Innoveren in de zorg? Een pré!

Marleen Jansen

Niet reactief, maar creatief

Marleen Jansen

De uitspraak "niet reactief, maar creatief" van huisarts Marcel Kerkhoven uit Brummen spreekt mij aan. Ik sprak hem onlangs over Inelkander.nl, een initiatief van hem en John Weinstock van NEVI (het kenniscentrum voor inkopers die werken bij instellingen in de gezondheidszorg). Inelkander.nl wil mantelzorgers ondersteunen. Natuurlijk moet zo’n innovatie wel bijdragen aan zuinige en zinnige zorg. En het ondernemerschap moet zowel zorginhoudelijk als commercieel goed zijn. Maar op termijn zal ook een bedrijfsconcept worden ontwikkeld, waarop innovaties zelfstandig verder kunnen. De belangrijkste vraag is: hoe kunnen we een innovatie succesvol maken?

Innovatie is 'top of mind'

Naast bancaire middelen is een goed netwerk en kennis van de zorg belangrijk. Marcel en John overleggen verder met de initiatiefnemers van Wehelpen.nl en verkennen de mogelijkheden van crowdfunding. Misschien heeft u nog tips voor hen?

In de afgelopen weken heb ik ervaren dat innovatie in de zorg ‘top of mind’ is, zowel bij de ziekenhuizen, zoals beschreven de eerste lijn, en de Rabobank. Voor de Stichting Top Klinisch Ziekenhuizen (STZ) is innovatie een belangrijk thema. STZ stimuleert het delen van kennis en ervaringen tussen de ziekenhuizen. In de eerste lijn hielden bijvoorbeeld Caransscoop en Menzis een bijeenkomst met mensen uit de zorg om een innovatie te ontwikkelen.

Herman Wijffels Innovatieprijs

De Rabobank reikt op 12 november de Herman Wijffels Innovatieprijs voor de zorg uit in Helmond. U bent welkom! Als jurylid kan ik nu al vertellen dat het niveau van de genomineerden zeer hoog is.

Lees meer over de Herman Wijffels Innovatieprijs

Voor de Rabobank heeft innovatie in de zorg prioriteit om de transitie in de zorg te realiseren. Dit doen we met de Herman Wijffels Innovatieprijs, de toekomstverkenningen van Michel van Schaik en Philip Idenburg en ons congres op 1 oktober over Grensverleggende zorg. Op deze manier ondersteunen wij innovatieve ondernemers, zoals Marcel Kerkhoven en John Weinstock.

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Blog, 22 oktober 2015

Reageer via Rabobank Gezondheidszorg netwerkgroep op LinkedIn

Contact

Rabobank