De sector akkerbouw maakt een enorme verandering door. Digitalisering, precisielandbouw en innovatie liggen daaraan ten grondslag. Ook de ontwikkelingen ten aanzien van duurzaam ondernemen spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische vooruitzichten? En welke rol speelt wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Coronavirus leidt tot forse omzetdaling

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020.

Bekijk de omzetprognoses per sector

Trends en ontwikkelingen

Op korte termijn wordt het akkerbouwcomplex gekenmerkt door ontwikkelingen op de markt voor aardappelen en suiker. 

Onder invloed van hoge grondprijzen en vergrijzing zullen eigendom en exploitatie van landbouwgrond steeds meer van elkaar gescheiden zijn. Daarnaast gaat in de komende periode het Europese landbouwbeleid (GLB) op de schop. De verwachting van de Rabobank is dat de flat rate wordt omgezet naar doelgerichte steun, bijvoorbeeld natuurinclusief of bedrijfsopvolging.

In de sector zijn momenteel drie ontwikkelingen gaande: 

intensieve productie op een relatief bescheiden areaal, voornamelijk op export georiënteerdin verhouding hoge prijzen voor akkerbouwgrondfocus op het vinden van toepasbare oplossingsrichtingen voor een klimaatbestendige landbouw

Sectorspecialist akkerbouw

Onze sectorspecialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de akkerbouwsector. Zij houdt je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met haar in gesprek? Je kunt haar bereiken via onderstaande gegevens.

Gea Bakker-Smit

Gea Bakker-Smit

  • Sectorspecialist
  • Akkerbouw - Visserij
(06) 12 35 88 98 LinkedIn