Succesvol ondernemen is niet vanzelfsprekend

Marleen Jansen

Marleen Jansen

Nederland telt 1, 4 miljoen ondernemers, waaronder één miljoen mensen zzp’ers. Dat betekent bij een beroepsbevolking van 8,5 miljoen mensen, dat 16% van de werkenden ondernemer is. In de gezondheidszorg is ondernemerschap echter verrassend vanzelfsprekend. Het aandeel ondernemers, zoals huisartsen, tandartsen of medisch specialisten, bedraagt meer dan 40% van de beroepsgroep. Bijzonder, aangezien deze professionals tijdens hun opleiding geen les krijgen over bedrijfseconomische keuzes.

Oudere ondernemers in de zorg zoeken opvolger

Net als andere sectoren heeft ook de gezondheidszorg te maken met vergrijzing. Waar voorheen ondernemers veelal vanaf 55 jaar met overdracht van hun praktijk bezig waren, zien we nu steeds meer zorgprofessionals tot ver na hun zestigste doorwerken. In de eerste lijn bij huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten betreft het aantal ondernemers van 60 jaar of ouder in totaal meer dan 5000 mensen. Veel van deze oudere ondernemers in de gezondheidszorg zijn op zoek naar een opvolger. Dit biedt kansen voor zorgprofessionals die overwegen om ondernemer te worden.

Investeer in uw ondernemersvaardigheden

Een overname is een goede manier om te starten. Zo heeft u immers meteen een klantenbestand voor uw praktijk. Voldoende zorgvragers en praktijkkennis is echter niet voldoende voor een goedlopende onderneming. Investeer ook in uw ondernemersvaardigheden. Of ga eens met een ervaren ondernemer in gesprek om te toetsen of uw visie op ondernemerschap aansluit bij de praktijk.

Een praktijk overnemen, hoe doet u dat?

De do’s en don’t bij praktijk start of overname

Goede voorbereiding verhoogt de kans op succes

In de gezondheidszorg zijn de komende jaren nog veel ondernemers nodig. Door een goede voorbereiding kiest u bewust voor ondernemerschap. Zo verhoogt u uw kans op een succesvolle praktijk!

Bent u fysiotherapeut en wilt u graag met mij sparren over dit thema? Ik ga graag met u in gesprek tijdens het KNGF-congres op 24 november in Barneveld.

Utrecht, 9 oktober 2017

Contact

Rabobank