Grensverleggende zorg

"Prikkel mensen om de regie over hun eigen gezondheid te nemen" - Bas van de Goor

"Grensverleggende zorg is voor mij zorg waarbij er echt aandacht is voor de mens zelf", stelt Bas van de Goor. "Het gaat om persoonlijke zorg en niet om een behandeling volgens bepaalde protocollen. Wat heeft iemand nu echt nodig? Dat is elke keer anders, want de gemiddelde patiënt bestaat niet. Het patroon van protocollaire zorg moeten we doorbreken."

Intensieve begeleiding

"Vaak hoor ik van zorgverleners dat patiënten moeite hebben met therapietrouw en meer zouden moeten doen wat de zorgverlener hen adviseert. Terwijl diabetespatiënten die adviezen vaak ervaren als standaard opgelegde handelingen, waar ze niets mee hebben of die niet bij hun leven passen. Hoe krijg je het dan voor elkaar dat iemand gezonder gaat leven? Een zorgprofessional die maar tien minuten per patiënt heeft, en het bij algemene adviezen houdt, lukt dat niet.

Je moet mensen uitdagen en prikkelen, een doel stellen en coachen. Dat kost veel tijd. Zorgverleners zouden daar meer ruimte voor moeten krijgen. Denk aan wandelclubjes, loopprogramma’s en samen koken met daarbij een intensieve, persoonlijke begeleiding. Uit onderzoek blijkt dat 73% van alle aandoeningen positief beïnvloed wordt door bewegen. Waarom zetten we daar dan niet vol op in?"

Challenges

De Bas van de Goor Foundation organiseert sportactiviteiten voor mensen met diabetes om inspiratie en ervaringen te delen. "Mensen met diabetes die meer bewegen hebben minder, en soms zelfs geen, medicatie meer nodig. Ze vallen af, krijgen meer energie en lopen minder risico op andere aandoeningen. Met de organisatie van diabetes-challenges naar onder andere de Kilimanjaro en het Atlasgebergte laten we zien wat iemand met diabetes nog kan en wat de positieve bijwerkingen van bewegen zijn. Hoe neem je de regie in eigen hand en wat levert het jou nu op? Hoe werkt het nu bij iedereen persoonlijk?

 Deelnemers aan deze challenges  - onze ambassadeurs -  vertellen hierover op bijeenkomsten en congressen. Ik verbaas me elke keer weer over de energie die dan loskomt bij zorgprofessionals. Ze willen graag iets kunnen betekenen voor mensen met diabetes, daarvoor werken ze in de zorg. Laten we ze dan ook de tools geven om dat te doen."

Bas van de Goor

Oud-volleyballer Bas van de Goor is oprichter van de Bas van de Goor Foundation. Deze heeft als missie om de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verhogen door middel van sport en bewegen. Bas heeft vanaf 2003 diabetes. Hij speelde 295 interlands en won vele prijzen, in beide competities en internationaal, waaronder een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1996 en drie maal de Champions League.

Contact

Rabobank