Voorkom onbetaalbare zorg

Geert van der Heijden

And the winner is …

Geert van der Heijden

Het primaire zorgsysteem moet drastisch op de schop. De zorguitgaven kenden de afgelopen jaren namelijk de laagste groei in vijftien jaar, maar per inwoner betalen we nu al meer dan € 5.500 per jaar voor onze zorg! En als we niet ingrijpen, groeit dat bedrag door en wordt de zorg onbetaalbaar. Want de sector groeit harder dan onze economie als geheel. De oplossingen? Onder andere duurzame innovaties en ondernemerschap.

De Rabobank stimuleert met de Herman Wijffels Innovatieprijs ondernemers, starters en studenten om van hun duurzame innovatie een succes te maken. Uiteraard met een geldprijs, maar écht goud waard zijn de publiciteit en de toegang tot financiering, kennis en netwerken. Als jurylid van deze prijs voor Vitale Gemeenschappen & Zorg heb ik het afgelopen jaar een groot aantal innovaties in de zorg gezien. Op 12 november was de prijsuitreiking. Een prachtig festijn, georganiseerd in samenwerking met organisatieadviesbureau KplusV.

… Robot Care Systems!

Uit de vele inzendingen waren voor de categorie Vitale Gemeenschappen & Zorg vier kanshebbers geselecteerd:

  • Tide Microfluidics; maakte een contrastvloeistof met microscopische belletjes, waarmee echobeelden tot twintig keer meer contrast geven.
  • Adjuvo Motion; ontwierp een robotische brace, waarmee mensen die door een beroerte een fysieke beperking hebben thuis intensief kunnen revalideren.
  • CTcue; ontwikkelde een systeem dat informatie uit zorgsystemen filtert voor een snelle selectie van proefpersonen voor klinisch onderzoek.
  • Robot Care Systems; produceerde zorgrobot Lea, waarmee zorgbehoevenden langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank Wiebe Draijer maakte de prijswinnaar bekend: Robot Care Systems ging met de winst aan de haal. Maja Rudinac, CEO en co-founder van Robot Care Systems, nam de prijs in ontvangst. Die werd uitgereikt door Herman Wijffels, naamgever van deze prijs en tot 1999 voorzitter van de directie van de Rabobank. Tegenwoordig is hij hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht.

Lees meer over de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn. 

Blog, 26 november 2015

Reageer via Rabobank Gezondheidszorg netwerkgroep op LinkedIn

Lees eerdere blogs over de sector Gezondheidszorg

Contact

Rabobank