Vrouw thuis aan het werk

Hoe word ik zelfstandig coach met een eigen bedrijf?

Droom je ervan om zelfstandig coach te worden en anderen te helpen groeien? Of je nu een lifestyle coach wilt worden of een personal trainer, wij helpen je op weg met praktische stappen om je eigen coachingspraktijk te starten.

Stap 1. Ontdek welk type coach je wilt worden

Begin met deze vraag aan jezelf: wat wil jij betekenen voor anderen? Veel startende coaches weten wel dat ze mensen willen helpen, maar niet precies hoe. Er zijn verschillende manieren waarop je als coach kunt werken.

  1. Transformationeel coach: je helpt mensen zelf antwoorden te vinden. Je stelt vragen die aanzetten tot reflectie en zelfinzicht.
  2. Ontwikkelingsgerichte coach: voor praktisch ingestelde coaches. Je maakt mensen zelfredzaam, zodat ze een volgende keer zonder coach verder kunnen.
  3. Mentor: voor coaches met veel vakgebied-ervaring. Je deelt je kennis en ervaring met mensen die in jouw voetsporen willen treden.
  4. Resultaatgerichte coach: je begeleidt mensen in kleine stappen naar hun doel.
  5. Oplossingsgerichte coach: perfect voor het aanpakken van specifieke knelpunten.

Steeds meer coaches in Nederland

In 2024 staan er al meer dan 100.000 coaches ingeschreven bij de KVK. Dat zijn er twee keer zoveel als vijf jaar geleden. Toch is er nog steeds veel vraag naar goede coaches, vooral op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, werk-privébalans en stresspreventie. Ook is er een groeiende vraag naar coaches die helpen bij het nieuwe hybride werken en duurzaam ondernemerschap.

Businesscoach worden

Als businesscoach help je ondernemers om verder te komen met hun bedrijf. Je bent een soort sparringspartner. In deze rol ga je aan de slag om je klant te helpen met zakelijke korte- én langetermijndoelen. Je maakt bijvoorbeeld samen een stappenplan voor de toekomst.

Personal coach worden

Een businesscoach richt zich op het zakelijke leven, maar een personal coach richt zich juist op de persoonlijke ‘problemen’ van een klant. Denk bijvoorbeeld aan relatieproblemen, stress, burn-out en het stellen van levensdoelen.

Stap 2. Investeer in je kennis en vaardigheden

Je hebt geen diploma nodig om als coach te starten. Het is namelijk geen beschermd beroep. Toch helpt een goede opleiding je om met meer zekerheid aan de slag te gaan. Je leert er niet alleen coachtechnieken, maar bouwt ook een waardevol netwerk op.

Keurmerk en beroepsvereniging

Kies bij voorkeur een opleiding met het EQA-keurmerk, het Europese kwaliteitskeurmerk voor coachopleidingen. Ook kun je lid worden van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Zij bieden verschillende certificeringsniveaus aan die je helpen je te onderscheiden in de markt.

Je kunt er ook voor kiezen je aan te sluiten bij een beroepsvereniging. De meeste beroepsverenigingen hebben een klachtenfunctionaris en geschillencommissie waar jouw klanten gebruik van kunnen maken.

Een illustratie van een pinpas, met munten die eruit springen

De Rabo ZZP Rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten.

Brieven en stapel muntjes

Stap 3. Bepaal je tarieven

Een spannende stap: wat ga je vragen voor je diensten? De meeste coaches werken met coachingstrajecten van bijvoorbeeld 6 tot 8 sessies. Tarieven voor coaches liggen gemiddeld in 2024 tussen de € 50 en €150 euro per uur. Jouw prijs is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw expertise én specialisme. Gemiddeld vragen zakelijke coaches meer dan particuliere coaches.

Een handige tip: begin met een gratis kennismakingsgesprek. Zo kunnen potentiële klanten ervaren wat je te bieden hebt. Werkgevers zijn vaak bereid om trajecten te vergoeden, zeker als het gaat om loopbaan- of stressbegeleiding.

Stap 4. Creëer je ideale werkplek

Waar wil je jouw klanten ontmoeten? Veel coaches kiezen voor een mix van online en offline gesprekken. Wil je mensen in het echt ontmoeten? Dan kun je een praktijkruimte aan huis inrichten, een flexibele coachruimte huren of bij de klant op locatie werken.

