Tuinbouw

Tuinbouw Update februari 2018

Consolidatie, stijging export en hogere duurzaamheidseisen. De vooruitzichten in de tuinbouw zijn positief, ondanks onzekere tijden.

Lees de update

World Fruit Map 2018

Waar komen alle handelsstromen van fruit vandaan? De World Fruit Map 2018 brengt alle trends letterlijk in kaart.

Bekijk de infographic

Rabo Duurzame Innovatieprijs

De winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018 zijn bekend. Bekijk de winnende innovaties en alle andere finalisten.

Lees meer

World Vegetable Map 2018

De World Vegetable Map 2018 brengt de belangrijkste internationale handelsstromen in groente letterlijk in kaart.

Lees alle trends

Cijfers en trends voor uw branche

Wat zijn de economische vooruitzichten voor uw branche? Waar liggen kansen? En welke ontwikkelingen zijn er op bijvoorbeeld het gebied van wet- en regelgeving? In welk deel van de tuinbouw u ook actief bent, wij praten u bij. Ga naar uw branche en bekijk recente cijfers en trends.

Fruitteelt

Glasgroenteteelt

Groothandels in bloemen en planten

Potplantenteelt

Snijbloementeelt

Trends en ontwikkelingen

tuinbouw

De aankomende jaren is er voor Nederlandse telers over het algemeen sprake voldoende marktperspectief. Kansen voor Nederlandse tuinbouwers liggen op alle deelsegmenten in onderscheidend vermogen. Op het vlak van verduurzaming en automatisering liggen er grote uitdagingen voor de gehele sector. 

De glasgroentesector is de afgelopen twee jaar hersteld van de moeizame periode tussen 2009 en 2014. Het rendement dat ondernemers realiseren is deels afhankelijk van factoren waarop zij geen invloed hebben, zoals het weer, energieprijzen en wisselkoersen. Ondernemers kunnen wel hun stempel drukken op verkoopmomenten, voorraadbeheer en marketing.

De fruitteelt is nog altijd sterk aanbod gedreven, met een sterke onderlinge nationale en internationale concurrentie. De concurrentiepositie van de Nederlandse (hard) fruitteeltsector staat onder druk. 

  • De tuinbouw werkt hard aan het verder verduurzamen van haar energiebehoefte middels biomassa, geothermie en soms restwarmte. Beschikbaarheid van CO2 blijft echter cruciaal.
  • Ontwikkelingen in automatisering en robotisering worden steeds belangrijker gezien de schaalvergroting in combinatie met het schaarser worden van voldoende, capabele en betaalbare arbeid.
  • Door kortere en veranderende ketens is meer samenwerking op strategisch vlak nodig op het gebied van afzet, big data en robotisering.
  • De groente- en fruitconsumptie daalde in 2017 na een korte opleving in 2016. Gemiddeld consumeren mensen nog steeds niet de dagelijks gewenste hoeveelheid, maar de neerwaartse consumptietrend lijkt doorbroken.
  • De consument kiest vaker voor exotisch fruit en zachtfruit, dit gaat ten koste van appels en peren.

Sectorspecialisten tuinbouw

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw sector. Ze helpen u met uitgebreide kennis over bijvoorbeeld uw branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie.

Contact

Rabobank