Schoonmaker naast een net geboend raam

Je eigen schoonmaakbedrijf beginnen

Wil jij als startende ondernemer een schoonmaakbedrijf beginnen? Van inschrijving tot ondernemingsplan: lees hier hoe je in 6 stappen jouw eigen schoonmaakbedrijf start.

Schoonmaakbedrijf starten?

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland ongeveer 22 duizend schoonmaakbedrijven, waarvan ongeveer 16 duizend bedrijven met één werkzame persoon. Er is dus meer dan genoeg concurrentie op de markt.

1. Maak een ondernemingsplan voor jouw schoonmaakbedrijf

Het schrijven van een ondernemingsplan is de belangrijkste eerste échte stap voor jouw schoonmaakbedrijf. In een ondernemingsplan zet je jouw plannen op papier. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar ook noodzakelijk als je bijvoorbeeld een financiering wil aanvragen.

Verken de markt

De eerste cijfers hebben we je al cadeau gedaan, maar nu is het zaak om de markt écht te onderzoeken. Door jouw markt en doelgroep vooraf te verkennen weet je waar vraag naar is. Zo kun je beter inschatten wat jouw positie in de markt is en zou moeten zijn.

Bedenk bijvoorbeeld hoe je jouw bedrijf beter kunt laten opvallen. Heb je een specialisatie? Gebruik je duurzame schoonmaakmiddelen? Wat maakt jouw bedrijf uniek?

Inspiratietip: lees het startersverhaal van Yvette en Harry, die met schoonmaakbedrijf Nexis Cleaning eerlijkheid en transparantie willen uitstralen.

Financieel plan als zzp schoonmaker

Het financiële plan is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. Hierin beschrijf je je verdienmodel, jouw uurtarief (zie hieronder), hoeveel geld je gaat investeren en wanneer je verwacht winst te maken.

Rabobank

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

2. Kosten van jouw schoonmaakbedrijf

Als ondernemer maak je natuurlijk kosten. Die beschrijf je dan ook in je financieel plan. Maak een overzicht van alle zaken die je nodig hebt om te kunnen starten met je schoonmaakbedrijf. Onderzoek bijvoorbeeld of je als zzp’er zelf schoonmaakspullen moet aanschaffen, of dat je bepaalde apparatuur bijvoorbeeld beter kunt huren.

Het werken met schoonmaakmiddelen kan voor bepaalde gezondheidsrisico’s zorgen. Bedenk of je hiervoor verzekeringen wilt afsluiten. En wil je een cursus of opleiding volgen voor het beginnen van een schoonmaakbedrijf? Neem dan ook deze kosten mee in je begroting.

Sluit de juiste verzekeringen af

Als jij straks tijdens het schoonmaken van een ladder valt moet je de financiële gevolgen zelf dragen. Als zelfstandig ondernemer heb je geen werkgever die dit soort risico's voor jou afdekt.

Voor schoonmakers zijn een aantal verzekeringen daarom een must. Het is belangrijk dat je alle risico's afdekt door de juiste verzekeringen af te sluiten. Denk daarbij aan:

3. Tarief vaststellen voor jouw schoonmaakbedrijf

Bepaal vervolgens ook wat je wil verdienen met jouw werkzaamheden. In de schoonmaakbranche kunnen de uurtarieven nogal verschillen, dus een balans is belangrijk. Ga niet te hoog en ook niet te laag zitten met jouw uurtarief.

Gemiddelde uurtarief voor schoonmakers in 2024
BeroepMinimum uurtariefMaximum uurtarief
Schoonmaker kantoren, scholen, andere gebouwen€ 17,50€ 30

Hou er rekening mee dat je met een te laag uurtarief financieel misschien niet uitkomt. Maar met een te hoog uurtarief kiest de klant wellicht voor een ander. Dan moet je je dus onderscheiden van de concurrentie, bijvoorbeeld door bepaalde werkzaamheden te doen die lastiger zijn.

4. Schrijf je in bij de KVK en Belastingdienst

Ga je daadwerkelijk starten? Het is in Nederland wettelijk verplicht om jouw bedrijf in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK) en de Belastingdienst. Dat geldt dus ook jouw schoonmaakbedrijf.

Inschrijven in het Handelsregister van de KVK kost eenmalig € 80,10 De inschrijfkosten kun je alleen (digitaal) betalen met pinpas, mobiel of creditcard. Na inschrijving worden jouw gegevens automatisch doorgegeven aan de fiscus. Je hoeft jouw onderneming dus niet meer zelf aan te melden bij de Belastingdienst.

Houd rekening met de omzetbelasting

Als zelfstandige schoonmaker moet je btw (omzetbelasting) rekenen en afdragen. Deze aangifte bij de Belastingdienst doe je meestal maandelijks, per kwartaal of één keer per jaar, afhankelijk van jouw inkomen.

5. Je administratie bijhouden

Belangrijk om te weten: je hebt géén vergunningen of een speciaal diploma nodig om een schoonmaakbedrijf te beginnen. Wat je wél nodig hebt? Je inschrijving bij de KVK en een dosis doorzettingsvermogen. Je kan ervoor kiezen om je laten keuren als schoonmaakbedrijf. Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) en brancheorganisaties Schoonmaken is een Vak! (SieV!) geven keurmerken uit.

Het is daarnaast belangrijk om je administratie goed op orde te hebben, want je krijgt als ondernemer te maken met de Belastingdienst. Met een eigen schoonmaakbedrijf moet je omzetbelasting en inkomstenbelasting betalen.

Hoog en laag btw-tarief voor schoonmaakwerk

Hou er rekening mee dat de Belastingdienst onderscheid maakt tussen schoonmaakwerk in woningen en schoonmaakwerk aan de buitenkant van woningen. Voor schoonmaakwerk binnen geldt namelijk een btw-tarief van 9%. En voor het schoonmaakwerk aan de buitenkant van woningen wordt het hoge tarief van 21% gerekend.

6. Klanten zoeken voor jouw schoonmaakbedrijf

Als zzp’er moet je zelf op zoek naar klanten en opdrachten. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Want hoe vind je die klanten?

Kies jouw strategie

Wil je bij mensen thuis schoonmaken? Zorg dan voor een simpele en doeltreffende flyer en bezorg deze bij bewoners in de buurt. Wil je je meer focussen op (kleinere) bedrijfspanden? Ga langs bij lokale winkels en bedrijven.

Zorg voor de juiste marketing

Er zijn genoeg mogelijkheden om aan publiciteit te komen voor jouw schoonmaakbedrijf, zónder dat dit veel hoeft te kosten. Laat in je omgeving weten dat je jouw eigen schoonmaakbedrijf bent gestart. Vraag lokale kranten of tijdschriften of zij een bericht willen plaatsen over je nieuwe business en adverteer bijvoorbeeld via Marktplaats en Facebook.

Vind je het lastig om nieuwe opdrachten te vinden? Maak gebruik van een zzp-bemiddelingsbureau zoals Helpling om je eerste betaalde schoonmaakklussen binnen te halen.

Een illustratie van een pinpas, met munten die eruit springen

De Rabo ZZP Rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?