De meeste coaches kiezen voor één van de volgende opties:

Een coachingpraktijk aan huis

Deze ruimte moet een eigen ingang en sanitair hebben om door de Belastingdienst als zelfstandige werkruimte te worden gezien.

Het flexibel huren van coachingruimtes

Je kunt er ook voor kiezen om een werkplek te huren: zo kun je op verschillende plekken coachen.

Een vaste coachingruimte huren of kopen

Vind je het prettig om altijd in dezelfde ruimte te zitten? Dan kun je de ruimte voor langere tijd huren of zelfs kopen. Grote kans dat je dan goedkoper uit bent.

Bij de klant zelf

Sommige klanten vinden het prettig als je bij hen op kantoor komt. Dit is een goedkope optie, maar zo heb je weinig vastigheid. Je bent altijd afhankelijk van de klant.

Stap 5. Schrijf een ondernemersplan en schrijf je in bij de KVK

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin met het schrijven van een ondernemingsplan. In je ondernemingsplan zet je in feite een plan van aanpak voor jouw coachbedrijf uiteen.

Beschrijf in je plan je kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid. Vragen die je beantwoordt, zijn onder andere:

    Wat ga ik precies doen? Waar ga ik me vestigen? Is er een markt voor mijn dienst, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten? Hoe onderscheid je je van andere coaches? Hoeveel geld heb ik in totaal nodig om mijn coachingsbedrijf te kunnen oprichten?

Als je al deze vragen in het plan beantwoordt en toelicht, krijg je inzicht in de haalbaarheid van je plannen.

Voorbeeld ondernemingsplan voor zzp’ers

Download gratis een voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers. Zo’n voorbeeld geeft je een goed beeld hoe een compleet businessplan eruit ziet, inclusief het financieel plan. Zo ben je verzekerd van een sterke start!

Open een zakelijke rekening

Schrijf je in bij de KVK en open een zakelijke rekening. Maak het jezelf makkelijk met de administratie: koppel je zakelijke rekening aan een boekhoudpakket. Zo houd je automatisch bij wat er binnenkomt en uitgaat.

Tip! Zet ook elke maand wat geld opzij voor de belasting. Ook als je in het begin maar een paar procent belasting betaalt, is het slim om zo'n 1/3 opzij te zetten.

Stap 6. Zorg voor de juiste verzekeringen

Als fulltime coach wil je natuurlijk zorgen dat je met een gerust hart aan de slag kunt. Daarom denk je vast na over verzekeringen. We hebben je graag op weg met de belangrijkste twee:

Een AOV voor je inkomen bij ziekte

Stel dat je een tijdje niet kunt werken door ziekte, dan wil je toch gewoon je rekeningen kunnen betalen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heb je dat goed geregeld. Er zijn tegenwoordig verschillende betaalbare opties, ook voor startende coaches.

Aansprakelijkheidsverzekering voor je gemoedsrust

Als coach geef je advies waar mensen op vertrouwen. Het is daarom verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die beschermt je op twee manieren:

Wil je weten welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn? We denken graag met je mee. Zo kun jij je focussen op waar je goed in bent: het coachen van je klanten.

Stap 7. Trek je eerste klanten aan

We helpen je op weg met praktische marketingtips die direct resultaat opleveren. Begin met het delen van je kennis op LinkedIn of start een blog waarin je schrijft over onderwerpen waar je verstand van hebt. Organiseer een gratis online workshop om mensen kennis te laten maken met je aanpak.

Werk ook samen met andere professionals die dezelfde doelgroep hebben als jij. Bijvoorbeeld met HR-adviseurs als je je richt op werknemers, of met accountants als je ondernemers coacht. Vraag tevreden klanten om een review: nieuwe klanten kiezen vaak een coach op basis van ervaringen van anderen.

Ga jij helemaal lekker qua acquisitie of laat je nog saleskansen liggen? Gebruik deze checklist om te ontdekken wat je nog kunt doen om topklanten te vinden.

Extra tip voor startende coaches

Ga eens koffie drinken met 1 of 2 mensen die al werken als professioneel coach. Welke tarieven hanteren zij, hoe komen zij aan klanten? Die informatie kan erg waardevol zijn.

Veelgestelde vragen