Energyworx: realiseren van groei middels SaaS-platform

Verder op deze pagina:

  Het wijzigen of starten van een Software-as-a-Service verdienmodel is makkelijk gezegd, maar heeft forse impact op een organisatie. De kosten gaan voor de baten uit, investeringen worden direct aan het begin gedaan en de terugverdientijd is door de (maandelijkse) abonnementenstructuur op de lange(re) termijn. Een passende financieringsstructuur is hierbij een belangrijke vraag. Wanneer maak ik gebruik van durf- of startkapitaal en wanneer kan ik bancaire financiering aantrekken? Al deze zaken speelden bij Energyworx, met kantoren in Houten en in San Francisco (USA). Wij gaan in gesprek met Marcel Smits, CEO Energyworx.

  Grote uitdagingen op datagebied

  Energyworx is actief op het gebied van Meter Data Management software en richt zich uitsluitend op de energiemarkt. Een van de marktontwikkelingen op dit gebied is dat nutsbedrijven in de energiewaardeketen voor grote uitdagingen staan op het gebied van data. Denk aan groeiende hoeveelheden gegevens, veel nieuwe gegevensbronnen, een gebrek aan nauwkeurige gegevens en middelmatige toegang tot die gegevens. Als oplossing hiervoor heeft Energyworx een, volledig cloud-based en schaalbaar, SaaS-platform ontwikkeld.

  Voordelen SaaS-platform

  Het SaaS-platform van Energyworx voorziet in de groeiende behoefte om grip te krijgen op onder andere datavolume, gegevensdiversiteit en gegevenskwaliteit. Bijkomend voordeel is dat dit platform onafhankelijk van elke IT-infrastructuur kan worden aangesloten, waardoor er voor een klant aanmerkelijk minder kosten zijn, er een korte implementatietijd is en er snel gebruik gemaakt kan worden van de oplossing. 

  Financieringsstructuur voor groeien

  Voor de ontwikkeling en opstart van het platform maakte Energyworx gebruik van durfkapitaal. Hierna startte de groeifase, waarbij de situatie van een werkend product en een solide klantenbasis was bereikt. De vraag ontstond hoe deze groei het best gefinancierd kan worden. Er is gekozen voor een passende bancaire financiering omdat er een goed werkend platform is, er een maandelijks terugkerende contractomzet is op basis van een stabiele klantenbasis en er eenvoudig kan worden bijgestuurd als de groei vertraagt. Deze financieringsstructuur geeft de ondernemers van Energyworx de gelegenheid om verder te groeien op basis van de bestaande aandeelhoudersstructuur.

  Marcel Smit

  Maak kennis met Marcel Smits

  "Al bij het eerste gesprek had de Rabobank zich vooraf goed verdiept in de materie en begreep de bank ons businessmodel en groeistrategie. In de gesprekken daarna bleek ook duidelijk veel interesse in en begrip van onze specifieke oplossing. De samenwerking was vanaf het begin heel soepel: altijd op tijd afspraken nakomen, goed meedenken en zeer transparant in de communicatie. Als zodanig zien wij de Rabobank meer als een partner dan als 'zomaar een bank’."

  Tips voor ondernemers

  Waar moeten ondernemers die een Software-as-a-Service model overwegen of in transitie hiernaartoe zitten aan denken? Marcel Smit geeft tips.

  Denk na over het beheer van de onderliggende computers en software. Wil je dat zelf doen of besteed je dat uit aan partners zoals Google Cloud Platform of Amazon Web Services? De laatste variant kan veel werk uit handen nemen, maar zorg wel dat je geen 'lock-in' krijgt.Ga na hoe je het 'aansluiten' van nieuwe klanten steeds simpeler kunt maken.Houd de focus op één businessmodel. Naast SaaS ook nog 'on-site' geïnstalleerde oplossingen proberen te ondersteunen is duur en staat schaalbaarheid in de weg.Richt je platform technisch zo in dat elke nieuwe functionaliteit steeds direct voor iedere klant op het platform beschikbaar komt.
  Mark van Kampen

  Mark van Kampen

  • Sectorspecialist
  • ICT Dienstverlening
  (06) 10 33 59 32 Stuur een e-mail LinkedIn