Omschakelen naar biologisch: hoe financier ik dat?

De meeste ondernemers die omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering hebben hiervoor een financiering nodig. Een goed plan vergroot uw kans op een financiering. In dit slotartikel van onze serie over biologisch ondernemen belichten we hoe de Rabobank u kan helpen bij de overstap naar biologisch.

Omschakeling begint bij bedrijfsplan

Een succesvolle overstap van gangbaar naar biologisch begint bij een bedrijfsplan en begroting. Dat kunt u zelf maken, eventueel in samenwerking met een adviseur zoals een accountant of een bedrijfsadviseur. Als u voor of tijdens het opstellen van het plan met ons wilt sparren, voeren we hierover graag een strategisch gesprek. Zo bespreken we of het plan past bij uw bedrijf en u als ondernemer.

Financiering start online

Een financieringsaanvraag start in de meeste gevallen online. Dit helpt u en ons bij de voorbereiding op het persoonlijk gesprek. Als u de gegevens over uw bedrijf vóór 12.00 uur op een werkdag verstuurt, dan bellen wij u dezelfde dag terug. Meestal kunt u de volgende dag al in gesprek met een adviseur.

Financieringsgesprek

De accountmanagers van uw Rabobank hebben kennis van gangbare en biologische landbouw. Samen kunt u een waardevol financieringsgesprek voeren. U bespreekt uw bedrijfsplan en begroting, waarbij ook de onderbouwing van uw prognose en onvoorziene zaken aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan uitval van dieren, teeltziekten, uitloop van de verbouwing- en omschakelingskosten en andere tegenvallers.

De juiste drijfveren voor biologische ondernemers

Onze adviseurs hebben niet alleen interesse in de cijfers uit uw plan, zij zijn ook benieuwd naar uw drijfveren. Zoals we in het vorige artikel hebben aangegeven, is het belangrijk dat biologisch ondernemen bij u past. Staan alle lichten op groen, dan zoeken we samen de best passende financieringsvorm. Zo maken we de omschakeling naar biologische bedrijfsvoering mogelijk.

Groene financieringen

De Rabobank stimuleert ondernemers die Nederland duurzamer willen maken. Daarom bieden we verschillende vormen van groene financieringen met rentekorting. Lees hieronder drie voorbeelden van groene leningen.

Zo vraagt u een financiering aan

Rabo Groenfinanciering voor duurzame projecten

Duurzame projecten en innovaties kunnen in aanmerking komen voor de Rabo Groenfinanciering. Dit is een groene lening waarbij u rentekorting ontvangt. Voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn een groenverklaring en een SKAL-registratie. De groenverklaring vragen wij voor u aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De SKAL-registratie regelt u zelf via het stappenplan op SKAL.nl.

Lees meer over de Rabo Groenfinanciering

Borgstellingskrediet voor ondernemers in omschakeling

Voor ondernemers die tijdens de omschakelingsperiode tegen liquiditeitstekorten aanlopen, kan de nieuwe regeling Borgstelling Landbouw uitkomst bieden. Door deze garantie biedt u als ondernemer meer financiële zekerheden aan de Rabobank. Hierdoor hebben we meer mogelijkheden om uw plannen te financieren en om eventuele tegenvallers in de aanloopperiode op te vangen. Nadeel van deze regeling is de jaarlijkse verlenging waarmee relatief veel administratief werk gepaard gaat.

Lees meer over het borgstellingskrediet

Impactlening voor gecertificeerde ondernemingen

Is het al gelukt om een duurzaamheidskenmerk te verkrijgen zoals Beter Leven of EKO? Vanaf dat moment kunt u in aanmerking komen voor een impactlening. Met deze lening stimuleert de Rabobank bedrijven die vooroplopen met duurzaam ondernemen door middel van rentekorting.

Lees meer over de Rabo Impactlening

Contact

Rabobank