Werknemers in transport lopen langs vrachtwagens

Transport en Logistiek

De transport en logistiek bevindt zich in een interessant tijd. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? Wat zijn de economische voorspellingen? En wat zijn de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Coronavirus leidt tot forse omzetdaling

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020.

Bekijk de omzetprognoses per sector

Trends en ontwikkelingen

Fundamentele problemen in de sector: groei blijft, maar zwakt af

Ondanks een economie die vol op stoom is, zal 2018 de boeken in gaan als een moeilijk jaar. Dit is te wijden aan stijgende brandstofprijzen, krapte op de arbeidsmarkt en (te) beperkte prijsverhogingen. De totale sector heeft in 2018 wederom marge ingeleverd.   

In de sectorupdate van augustus was aandacht voor de problemen binnen de sector. Deze problemen zijn de afgelopen maanden alleen maar toegenomen. Voor het eerst sinds tijden neemt het aantal faillissementen in de sector dan ook toe. Al met al kunnen we stellen dat 2019 een uitdagend jaar wordt. 

De Rabobank ziet voor 2019 diverse trends en ontwikkelingen binnen de sector. Hieronder opgesplitst in vijf thema’s:

Margeverhoging is belangrijker dan omzetgroei. Verhoging van de marge vereist wel een betere samenwerking door de gehele logistieke keten.Optimale inzetbaarheid van personeel. Voorkom langdurig verzuim van oudere werknemers en daarmee de gepaarde hoge kosten.Investeer in kennis en inzicht in de bedrijfsvoering. De sector heeft misschien een tekort aan chauffeurs, maar het gebrek aan controllers is nog groter.Duurzaamheid: verbeter de efficiëntie. In de sector wordt naar schatting 40% tot 60% leeg gereden. Kortom, een onbenutte potentie waar veel winst te behalen is.Veiligheid vraagt steeds meer aandacht van de sector.

Sectorspecialist transport en logistiek

Onze sectorspecialist is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de transport- en logistieksector. Hij houdt je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hem in gesprek? Neem contact op via onderstaande gegevens.

Henry Steenbergen

Henry Steenbergen

  • Sectormanager
  • Transport & Mobiliteit
06 20 45 37 23 LinkedIn
Kevin Rijpert

Kevin Rijpert

  • Sectormanager
  • Mobiliteit & Energietransitie
(06) 19 27 56 72 LinkedIn