Verwerkingstijd van je zakelijke overboeking

De werkdag is bijna voorbij. Die factuur betalen aan je leverancier staat nog wel op je lijstje. Hoe lang duurt het eigenlijk voordat het bedrag van deze zakelijke Eurobetaling op zijn rekening staat?

Verwerkingstijden zakelijke overboekingen

Geld overmaken naar een rekeningnummer binnen het SEPA-gebied doe je in de Rabo App, in Rabo Online Bankieren of via de Rabofoon. Betaal je in euro's? Dan doe je een Eurobetaling.

Hoe lang duurt een losse overboeking naar een Nederlandse rekening?

Een Eurobetaling (tot € 2.000.000) naar een rekening binnen Nederland wordt direct bijgeschreven. Dus ook tijdens weekenden en feestdagen staat het bedrag binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. Dit noemen we Instant Payments, en geldt voor de volgende banken:

  • Rabobank*
  • ING
  • ABN AMRO
  • Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN)
  • Knab
  • Triodos
  • Nederlandse Waterschapsbank

*Bankier je bij Wholesale Clients Nederland? Neem dan contact op met je transaction banker om te weten of Instant Payments mogelijk zijn. 

Je kunt geen gebruikmaken van Instant Payments bij geplande of periodieke betalingen, betalingen van meer dan € 2.000.000 en betalingen waarbij een tweede handtekening vereist is.

Staat de bank van de ontvanger niet in het lijstje hierboven? Dan gelden andere verwerkingstijden. De betaling duurt vaak langer en het geld schrijven we in het weekend en de avonduren niet bij. We informeren je hierover wanneer je de betaling invoert.

Hoe lang duurt een losse overboeking naar een Europese rekening? (SEPA-gebied) 

Maak je euro's over naar een rekeningnummer van een bank buiten Nederland, maar binnen het SEPA-gebied? Dan wordt het geld binnen uiterlijk één werkdag bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

Bekijk welke landen in het SEPA-gebied liggen

Wat is de verwerkingstijd van betaalbestanden?

Stuur je een betaalbestand op werkdagen vóór 14.30 uur?
De banken van de ontvangers krijgen het geld dezelfde dag.
Stuur je een betaalbestand op werkdagen tussen 14.30 uur en 15.00 uur?
Wij proberen het geld nog dezelfde dag over te maken aan de banken van de ontvangers.
Stuur je een betaalbestand op werkdagen na 15.00 uur?
De banken van de ontvangers krijgen het geld de volgende werkdag. 

Rentedatum en valutering van zakelijke overboekingen

De dag en het tijdstip waarop je een overboeking doet, bepaalt vanaf welke datum je rente betaalt. Bij ontvangst is de datum waarop je het bedrag ontvangt de rentedatum. Het bepalen van die rentedatum noemen we valutering. De rentedatum is niet altijd dezelfde dag waarop je geld overmaakt.

Lees meer over de rentedatum en valutering

Veelgestelde vragen

Wat is de verwerkingstijd van een zakelijke betaling naar een rekeningnummer zonder Instant Payments?

Doe je een overboeking naar een rekeningnummer van een bank in Nederland die niet meedoet met Instant Payments? Dan is de verwerkingstijd soms wat langer

Stuur je een betaalopdracht op werkdagen vóór 15.00 uur: de bank van de ontvanger krijgt het bedrag dezelfde dag.Betaal je op werkdagen na 15.00 uur of in het weekend: de bank van de ontvanger krijgt het bedrag de volgende werkdag.De bank van de ontvanger schrijft het bedrag direct na ontvangst bij op de rekening van de ontvanger.

Lees meer over de verwerkingstijden in het weekend en op feestdagen

Wat is de verwerkingstijd van een zakelijke betaling naar een rekeningnummer buiten Europa?

Maak je geld over in euro’s of andere valuta, naar een rekeningnummer van een land dat buiten het SEPA-gebied ligt? Of betaal je in andere valuta binnen het SEPA-gebied? Dan doe je een Wereldbetaling. Daarvoor gelden andere verwerkingstijden.

Lees meer over de verwerkingstijd van een zakelijke Wereldbetaling