Ik ben slachtoffer van fraude

Criminelen proberen met leugens en trucs bij jou persoonlijke gegevens te komen om je geld te stelen. Dit heet fraude. Ben je slachtoffer van fraude? Dat is schrikken en erg vervelend. Je hoeft je niet te schamen, het komt vaak voor. Rabobank helpt je. Meld de fraude meteen via de alarmlijn (088-7226600). Kijk daarna op deze pagina welke stappen je moet nemen en wat wij doen.

Bel de alarmlijn en doe aangifte bij de politie

Het allereerste wat jij moet doen als je slachtoffer bent van fraude is bellen naar onze alarmlijn (088- 722 66 00). Deze is 24 uur per dag bereikbaar. Doe daarnaast ook online aangifte bij de politie of bel hen op 0900-8844.

Wat moet jij doen?

Nadat je de fraude bij de alarmlijn hebt gemeld krijg je een e-mail met de stappen die je moet volgen. Wil je geen e-mail? Geef dit dan tijdens je telefoongesprek aan. Dan legt de klantenservice graag de vervolgstappen aan de telefoon aan je uit.

Tekening van een keurmerk met een slot erin

Onveilige software verwijderen

Heeft een fraudeur een onveilig programma (software) op je telefoon, tablet of computer gezet? Verwijder deze dan meteen. Doe je dit niet, dan kan de fraudeur mogelijk nog steeds bij je gegevens. Wij leggen je graag uit hoe je onveilige software verwijdert.

Toestel opschonen na fraude

Wat gaan wij doen?

Zodra wij jouw fraudemelding binnen hebben, gaan wij meteen voor je aan de slag. Bekijk ons stappenplan. Let op: dit geldt niet wanneer je slachtoffer bent van internetoplichting of (spoed)dienstenfraude. Kijk daarvoor verderop op deze pagina.

Internetoplichting en (spoed)dienstenfraude

Ik ben slachtoffer van internetoplichting

Rabobank kan je niet helpen bij internetoplichting. Het is internetoplichting als je bijvoorbeeld online iets koopt, maar het product nooit krijgt. Dit is een probleem tussen jou en de verkoper. Wel geven we je graag een stappenplan mee om te proberen je geld terug te krijgen. Die kun je bekijken op de pagina geld terug na fraude.

Wat doen bij (spoed)dienstfraude?

Heb je te veel betaald voor een dienst? Dan spreken we van dienstenfraude. Bijvoorbeeld bij:

    ontstoppingsbedrijven loodgieters slotenmakers dakdekkers ongediertebestrijders

Wij kunnen je hier helaas niet bij helpen. Het is namelijk een probleem tussen jou en het bedrijf of de persoon die de dienst verzorgde. Wel verwijzen we je graag door naar meer informatie van de Consumentenbond.

Meer hulp nodig?

Als een crimineel geld van je steelt kan dat veel met je doen. Met je vertrouwen bijvoorbeeld, het kan voor veel stress zorgen en emotioneel zijn. Dat begrijpen we goed. Wil je extra hulp? Die is er. Zoals juridische hulp of Slachtofferhulp Nederland. Wij staan ook altijd voor je klaar om samen te kijken hoe je fraude in de toekomst kunt beperken. Bekijk voor meer informatie het document ‘vuistregels hulp bij online fraude'.

Hoe kun je fraude herkennen en voorkomen?

Nu je eenmaal slachtoffer bent geworden van fraude, wil je dat natuurlijk niet nog een keer. Criminelen werken steeds slimmer. Blijf daarom goed op de hoogte van de nieuwste manieren die ze gebruiken. Lees bijvoorbeeld ons artikel over de fraude ABC. Zo leer jij alle termen goed kennen.