Techtrends: van blockchain tot augmented reality

We houden onze smartphones 24 uur per dag binnen handbereik en hebben allemaal wel drie, vier of vijf apparaten met internet tot onze beschikking. Hoewel ze nog relatief nieuw zijn, maken deze digitale technologieën een onmisbaar deel uit van ons leven. En we zijn er nog lang niet, nieuwe trends en hypes vliegen ons om de oren. Wat staat ons te wachten en hoe worden de technieken toegepast? We lichten vier actuele trends uit met concrete voorbeelden.

Virtual en augmented reality

Virtual en augmented reality zijn trends waarbij middels technologieën de fysieke en virtuele wereld steeds meer versmelten. Bij virtual reality gaat het om een compleet nieuwe virtuele wereld die je door een virtual reality-bril bekijkt, waarin echte situaties en omgevingen worden nagebootst. Doordat de kwaliteit van de brillen steeds verbetert, wordt virtual reality steeds meer levensecht. Bij augmented reality wordt een virtuele laag aan de werkelijkheid toegevoegd. Om die laag te kunnen zien heb je bijvoorbeeld een tablet of telefoon nodig. Pokémon Go, het spel waardoor afgelopen zomer een enorme gekte losbarstte, is een voorbeeld van augmented reality. De telefoon is hierbij de technologische 'laag' waardoor je de Pokémon op straat kunt spotten.

Bekijk het filmpje over Pokémon Go op YouTube.com

Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is de naam die we geven aan het feit dat steeds meer apparaten verbonden zijn met internet. En die apparaten kunnen ook steeds beter waarnemen, communiceren, handelen en gebruikt worden voor nuttige toepassingen. Binnen één huishouden zijn vaak al meerdere apparaten verbonden met het internet: de smartphone, tablet, tv, computer en smartwatch. 

De LoRa technologie (Long Range Low Power) is een ontwikkeling binnen IoT. Hiermee kan op elk voorwerp een sensor geplakt worden die zonder internet- of stroomverbinding kan communiceren in een IoT-netwerk. Allerlei voorwerpen kunnen dus met het internet 'praten' zonder dat ze daadwerkelijk gebruik maken van een WiFi of 3G-netwerk. Praktisch alles kan voorzien worden van een sensor, waarbij meerdere sensoren in een netwerk met elkaar communiceren en data verzamelen. 

Een bekend voorbeeld van Internet of Things-technologie is de Nest-thermostaat, een slimme thermostaat die verbonden is met alles in je huis.

Bekijk de Nest thermostaat op YouTube.com

Blockchaintechnologie

Bij blockchaintechnologie draait alles om het uitvoeren van transacties. Dat kunnen geldtransacties zijn, zoals tussen twee bankrekeningen, maar eigenlijk kan iedere vorm van waarde-uitwisseling in de blockchain opgenomen worden. Het bekendste voorbeeld van de toepassing van blockchain is de Bitcoin. Bij blockchain vormen meerdere transacties samen een blok die aan de ketting (chain) wordt toegevoegd. Op dat moment wordt het blok verzegeld met een unieke vingerafdruk op basis van ingewikkelde wiskundige formules. Er kan dan niets meer in gewijzigd worden. De hele blockchain staat op een netwerk van computers, iedereen heeft toegang tot de hele keten. Alle computers moeten het ook unaniem eens zijn over de blockchain. Als iemand iets probeert te veranderen in de keten komt de inhoud van de blokken niet meer overeen met de bijbehorende vingerafdruk en valt dat direct op. Bij een virtuele munt zoals Bitcoin bijvoorbeeld zijn alle munten geoormerkt en daardoor te volgen. Ook als ze keer op keer van eigenaar wisselen blijft altijd inzichtelijk waar de munt al geweest is. 

Blockchain is een erg technische toepassing, met formules, codes en computers die continu berekeningen maken. Het is een abstracte wereld waarvan moeilijk voor te stellen is hoe die onze dagelijks praktijk gaat beïnvloeden. De technologie gaat vooral een rol spelen op plekken waar je zeker wilt weten dat er niet geknoeid kan worden met een transactie. Bij geldtransacties dus, maar bijvoorbeeld ook bij het ondertekenen van documenten of het verifiëren van iemands identiteit.

Dit filmpje op YouTube legt uit hoe Bitcoin werkt

Artificial Intelligence

Artificial intelligence (AI) is de ontwikkeling waarbij computers en machines steeds menselijker gedrag vertonen. Ze gaan praten, leren en zelfs denken als mensen. De algoritmes waardoor die machines worden aangestuurd benaderen steeds beter hoe het menselijke brein werkt. Voorheen werden computers vooral gebruikt om mensen te ondersteunen door kleine stukjes data vast te leggen. Door de ontwikkeling van AI kunnen machines zelfstandig data gebruiken, interpreteren en ernaar handelen. Een baanbrekend voorbeeld daarvan is AlphaGo: een computer die ontwikkeld is door Google. In het voorjaar van 2016 wist deze computer voor het eerst de wereldkampioen in het bordspel Go te verslaan. Nu konden computers al langer spelletjes zoals schaken winnen, maar Go is een spel met miljarden mogelijke zetten waarbij ook de intuïtie van de  speler een belangrijke factor is. De computer slaagde erin te denken en aanvoelen als een mens, zelfs beter dan een mens.

Bekijk hoe AlphaGo het spel won

Welke kansen ziet u?

Hoe kunt u deze nieuwe technologieën inzetten voor uw eigen bedrijf? Welke kansen en mogelijkheden ziet u? Ga erover in gesprek met onze Themamanager Innovatie Marlise van der Plas.

Contact

Rabobank