Creditcard in het buitenland

Ga je voor een zakenreis naar het buitenland? Betaal veilig met je creditcard, ook buiten Nederland. Je bent verzekerd voor bagage- en vluchtvertraging, hulpverlening en eigen risico autohuur in het buitenland.

Creditcard wereldwijd geaccepteerd

Een creditcard is in het buitenland een vaker geaccepteerd betaalmiddel dan een betaalpas. Je kunt hem over de hele wereld gebruiken. Dus sta je op het punt een auto te huren tijdens je zakenreis? Houd dan je Rabo CreditCard bij de hand. 

Kosten bij betalingen in het buitenland

EurolandenOpname van contant geld in euroBetalen met de pas in euro
BetaalpasGeen extra kostenGeen extra kosten
Creditcard€ 4,50 per opnameGeen extra kosten

Niet-eurolandenOpname van contant geld in vreemde valutaBetalen met de pas in vreemde valuta
Betaalpas€ 2,25 + 1,2% koersopslag1,2% koersopslag
Creditcard€ 4,50 + 2% koersopslag2% koersopslag

Betalen met creditcard in het buitenland

Het diner met je zakenpartner betalen of je hotelovernachting afrekenen? Als je met de creditcard in een euroland betaalt, kost het, net als met je betaalpas, niets extra.

Betalen buiten de eurolanden 

Als je met je creditcard in in vreemde valuta betaalt, betaal je 2% extra voor koersopslag. Dit zijn kosten die je betaalt voor het omwisselen van de ene muntsoort naar de andere. Die 2% wordt berekend over het aankoopbedrag. Bij de betaalpas is de koersopslag 1,2%. Neem dus alleen geld op met je creditcard als je geen betaalpas bij de hand hebt, of als het niet mogelijk is hiermee te betalen. 

Reservering betaling in het buitenland 

Bedrijven reserveren vaak een bedrag op je creditcard, bijvoorbeeld bij het huren van een auto of voor een hotelovernachting. Deze reservering kan niet gemaakt worden op je betaalpas.

Limieten geld betalen in het buitenland 

In het buitenland gelden dezelfde limieten voor je creditcard als in Nederland.

Geld opnemen in het buitenland met creditcard

Euro’s opnemen met je creditcard kost overal in Europa € 4,50. Ook in Nederland. Het is dan slimmer om je betaalpas te gebruiken, omdat je dan geen extra kosten betaalt. 

Geld opnemen in vreemde valuta 

Buiten de eurolanden kost het € 4,50 als je geld opneemt met je creditcard in vreemde valuta. Daar komt nog 2% koersopslag bovenop. Dit zijn kosten die je betaalt voor het omwisselen van de ene muntsoort naar de andere. Die 2% wordt berekend over het aankoopbedrag. Neem je met de betaalpas geld op, dan kost dit € 2,25. Hier komt nog 1,2% koersopslag bovenop. Geld opnemen met de betaalpas is dus voordeliger dan met de creditcard. Naast deze kosten brengen sommige buitenlandse geldautomaten geld in rekening voor het gebruik van de geldautomaat. Deze kosten zie je op het scherm van de geldautomaat als je geld opneemt.

Limiet geld opnemen in het buitenland 

Houd er rekening mee dat maximaal € 750 per dag kunt opnemen met je Rabo CreditCard. Sommige buitenlandse banken hebben een lagere limiet voor de geldautomaat ingesteld.

Lees meer over limieten op je creditcard

Slim met je creditcard omgaan in het buitenland

Om zo slim mogelijk met je creditcard om te gaan in het buitenland, geven wij je een aantal tips: 

  1. Als je een nieuwe creditcard hebt en hem voor het eerst gebruikt in het buitenland, wil je natuurlijk wel dat hij werkt. Activeer hem daarom eerst in Nederland. 
  2. Als je geld opneemt buiten de eurolanden, kun je kiezen tussen de lokale munt of euro’s. Kies in dat geval voor de lokale munt ('withdrawal without conversion'). Dit is goedkoper, omdat de Rabobank dan de wisselkoers bepaalt in plaats van de bank waarbij je pint. 
  3. Twijfel je tussen geld opnemen bij een geldautomaat of betalen met je creditcard in de winkel? Je kunt dan beter betalen met je creditcard. Hiermee bespaar je opnamekosten met de creditcard. 
  4. Download de Rabo App op je telefoon. Zo heb je ook in het buitenland inzicht in je creditcarduitgaven.
Activeer je creditcard

Creditcard kwijt, gestolen of kapot

Ben je in het buitenland je creditcard en je bankpas kwijtgeraakt? Of zijn ze gestolen? Bel dan Interhelp op +31 887 22 67 67. Wij blokkeren dan je creditcard en bankpas en kunnen je mogelijk aan noodgeld helpen. Doe bij diefstal ook aangifte bij de lokale politie.

Veelgestelde vragen

In het buitenland moet je vaak je hotelovernachting betalen met je creditcard. Is dat wel veilig?

Ja, creditcardbetalingen zijn veilig doordat je altijd eerst een pincode in moet toetsen. Daarnaast zijn je aankopen die je hebt gedaan in het buitenland verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging.

Als ik buiten Europa op zakenreis ben, kan ik dan beter met mijn creditcard of betaalpas het etentje afrekenen?

Je kunt beter met je betaalpas betalen. Met allebei de passen betaal je koersopslag, maar met je creditcard betaal je net iets meer koersopslag dan bij een betaalpas.

Kan ik in het buitenland beter geld opnemen met mijn betaalpas of met mijn creditcard?

Met de creditcard kost contant geld opnemen € 4,50, plus de eventuele koersopslag van 2%. De kosten voor contant geld opnemen met je betaalpas zijn lager. Je kunt dus beter contant geld opnemen met je betaalpas.

Service en Contact