ZorgScoop: op naar een vitalere samenleving

Thema samenwerking

"Minder regels en minder markt, meer samenwerking", klonk het op het Nationale Zorgcongres. Nu de politieke partijen zich oriënteren op nieuwe coalities, staat in deze ZorgScoop het thema 'samenwerken' centraal. Met goede voorbeelden van ziekenhuizen, zorginstellingen, zorgondernemers en een wetenschapper die dat al succesvol doen. Hoe pakten zij het aan en wat kunnen ze u adviseren?

"Positieve gezondheid brengt een beweging op gang"

Gezondheid gaat volgens Machteld Huber over het hele leven en het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Huber ontwikkelde Mijnpositievegezondheid.nl waarmee patiënten en zorgverleners de mate van gezondheid zichtbaar kunnen maken. "Het spinnenwebdiagram is een middel om een gesprek aan te gaan met de huisarts."

Lees verder

Succesvolle samenwerking door visie en vertrouwen

Het Zaans Medisch Centrum heeft een nieuw compact, duurzaam, slim en flexibel ziekenhuisgebouw met daaraan vast een zorgboulevard. "Het is het eerste lean-ziekenhuis van Europa, met een zorgboulevard voor eerstelijns zorg, revalidatiezorg, apotheek en andere zorggerelateerde functies. Goede zorg voor patiënten komt daardoor ook op de goede plek", vertelt bestuursvoorzitter Wouter van der Kam.

Lees verder

Huis voor de Zorg brengt Positieve gezondheid in de praktijk

Het Huis voor de Zorg maakt zich sterk om mensen in staat te stellen meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gezondheid. Samen met zo'n 2.000 bestuurlijke vrijwilligers probeert de organisatie in Limburg op allerlei plekken in zorg en welzijn de zeggenschap van burgers te versterken en ondersteuning te bieden. Directeur Jo Maes licht toe.

Lees verder

"Werk samen aan een concreet doel"

Hartwacht is een innovatieve e-healthservice waarbij mensen met een hartfalen, hartritmestoornissen of cardiovasculaire problemen op een innovatieve manier zorg krijgen. In plaats dat een patiënt steeds naar het ziekenhuis gaat voor een controle, biedt Hartwacht zorg op afstand en wordt er alleen ingegrepen als er iets aan de hand is. Het is gelukt de status van 'kansrijk project' te ontgroeien.

Lees verder

Second opinion: André Rouvoet

André Rouvoet kent ze natuurlijk ook, de mooie voorbeelden van samenwerking in de zorg. Maar hij ziet ook dat er nog een lange weg te gaan is. "De bestaande regelsystemen blijken vaak toch ook een belemmering, of ten minste een rem op vernieuwende vormen van samenwerking. En dan zijn lef en leiderschap nodig om toch die weg in te slaan en eventuele hindernissen te nemen."

Lees de Second opinion

Niet links, niet rechts maar…

Michel van schaik

De verkiezingen zijn voorbij. Een nieuwe regeringscoalitie is momenteel in de maak. De zorg was en is daarbij een belangrijk thema. Wat mij opvalt, is dat de aard van de discussie over de zorg sterk politiek ideologisch gedreven is.

Naar de blog

Contact

Rabobank