Twee medewerkers sorteren producten in supermarkt

Supermarkten

Verder op deze pagina:

  Supermarkten, warenhuizen en dergelijke winkels met een algemeen assortiment voedings- en genotmiddelen vallen binnen de sector food. Zij hebben in de voedselketen een dominant omzetaandeel van ruim 51% in eten en drinken. Voor deze branche deelt de Rabobank recente cijfers en trends.

  Groei in online verwacht

  De prognose voor de langere termijn blijft neutraal. Concurrentie komt vooral vanuit online aanbieders. Het huidige marktaandeel van online food is nu nog klein, met 2,7% van de totale supermarktomzet in het eerste kwartaal van 2017.

  Onze verwachting is dat dit de komende jaren sterk zal stijgen. De grootste formules (Albert Heijn en Jumbo) zetten massaal in op goed functionerende sites en thuisbezorging met duidelijke bezorgmomenten (timeslots). Daarnaast groeit online aanbieder Picnic hard. De ondernemers in de keten verwachten ook groei in online, maar de meningen over de mate van groei lopen uiteen.

  De fysieke winkel krijgt met de opkomst van online een andere invulling. Er komt een grotere nadruk op (vers)beleving en foodservice.

  Massamarkt

  De markt van supermarkten blijft een massamarkt waarbij schaalgrootte, efficiency en marketingkracht allesbepalende drivers zijn voor succes en continuïteit. De franchisenemer is van belang voor een goede organisatie van de winkel en efficiënte operatie. Daarbij spelen succesvolle ondernemers in op de potentie van de locatie en de doelgroep die ze daar kunnen aantrekken (ken je klant).

  Economie

  De groei van de bevolking in combinatie met een groeiende economie bepaalt de groei van de vraag naar voeding. Zowel bevolkingsgroei als bbp-groei vlakken af in Nederland. Het totale marktvolume zal de komende jaren dus maar beperkt stijgen. 

  Hoewel de totale vraag naar voeding maar beperkt groeit, hebben supermarkten de laatste jaren het tij mee met jaar-op-jaar groei ten koste van onder meer versspeciaalzaken en foodservice. De omzet van de Nederlandse supermarkten bedroeg in 2016 34,5 miljard euro. Dit is een stijging van 2,5% ten opzichte van 2015.

  De online omzet in het supermarktkanaal is in het derde kwartaal van 2016 gegroeid naar 2,2%. In dezelfde periode in 2015 was dat nog 1,2%.

  Aanbod Supermarkten

  Het aanbod van supermarkten, to-gowinkels en foodservice neemt structureel toe, in combinatie met toenemende schaalgrootte en ketenvorming. Beperkte vraagstijging met toenemend aanbod levert het beeld op van een sterk verzadigde markt.

  Figuur 1:  Ontwikkeling winkelaantallen 2012-2016

  Formule20122013201420152016
  Albert Heijn805833843851848
  Jumbo310390498583583
  Aldi503505504504507
  Lidl360375390403409
  Coop260260262277257
  Plus257255255263262
  Spar278242233237239
  Emté125129127130132
  Dirk5351105105111
  Attent10197988881

  Bron: Distrifood

  Distrifood heeft onlangs de tien grootste formules en hun strategische uitdagingen in beeld gebracht. De foodchain wordt aan de kant van de inkoop gedomineerd door vijf grote inkooporganisaties (met tussen haakjes het marktaandeel):

  • Albert Heijn (35,2%)
  • Jumbo (18,4%)
  • Lidl (10,3%)
  • Aldi (7%)
  • Superunie (29,1%)

  Superunie is een inkooporganisatie van de overige formules. De grootste hierbinnen is Plus met 6% marktaandeel.

  “Online foodretail komt in een versnelling met de groei van bestelplatforms, bezorgservices en pick-up points.”

  Duurzaamheid

  Duurzaamheid wordt voor de consument steeds belangrijker bij haar keuze om bepaalde voedingsmiddelen wel of niet te consumeren. De consument wil haar eten kunnen vertrouwen, dus eist transparantie op het gebied van milieu, dierenwelzijn, gezondheid en voedselverspilling.

  Milieu

  Welke impact heeft de productie gehad op de directe omgeving, CO2-uitstoot en de natuur?

  Dierenwelzijn

  Hoe is het beest gefokt, gevoerd, vervoerd en geslacht? 'Veiligheid' van het vlees, onder meer gebruik van antibiotica is belangrijk.

  Gezondheid

  Toenemende bewustwording van de impact van voeding op de gezondheid. Welke bestanddelen zitten er in het voedsel?

  Voedselverspilling

  Consumenten, maar ook de voedselindustrie en horeca gooien nog steeds te veel voedsel weg. Hoe dit te reduceren? Dit kan onder meer door van 'afval' inkomsten te maken.

  Innovatie

  Het moment van aankoop valt steeds vaker samen met het moment van consumptie. Kleine verpakkingen, kant-en-klaarmaaltijden en take-awayproducten winnen marktaandeel. Ervaringen en reviews worden gedeeld via social media.

  Bepalend wordt:

  • communicatie met de klant via de juiste devices (omnichannel dienstverlening)
  • het optimaliseren van de distributie (thuisbezorgen)
  • het gebruiken en analyseren van de juiste data (ken je klant)

  Innovatie vindt ook plaats in de verpakking van voedsel, om zo producten langer houdbaar en gemakkelijker vervoerbaar te maken, en voedselverspilling tegen te gaan. Maar ook om de communicatie met de klant aan te gaan over het merk, het bijbehorende verhaal en ingrediënten.

  Lees ook de thema-update foodretail & foodservice Lees ook de thema-update verpakkingen

  Maatschappij

  We gaan niet meer eten, maar wel anders. Onder meer de vergrijzing van de bevolking leidt tot minder inname van calorieën, terwijl jongere generaties juist meer buiten de deur gaan eten. Door het gewijzigde gedrag bij de consument ontstaan er interessante nichemarkten.

  Ontwikkelingen consumentengedrag

  • De consument zoekt meer gemak. Onder andere meer out-of-home (groei horeca, foodservice en to-go) en meer convenience (kant-en-klaar, voorgesneden, thuisbezorgen).
  • De consument hecht waarde aan lokaal geproduceerde producten waar de herkomst helder van is en die een sterk verhaal hebben.
  • De vraag naar biologische producten groeit sterk door de associatie van de consument met gezond en duurzaam.

  Online foodretail komt in een versnelling met de groei van bestelplatforms, bezorgservices en pick-up points.

  Wet- en regelgeving

  Controles op voedselveiligheid worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Verder dient de branche rekening te houden met een aantal zaken.

  • Een bedrijf dat levensmiddelen verwerkt of verkoopt moet werken volgens een HACCP-plan (voedselveiligheidsplan).
  • Voor levering aan supermarkten dienen producten IFS- en BRC-gecertificeerd te zijn.
  • Gemeenten stellen milieueisen met betrekking tot koeling, bouw, opslag en transport.
  • Biologische producten dienen SKAL-gecertificeerd te zijn.
  • De Winkeltijdenwet kan per gemeente verschillen.
  • Voor franchise geldt de Nederlandse Franchisecode.

  Lees meer op Nvwa.nl

  Aanbod Rabobank

  Rabobank als maatschappelijk partner

  Banking for Food is een van onze strategische pijlers. Binnen deze strategie ontwikkelt de Rabobank diverse proposities voor ondernemers actief in de foodchain.

  Lees waarom Banking for Food bij de Rabobank hoort