Met zorg en liefde eten bereiden

"Hippocrates wist al dat goede voeding belangrijk is voor de gezondheid van mensen. Toch besteden medische professionals nauwelijks aandacht aan dit onderwerp. Door betere voeding kun je zorgkosten terugbrengen en vooral iets toevoegen aan de kwaliteit van leven van patiënten", vindt Bob Hutten algemeen directeur familiebedrijf Hutten.

Voedingswaarde

"Gezonde voeding is pure en verse voeding die zo min mogelijk is bewerkt. Er zijn geen additieven toegevoegd en de gebruikte producten hebben een duurzaam productieproces doorlopen bij een boer die nadenkt over de voedingswaarde van zijn producten. Daarnaast is het voor de voedingswaarde van belang dat producten snel verwerkt worden en mensen onze producten binnen een dag kunnen consumeren. Bij gezonde voeding gaat het niet om alleen pure voeding, maar ook om een goed voedingspatroon met minder zout, minder suiker en betere vetten. In onze recepturen besteden we daar aandacht aan, maar het juiste gedrag van ons mensen is daarbij belangrijk."

Van curatief naar preventief

"De komende jaren is het de kunst om van curatieve naar preventieve voeding te komen. Hoe voorkomen we door betere voeding, door het juiste eetpatroon en het juiste gedrag de vijf ouderdomsziektes? "

"Als culinair dienstverlener kunnen wij laten zien dat vers en goed voedsel ook lekker is. We hebben een eigen productlijn met een hoge voedingswaarde die beter bereid wordt. Voor diverse doelgroepen verzorgen we pre-operatieve voeding waarmee we patiënten sterker maken voor een operatie. Na die operatie herstellen ze sneller en verlaten ze eerder het ziekenhuis. Deze voeding verrijken we met eiwitten, we verbeteren de smaak en presenteren het smakelijker. Door veel aandacht te besteden aan de context gaan mensen ook meer en beter eten."

"Als culinair dienstverlener kunnen wij laten zien dat vers en goed voedsel ook lekker is."

Van betekenis willen zijn

Hutten gruwelt ervan dat in de meeste zorginstellingen en ziekenhuizen maaltijden nauwelijks een rol spelen. "Veel instellingen hebben zelfs geen keuken meer. We zijn eten gaan zien als een verbruiksartikel en weten niet meer wát we eten. Terwijl eigenlijk iedereen wil dat er met zorg en liefde aan zijn eten wordt gewerkt."

"In ziekenhuis Bernhoven in Veghel heeft onze kok elke dag contact met de patiënten, die hem ook aan het werk zien. Hij kookt op maat, dus iets wat mevrouw Jansen echt lekker vindt. Samen met haar komt hij tot een op maat gemaakt voedingspatroon. Ons credo is dat je van betekenis moet willen zijn voor een ander. Als je geïnteresseerd bent in de ander, ontstaat er vaak een heel andere zorgvraag en krijg je hele andere antwoorden. Eten en drinken vormt daar een heel belangrijk onderdeel in."

Bob Hutten

Bob Hutten is algemeen directeur van Hutten. Onder zijn leiding groeide het familiebedrijf Hutten uit tot een nationale dienstverlener op het gebied van gastvrijheid en eten en drinken. Hutten is actief binnen de eventcatering, bedrijfscatering, hospitality services, food service en food care, en staat voor amplitief leiderschap. Het bedrijf wil van betekenis zijn voor de samenleving van vandaag, maar zeker ook die van morgen.