Man schept aarde uit tuinbouwgrond

Tuinbouw

De wereld van tuinbouw bevindt zich in een interessant tijd. Innovatie, duurzame ontwikkelingen en de wereldwijde trends spelen daar een belangrijke rol in. Waar liggen kansen? In welk deel van de sector je ook actief bent, wij praten je bij.

Trends en ontwikkelingen

Duurzaam innoveren in een verzadigde markt

De Rabobank blijft positief over het langetermijnperspectief van de Nederlandse tuinbouw. Aan de ene kant zijn steeds meer consumenten bewust bezig met welzijn en voeding. Dit biedt vooral in Europa kansen voor de Nederlandse tuinbouw. Aan de andere kant heeft de sector uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, arbeid, innovatie en internationalisatie. Het rendement in de sector is de afgelopen jaren hersteld, maar er blijft een grote afhankelijkheid van externe factoren, zoals beschikbaarheid van arbeid, klimaatverandering en energietransitie. De Rabobank verwacht dat de tuinbouw in staat is om kansen te creëren in deze dynamische omgeving.

Ongeveer 80% van het Nederlandse product wordt geëxporteerd, waardoor internationale trends en ontwikkelingen van groot belang zijn. De Rabobank ziet de volgende belangrijke ontwikkelingen:

 • Het consumentengedrag verandert. De consument is minder voorspelbaar, maar besteedt wel meer geld aan gezonde voeding, bloemen en planten. Daarnaast is men zich meer bewust van een duurzame productiewijze.
 • De Europese markt is qua afzetvolume verzadigd en de concurrentiedruk is hoog. Dit biedt kansen om toegevoegde waarde te bieden, nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en verdere (keten)samenwerking en digitalisering.
 • Duurzaamheid staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. De sector is in staat om invulling te geven aan de maatschappelijke wens tot vermindering van gasverbruik, een verantwoord gebruik van gewasbescherming en circulariteit.
 • Arbeidsschaarste is zeer actueel. De economische groei van de afgelopen jaren in Europa zorgt voor minder (kwalitatief) aanbod aan arbeidskrachten.
 • Innovaties, zoals robotisering, automatisering en digitalisering, zullen de komende jaren een rol gaan spelen in de huidige arbeidsvraagstukken, logistiek en ketenvraagstukken.

Sectorspecialisten tuinbouw

Onze sectorspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de tuinbouwsector. Zij houden je op de hoogte over ontwikkelingen per branche, wereldwijde trends en nieuws over de binnen- en buitenlandse economie. Heb je een vraag of wil je graag met hen in gesprek? Je kunt hen bereiken via onderstaande gegevens.

Arne Bac

Arne Bac

 • Sectorspecialist
 • snijbloemen/potplanten, fruit
Lambert van Horen

Lambert van Horen

 • Analist tuinbouw
 • sierteelt, paddestoelen
Cindy van Rijswick

Cindy van Rijswick

 • Analist tuinbouw
 • groente en fruit