Een ondernemingsplan schrijven: negen tips

Tip 1: bepaal het doel en de doelgroep van jouw plan

Bedenk wat het doel van jouw ondernemingsplan is. Is het voor jezelf, of wil je het ook gebruiken om potentiële investeerders te overtuigen? Dat laatste vraagt misschien om een andere aanpak dan wanneer je het plan alleen voor jezelf gebruikt.

Tip 2: kies een vorm die bij jou en jouw doel past

Een ondernemingsplan kan verschillende vormen hebben. Afhankelijk van je doel, doelgroep en je persoonlijkheid kies je wat het best past, bijvoorbeeld:

  • klassiek: met een vaste structuur. Aan te raden als je een financiering nodig hebt.
  • Business Model Canvas: visueel, overzichtelijk en pragmatisch. je ziet snel welke punten goed ingevuld zijn en welke nog aandacht vragen.
  • illustratie: voor wie meer in beelden denkt, dan in woorden, kan dit een goede methode zijn.

Thema’s die je in je plan kunt opnemen zijn:

  • jezelf: jouw gegevens, motivatie, kwaliteiten, ambitie
  • je bedrijf: bedrijfsgegevens, het idee, de stand van zaken
  • de markt: de markt, de doelgroep, de concurrentie
  • het marketingplan: product/dienst, prijs, plaats, promotie, personeel
  • het financieel plan: het verdienmodel en diverse begrotingen

Tip 4: maak jouw financiën inzichtelijk

Een eigen bedrijf levert vaak niet meteen geld op. Maar als je een goed beeld heeft van je privé-financiën, weet je wat je nodig hebt om je kosten te dekken en wanneer je kunt investeren.

Bekijk de tips voor een snelle financiële check

Tip 5: bepaal go/no-go-momenten

Kies van tevoren een aantal sleutelmomenten en criteria waarop je bepaalt of je doorgaat met jouw plan of er misschien toch mee stopt. Zo hou je de voortgang erin en kun je snel door met iets nieuws als je plan toch niet realiseerbaar blijkt.

Tip 6: wees realistisch

Het is verleidelijk om dingen rooskleuriger voor te spiegelen dan ze zijn, maar weersta deze verleiding. De beste keuzes maak je op basis van realistische gegevens.

Tip 7: kritische blik

Heb je een eerste versie? Vraag familie, vrienden of branchegenoten om je bedrijfsplan kritisch te lezen. Hun feedback kan jou helpen bij het aanscherpen van je plan.

Als je een financiering wilt aanvragen, kun je ook overwegen om jouw ondernemingsplan te laten checken door een expert. De kritische blik van een boekhouder, accountant of expert op het gebied van bedrijfsfinanciering levert vaak nuttige inzichten op.

Tip 8: hou je plan levend

Na je start hoef je je plan niet in de prullenbak te gooien. In tegendeel, jouw ondernemingsplan blijft ook relevant als je gestart bent. Bijvoorbeeld om uw doelen scherp te houden of als je op een later moment financiering aan wilt vragen. Beschouw het als een flexibel document dat je aanpast wanneer er veranderingen zijn in jouw onderneming of markt.

Tip 9: lees meer tips op Ikgastarten.nl

Ik Ga Starten is hét kennisplatform voor startende ondernemers. Op Ikgastarten.nl vind je nog meer handige tips en nuttige informatie. Dit is een online initiatief van de Rabobank. Speciaal voor startende ondernemers en mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen.

Ga naar Ikgastarten.nl

Contact

Rabobank