Huisarts van de toekomst: wat heeft u straks nodig?

Onze maatschappij verandert. U heeft straks meer eigen geld nodig in belangrijke fasen van uw leven. Daarmee kunt u beter inspelen op de vernieuwingen in uw vakgebied. Of eerder stoppen met werken, zonder dat u in inkomen enorm achteruitgaat. Welk bedrag heeft u nodig om uw persoonlijke financiële situatie ook in de toekomst gezond te houden?  

Doe de check

1. Hoe ziet uw werk in de toekomst eruit?

U merkt het ook in uw eigen praktijk: het werkveld van huisartsen verandert razendsnel. Van technologie tot bekostiging, en van de manier van dienstverlening tot grootte van de organisatie. Het is prettig om zelf de regie te kunnen houden over al die ontwikkelingen. En om daarvoor de benodigde financiële middelen te hebben. Met deze zaken kunt u rekening houden:

Blijf vitaal op de arbeidsmarkt
U wilt ongetwijfeld vitaal blijven op de arbeidsmarkt. Als huisarts bent u al gewend om te blijven werken aan uw eigen ontwikkeling. Ook veranderingen als robotisering, keuzes in communicatievormen (zoals e-consult en beeldbellen), en behandelingen (zoals E-nose, Pacmed en COPD In Beeld) vragen van u om uw kennis bij te blijven spijkeren. Heeft u een bedrag gereserveerd, zodat u ook in de toekomst uw vak goed kunt blijven uitoefenen?

Ook de manier waarop u uw werk uitoefent kan in de toekomst veranderen. Zo gaat u mogelijk als zelfstandige aan de slag. Of u wilt minder uren werken. Wellicht droomt u juist van een uitbreiding van de praktijk, waarbij u samenwerkt met andere zorgaanbieders of gebruikmaakt van nieuwe technologieën. Wat u ook wilt, het kan invloed hebben op uw inkomen. 

Dek risico’s van arbeidsongeschiktheid af
Als huisarts weet u als geen ander dat het iedereen kan overkomen: arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld door ziekte, een ongeluk of de gevolgen van te hard werken. Het is daarom goed om te zorgen dat u de risico’s van arbeidsongeschiktheid heeft afgedekt. 

2. Wat wilt u doen met uw pensioen?

De leeftijd waarop de AOW ingaat, stijgt met de jaren. Bent u een dertiger? Dan is de kans groot dat u pas na uw zeventigste met pensioen gaat en misschien nog wel veertig jaar werkt. U bouwt als huisarts zelf al pensioen op via SPH. Daarnaast kunt u op verschillende manieren geld opzij zetten voor uw pensioen: fiscaalvriendelijk, via uw woning of de praktijk, of door te sparen en te beleggen. Dit geeft de vrijheid van een goed inkomen. 

Speel in op een lager inkomen 
Bent u zich ervan bewust dat uw uiteindelijke pensioenuitkering fors lager kan uitvallen dan uw huidige inkomen? Daarnaast kan er de komende jaren nog van alles gebeuren wat onvoorzien is, bijvoorbeeld een scheiding. Of misschien wilt u eerder stoppen met werken. Ook dan is het belangrijk extra geld opzij te zetten, om de periode tot uw pensioenuitkering te kunnen overbruggen. 

Meer weten over de kosten van uw pensioen? Bekijk de video van Reken Maar!

3. Blijven uw woonlasten betaalbaar?

Omdat uw inkomen na pensionering fors lager kan zijn, is het van belang om ook de lasten voor een hypotheek te verlagen gedurende uw werkzame leven. Door af te lossen op de hypotheek bouwt u meestal een vermogen op. En op de lange termijn kan de waarde van uw woning stijgen. Dit is een belangrijk fundament voor een financieel gezond leven.  

Let op uw renteaftrek
De hypotheekrente is vanaf 2001 dertig jaar aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Vervalt uw recht op renteaftrek, dan worden de netto maandlasten hoger. Bij de Rabobank kunt u een aflossingsvrije hypotheek laten doorlopen, maar dit is niet overal zo. Zet daarom geld opzij om af te kunnen lossen als het nodig is.

4. Wat moet u doen voor de beste zorg?

De zorgkosten stijgen, terwijl de zorg die u ervoor terugkrijgt mogelijk afneemt. En misschien wilt u straks wel bepaalde hulp voor uzelf of uw partner inkopen? Om deze stijgende zorgkosten te kunnen opvangen en de keuze te hebben voor de beste zorg voor u en uw familie, is het handig eigen vermogen te hebben.

Langer thuis wonen? 
Ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen. Dat merkt u ook in uw praktijk. Verder zoeken zij naar sociale contacten, groeit de behoefte aan mantelzorg en hebben zij behoefte aan informatie over bijvoorbeeld zorgvergoedingen en financiën. De Rabobank ontwikkelde daarom samen met Interpolis een platform dat ouderen bij deze vraagstukken ondersteunt: IkWoonLeefZorg. 

Bekijk het platform IkWoonLeefZorg

5. Wilt u een bijdrage leveren aan de studie van uw kinderen?

Een studie voor uw kind kost geld. Naast het collegegeld dat elk jaar hoger wordt, komen er ook nog kosten bij voor het lesmateriaal en eventuele woonlasten als uw kind op kamers wil. En hoewel de kosten per studie of opleiding verschillen, draagt de overheid daar vrijwel niets meer aan bij. Investeren in studeren moet u steeds meer zelf doen. 

Uw kind laten lenen
Met een studiefinanciering kan uw kind deze kosten zelf dragen. Daar staat tegenover dat uw kind een studieschuld opbouwt. Voor veel jonge mensen is het nu al een probleem om een eerste eigen huis te kopen. Met een studieschuld erbij wordt dat in veel gevallen nog lastiger. Daardoor zullen ze mogelijk aangewezen zijn op een huis in de vaak dure huurmarkt. Als ze daarnaast dan ook maandelijks moeten aflossen op hun studielening, kan het financieel lastig voor ze worden.

Uw kind financieel ondersteunen
Als u uw kind later financieel wilt ondersteunen bij de studie, dan is verstandig om nu al stil te staan bij de financiële consequenties. 

Hoeveel heeft u straks nodig? Doe de check!
Weet u hoeveel u straks nodig heeft? Om eerder te kunnen stoppen met werken, te investeren in een opleiding of een nieuwe woning te kunnen kopen? 

Doe de check voor een financieel gezond leven

Huisartsenpraktijk van de toekomst

In deze blog hebben we het gehad over veranderingen binnen uw vakgebied. Maar ook uw persoonlijke financiële situatie verandert. U heeft straks meer eigen geld nodig in belangrijke fasen van uw leven. Benieuwd welk bedrag u straks nodig heeft? Lees het artikel 'Huisarts van de toekomst' en doe de check.

Lees de blog 'Huisartsenpraktijk van de toekomst'