Een ondernemingsplan schrijven: negen tips

Tip 1: bepaal het doel en de doelgroep van uw plan

Bedenk wat het doel van uw ondernemingsplan is. Is het voor uzelf, of wilt u het ook gebruiken om potentiële investeerders te overtuigen? Dat laatste vraagt misschien om een andere aanpak dan wanneer u het plan alleen voor uzelf gebruikt.

Tip 2: kies een vorm die bij u en uw doel past

Een ondernemingsplan kan verschillende vormen hebben. Afhankelijk van uw doel, doelgroep en uw persoonlijkheid kiest u wat het best past, bijvoorbeeld:

  • klassiek: met een vaste structuur. Aan te raden als u financiering nodig hebt.
  • Business Model Canvas: visueel, overzichtelijk en pragmatisch. U ziet snel welke punten goed ingevuld zijn en welke nog aandacht vragen.
  • illustratie: voor wie meer in beelden denkt, dan in woorden, kan dit een goede methode zijn.

Thema’s die u in uw plan kunt opnemen zijn:

  • uzelf: uw gegevens, motivatie, kwaliteiten, ambitie
  • uw bedrijf: bedrijfsgegevens, het idee, de stand van zaken
  • de markt: de markt, de doelgroep, de concurrentie
  • het marketingplan: product/dienst, prijs, plaats, promotie, personeel
  • het financieel plan: het verdienmodel en diverse begrotingen

Tip 4: maak uw financiën inzichtelijk

Een eigen bedrijf levert vaak niet meteen geld op. Maar als u een goed beeld heeft van uw privé-financiën, weet u wat u nodig heeft om uw kosten te dekken en wanneer u kunt investeren.

Bekijk de tips voor een snelle financiële check

Tip 5: bepaal go/no-go-momenten

Kies van tevoren een aantal sleutelmomenten en criteria waarop u bepaalt of u doorgaat met uw plan of er misschien toch mee stopt. Zo houdt u de voortgang erin en kunt u snel door met iets nieuws als uw plan toch niet realiseerbaar blijkt.

Tip 6: wees realistisch

Het is verleidelijk om dingen rooskleuriger voor te spiegelen dan ze zijn, maar weersta deze verleiding. De beste keuzes maakt u op basis van realistische gegevens.

Tip 7: kritische blik

Heeft u een eerste versie? Vraag familie, vrienden of branchegenoten om uw bedrijfsplan kritisch te lezen. Hun feedback kan u helpen bij het aanscherpen van uw plan.

Als u financiering wilt aanvragen, kunt u ook overwegen om uw ondernemingsplan te laten checken door een expert. De kritische blik van een boekhouder, accountant of expert op het gebied van bedrijfsfinanciering levert vaak nuttige inzichten op.

Tip 8: houd uw plan levend

Na uw start hoeft u uw plan niet in de prullenbak te gooien. In tegendeel, uw ondernemingsplan blijft ook relevant als u gestart bent. Bijvoorbeeld om uw doelen scherp te houden of als u op een later moment financiering aan wilt vragen. Beschouw het als een flexibel document dat u aanpast wanneer er veranderingen zijn in uw onderneming of markt.

Tip 9: lees meer tips op Ikgastarten.nl

Ik Ga Starten is hét kennisplatform voor startende ondernemers. Op Ikgastarten.nl vindt u nog meer handige tips en nuttige informatie. Dit is een online initiatief van de Rabobank. Speciaal voor startende ondernemers en mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen.

Ga naar Ikgastarten.nl

Contact

Rabobank