dus de eerste € 885 aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf.

    Bij Interpolis krijg je een € 15 lagere premie per maand op de ZorgCompact basispremie, als je kiest voor € 500 vrijwillig eigen risico Je krijgt een € 20 lagere premie per maand op de ZorgActief basispremie, als je kiest voor € 500 vrijwillig eigen risico

Tip 6: controleer of je recht hebt op zorgtoeslag

Door zorgtoeslag aan te vragen kun je geld besparen op je zorgverzekering. Niet iedereen heeft automatisch recht op zorgtoeslag. Dit is onder andere afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Controleer of jij recht hebt op zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst.

Tip 7: kies een zorgverzekering per gezinslid

Geen persoon is hetzelfde. Grote kans dat de zorgbehoefte binnen jouw gezin uiteenloopt. Voor de één is het voordeliger om enkel een basisverzekering af te sluiten met een hoger vrijwillig eigen risico, terwijl de ander beter af is met aanvullende verzekeringen en enkel het verplichte eigen risico. Vergelijk daarom verschillende zorgverzekeringen per gezinslid. En heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Verzeker deze dan mee met de meest uitgebreid verzekerde ouder. Zo profiteren ze mee van dezelfde dekkingen.