Zakelijke rekening vof: zo werkt het
Start je samen met een vennoot een bedrijf? Dan is een zakelijke rekening handig. Je houdt zo je zakelijke inkomsten en uitgaven overzichtelijk. En je betaalt alles vanaf één rekening. Lees hier hoe een zakelijke rekening voor een vof werkt.
Aparte zakelijke rekening voor je vof
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één naam. Een aparte zakelijke rekening (vof) is dan erg handig als je samen een bedrijf start. Maar hoe pak je zoiets aan? En wat zijn de voordelen?
Vennootschap onder firma starten
Bij een vennootschap onder firma (vof) ben je niet de enige eigenaar van je bedrijf. Je start samen met één of meer anderen. Jullie worden allemaal mede-eigenaar.
Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoten genoemd. Je maakt afspraken over wie wat inbrengt (zoals geld, goederen en arbeid), over de samenwerking én over de verhouding tussen jullie.
Deze afspraken leg je vast in een vennootschapscontract. Dat is niet verplicht, maar voorkomt wel gedoe bij eventuele conflicten.
Zakelijke rekening vof openen
Heb je al een vof? Dan open je eenvoudig een zakelijke rekening. Je betaalt € 9,95 per maand, plus transactiekosten en kosten voor klantonderzoek. Je kunt bij de Zakelijke Rekening meerdere personen toegang geven tot de online bankieren-omgeving én een extra zakelijke pas aanvragen.
Startersvoordeel: ontdek je voordeel als starter!
Sta je korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KVK? Dan zijn je zakelijke betaalrekening, je Eurobetalingen en je incasso afschrijvingen de eerste 6 maanden gratis. Bovendien krijg je ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis 6 maanden gratis. En je profiteert van verschillende kortingen op onze pin- en online betaaloplossingen.
Zakelijke rekening vof verplicht?
Nee, als (startende) ondernemer hoef je geen zakelijke rekening te openen. Maar voor een vof is het wel erg handig.
Als zzp'er kun je soms nog je persoonlijke rekening gebruiken. Maar met meerdere eigenaren is dat minder handig. Het kan zelfs problemen veroorzaken. Met een zakelijke rekening hebben jullie allemaal inzicht in de financiën van de vof. En jullie kunnen samen de bankzaken regelen.
Let op! Heb je een bv of nv? Dan moet je wel een zakelijke rekening openen. Dit is verplicht vanuit de Belastingdienst.
Voordelen van een zakelijke rekening
Meestal verdeel je de taken in een vof. Niet iedereen doet de administratie en financiën. Toch is het slim als jullie allemaal bij de gezamenlijke zakelijke rekening kunnen. Dan ben je minder afhankelijk van elkaar. En er zijn meer voordelen.
Zakelijk en privé gescheiden door zakelijke rekening
Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijke administratie apart. Zo zie je meteen hoe je bedrijf er financieel voor staat. Je hoeft niet eerst alle privé-uitgaven en -inkomsten eraf te halen. Zo hebben jij en je vennoten makkelijk inzicht in de financiën van het bedrijf.
Jij en je vennoten hebben zo makkelijk inzicht in de financiën van het bedrijf.
Ook handig: je kunt je zakelijke rekening vaak koppelen aan je boekhoudpakket. Je transacties worden dan automatisch verwerkt in je boekhouding. Dat scheelt je boekhouder veel handmatig werk. En jou dus geld. Goed om te weten: veel boekhouders eisen zelfs dat je een zakelijke rekening hebt.
Bewaartermijn
De Belastingdienst wil trouwens dat je je zakelijke administratie 7 jaar bewaart. Privé hoeft dat niet. Wil de Belastingdienst over een paar jaar je zakelijke administratie inzien? Dan is het fijn als je die makkelijk terugvindt, daarbij helpt een zakelijke rekening.
Professionele uitstraling
Een zakelijk rekeningnummer staat net zo professioneel op je factuur als een zakelijk e-mailadres. Je opdrachtgever ziet zo dat jij en je vennoten het bedrijf serieus nemen. Bij de afschrijving ziet je opdrachtgever ook je bedrijfsnaam in plaats van jouw eigen naam.
Extra handig: met een betaalverzoek maak je een handige betaallink. Die stuur je via e-mail, sms of WhatsApp mee met de factuur. Je klant kan zo direct online via iDeal betalen. Zo krijg jij je facturen sneller betaald. Goed voor je cashflow!
Zakelijke spaarrekening
Ook als ondernemer kun je geld opzij zetten. Het is bijvoorbeeld slim om te sparen voor de inkomstenbelasting en btw. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Dat kan op je zakelijke spaarrekening, die gekoppeld is aan de betaalrekening.
Zakelijke producten via de zakelijke rekening
Voor je vof heb je misschien nog andere zakelijke financiële diensten nodig. Denk aan een creditcard voor zakenreizen of een online afrekenmodule voor je webshop. Om deze producten te gebruiken heb je een zakelijke rekening nodig.
Tip! Voor zakelijke verzekeringen, ondernemersevenementen en financiering heb je ook een zakelijke rekening nodig.
Wat kost een zakelijke rekening voor je vof?
Voor een zakelijke rekening betaal je € 9,95 per maand, plus transactiekosten en kosten voor klantonderzoek. De kosten van een zakelijke rekening voor je vof verdien je snel terug. Het scheelt jou of je boekhouder tijd. En het zijn bedrijfskosten, die je fiscaal mag aftrekken.
Is jullie bedrijf nog geen jaar oud? Dan is een zakelijke rekening bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis. Je betaalt dus niets voor je rekening, zakelijke betaalpas, internetbankieren en je digitale rekeningafschrift.